Bagi yang sedang mencari resipi kudapan yang mudah dan simple, boleh ikuti resipi yang dikongsi oleh puan Umie Nurhayati.
Memang krup krap dan rangup. Boleh jadi kudapan buat anak-anak dan seisi keluaerga.
Resepi Cornflakes Pedas Rangup.
Bahan-bahan
* 1 cawan cili kisar/serbuk cili
* 1/2 cawan gula perang (hakak kurangkan sikit)
* 5 tbsp madu
* sedikit garam (ikut selera masing2)
* 500 gm cornflakes
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak masak dan masakkan cili kisar hingga betul2 garing yer.
2. Masukkan gula perang,madu dan garam kacau hingga sebati.
3. Bila dah berbuih tu boleh masukkan pula cornflakes dan gaul rata.
4. Letakkan cornflakes tadi ke dalam dulang pembakar dan lerai2kan nyer supaya masak sekata bila dibakar.
5. Bakar selama 15-20.
6. Bila dah sejuk nak letak kacang ke ikan bilis terpulang pada selera masing2.
7.Bolehlah disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba.
Sumber: Umie Nurhayati
Anak Bosan Kat Rumah? Ajak Mereka Masuk Dapur Buat Aiskrim Homemade Guna 6 Bahan Ni. Mudah Je Caranya!
Anak asyik repeat buat yang sama je waktu PKPB ni? Kalau tak tidur, makan, tak pun main atau kelas online. Sampaikan mereka pun muak buat benda yang sama sebab tak boleh keluar.
Haaa sesekali ajak la mereka masuk dapur, bukan masuk sebab nak suruh makan! Masuk dapur tolong ibu buat aiskrim mudah dan ringkas bahannya dari Nurulhuda Radzi ni. MEsti mereka suka!
Tapi….. Satu syarat buat ibu, bila dah mereka tolong tu. Kalau semak dapur, jangan marah pula ye! Traine mereka untuk kemas sama-sama pula lepas tu. Sedikit sebanyak anak pun dapat belajar berdikari. Ok jom tengok macam mana nak buat aiskrimnya!
Anak-anak dok mintak aiskrim. Lupa pulak bekas bertutup habis. Nak letak dalam bekas besaq nanti jenuh nak basuh cawan, qeja ulang makan aiskrim ja.
Bedal ja lah cawan plastik pakai buang tu, tutup dengan plastik nasi lemak potong kecik-kecik ikat getah. Settle.
Aiskrim Homemade
Bahan-bahannya :-
1 tin susu pekat (kurang kan jika tak suka manis)
2 tin susu cair @ susu full krim
Suku tin dairy whipping cream (optional)
2 sb overlett
1 sk esen vanilla
Emulco @ perisa
Cara-caranya :-
1. Mix selama 25 minit, atau sehingga bahan-bahan tadi menjadi gebu.
2. Bahagikan kepada 3 adunan, letak emulco atau apa-apa perisa dan pewarna yang anda suka. Ratakan perisa dengan spatula secara kaup balik hingga rata.
3. Masukkan dalam bekas, hiaskan lepas tu masukkan dalam freezer semalaman.
P/s Kurangkn susu pekat jika tak suka manis.
Sup Cendawan Buat Sendiri Lagi Puas Hati. Dapat Banyak & Sedap!
Jom masak sup cendawan berkrim hari ini. Menu enak dan mudah disediakan. Pastinya juga bukan sahaja menjadi kesukaan anak-anak dan pastinya seisi keluarga.
Sebenarnya ni menu Kak Ana Gojes bekpes pagi tadi. Esok korang cuti kan. Boleh la terai buat esok. Simple je ni.
Kalau beli yang dalam tin tu dapat sikit jek. Bila buat sendiri ni, anak anak Kak Ana Gojes puas la makannya. Ni makanan peberet anak dara seketul tu.
Sedap ni hirup panas panas time ujan. Nak lagi sedap cecah ngan garlic bread. Dah cukup untuk kenyangkan anak anak time bekpes pagi tadi.
Bahan bahan yang wajib kena ada opkos la cendawan kan.
SUP CENDAWAN BERKRIM
(Yang macam sup Campbell tu tapi ni lagi best la sebab kita tau bahan dia apa)
Hidangan untuk 8 orang.
