Masih berfikir-fikir, kudapan yang sesuai untuk disajikan ketika hari raya nanti.Selain beli kuih raya, boleh juga cuba buat sendiri kudapan ringan yang menjadi viral ini.Sementelah kita pun bukan lah rajin dan pandai sangat nak buat biskut atau kuih raya,apa kata cuba resipi popia stick yang rangup dan senang nak buat ni. Bukan sahaja budak-budak, orang tua pun pasti suka rasa dan kerangupannya yang krup krap krup krap.Mesti tak sedar dah habis sebalang. Jom kita cuba buat dulu masa bulan puasa ni.

Bahan-Bahan:

Kulit Popia (dipotong jadi 6 bahagian)

Minyak Masak

Coklat Masakan (Beryl’s/Le bourne atau Selborne)

Nestum

IKLAN

Cara Membuat:

1. Gulung kulit popia yang telah dipotong dengan kemas dan sapukan air pada bahagian hujungnya untuk mengelakkan kulit popia terbuka.

2.Rehatkan gulungan popia sebentar agar ia keras sedikit supaya mengekalkan bentuk gulungan tadi.

3.Gorengkan ia didalam api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan, biarkan ia sejuk seketika.

4.Double boil coklat masakan ikut pilihan jenama yang disukai.

5.Celup gulungan popia yang telah digoreng tadi ke dalam coklat yang telah dicairkan.

6.Kemudian salut pula dengan nestum.

7.Biarkan ia keras seketika dan masukkan didalam bekas kedap udara.Simpan dalam peti sejuk seketika.

Selamat Mencuba!

Kredit: Humaira Harith