BAHAN A:
10 cawan air rebusan ayam
10g cendawan shiitake (hiris)
10g cendawan butang (hiris)
10g cendawan abalone (hiris)
40g bawang holland (hiris)
40g seleri (hiris)
20g bawang kecik
100ml susu sejat penuh kirim @ krim masakan (cooking cream)
1 helai daun bay
50g butter
30g garam
Sedikit jus limau nipis
Hiasan : daun pasli (daun sup) dicincang halus
Cara cara:
1. Panaskan butter dan masukkan bawang kecik, bawang besar dan daun seleri. Pastu kacau hingga naik bau.
2. Masukkan kesemua cendawan dan air rebusan ayam. Kalau tak de air rebusan tu boleh guna air putih campur kiub pati ayam.
3. Biar hingga mendidih dan renehkan selama 15 minit. Kacau selalu supaya tak berkerak.
4. Masukkan krim masakan dan boleh masukkan bahan pemekat kuah kalau sup terlampau cair.
5. Kalau pakai air rebusan ayam kena tambah perasa. Kalau dah pakai kiub ayam tu cukup la dengan kiub tu ya.
6. Sebelum masukkan ke blender jangan lupa cedok keluar daun bay dulu. Pastu baru masukkan ke dalam blender dan blend halus.
7. Masukkan balik dalam periuk dan panaskan semula.
8. Siap. Boleh dihidang dan hias dengan daun pasli. Sedap cecah dengan roti bawang putih atau makan macam tu jek.
Pemekat kuah:
Better siapkan awal. Sebelum buat sup.
100g tepung gandum
50g butter
1. Panaskan butter dan masukkan tepung.
2. Kacau hingga sebati.
Posted by Suhanna Zakaria on Thursday, 11 January 2018
Sumber : Suhanna Zakaria
Sekali Sekala Beli Daun Sup, Boleh Terkeliru Dengan Daun Ketumbar. Ni Cara Nak Beza!
Bercerita tentang hidangan daging korban, jika dimasak sup alangkah sedap rasanya. Olahan rempah ratus terpilih pelengkap rasa, dan disempurnakan bersama hirisan daun sup menyempurnakan rasa.
Namun andai tersalah masuk bahan, terbeli daun ketumbar umpamanya pasti lainlain pula jadinya.
Untuk tidak terjadi perkara sedemikian, ayuh kenali perbezaan antara keduannya sebagaimana yang dikongsikan ini.
kanapa bau lain macam je sup aku ni? Alahai, terbeli daun ketumbar rupanya. Tapi memang dua-dua nampak sama je, tak perasan langsung!”
Sebenarnya kalau diperhatikan betul-betul, adalah sedikit perbezaan antara daun sup dengan daun ketumbar ni. Jadi kalau nak elak tersalah beli, jom kita sama-sama ketahui apa ciri yang dapat membezakan kedua-dua jenis daun ini.
5 PERBEZAAN ANTARA DAUN SUP DENGAN DAUN KETUMBAR
1. NAMA / LABEL DI PASAR RAYA
Daun Sup : Juga dilabel sebagai Celery Leaves / Chinese Celery
Daun Ketumbar : Juga dilabel sebagai Coriander Leaves / Cilantro
2. AKAR
Daun Sup : Daun sup biasanya mempunyai akar yang kecil dan jenis akarnya berserabut.
Daun Ketumbar : Daun ketumbar pula akarnya bersaiz lebih besar dan jenis akar seakan-akan akar tunjang.
3. BATANG & DAUN
Daun Sup : Batangnya lebih panjang dan daunnya lebih lebar tetapi agak jarang-jarang.
Daun Ketumbar : Batangnya agak pendek dan saiz daunnya lebih kecil dan agak rimbun atau rendang pokoknya.
4. BAU
Daun Sup : Daun sup biasanya ada aroma yang grassy dan lebih mild. Macam bau sup Melayulah lebih kurang.
Daun Ketumbar : Kalau daun ketumbar pula, baunya lebih kuat dan tajam. Malah, baunya yang seakan-akan bau sabun atau bau kumbang.
5. KEGUNAAN DALAM MASAKAN
Daun Sup : Daun sup biasanya digunakan dalam masakan Melayu. Juga untuk menghias makanan seperti mee goreng atau nasi goreng. Seperti baunya, rasa daun sup juga tidak begitu kuat dalam masakan.
Daun Ketumbar : Rasa daun ketumbar agak kuat dan ia seunik baunya juga. Ia mungkin kurang digunakan dalam masakan Melayu, namun daun ketumbar amat popular dalam masakan India atau hidangan Thai seperti tomyam, kerabu atau nasi ayam Thai.
MACAM MANA, DAH DAPAT BEZAKAN SEKARANG?
Memang keliru kalau kita jarang membelek dan menggunakan kedua-dua jenis bahan ini dalam masakan. Mungkin dengan info ini lain kali anda dah mampu membezakan antara daun sup dan daun ketumbar. Jadi, taklah tersilap beli kan?
sumber : Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan WP Labuan