Masih berfikir-fikir, kudapan yang sesuai untuk disajikan ketika hari raya nanti.Selain beli kuih raya, boleh juga cuba buat sendiri kudapan ringan yang menjadi viral ini.Sementelah kita pun bukan lah rajin dan pandai sangat nak buat biskut atau kuih raya,apa kata cuba resipi popia stick yang rangup dan senang nak buat ni. Bukan sahaja budak-budak, orang tua pun pasti suka rasa dan kerangupannya yang krup krap krup krap.Mesti tak sedar dah habis sebalang. Jom kita cuba buat dulu masa bulan puasa ni.
Bahan-Bahan:
Kulit Popia (dipotong jadi 6 bahagian)
Minyak Masak
Coklat Masakan (Beryl’s/Le bourne atau Selborne)
Nestum
Ads
Cara Membuat:
1. Gulung kulit popia yang telah dipotong dengan kemas dan sapukan air pada bahagian hujungnya untuk mengelakkan kulit popia terbuka.
2.Rehatkan gulungan popia sebentar agar ia keras sedikit supaya mengekalkan bentuk gulungan tadi.
Ads
3.Gorengkan ia didalam api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan, biarkan ia sejuk seketika.
4.Double boil coklat masakan ikut pilihan jenama yang disukai.
5.Celup gulungan popia yang telah digoreng tadi ke dalam coklat yang telah dicairkan.
Ads
6.Kemudian salut pula dengan nestum.
7.Biarkan ia keras seketika dan masukkan didalam bekas kedap udara.Simpan dalam peti sejuk seketika.
Selamat Mencuba!
Kredit: Humaira Harith
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Jom cuba Kek batik indulgence cheese melting air tangan suri rumah yang juga cikgu masakan di internet yang cukup terkenal iaitu saudari Azlina Ina Fans.
Bagi mereka yang memasak, nama ini memang tidak asing, bahkan sentiasa dinanti-nantikan resipi darinya. Kek yang dihasilkannya itu telah dikongsi sebanyak 20k, memang padu ni. Jom kita cuba sendiri menggunakan resipi tersebut.
Asalamualaikum.nak sgt la tgk semua 900k follower tu aktif ajom la komen tq dan share ramai2.kire ni resepi tgh hot meletop letop.boleh buat byk version sebenar nye.kalau nak buat mcm2 flavour ponn boleh ajer.cikgu ajar asas je ye.nnt korg boleh cipta mcm2 jenis flavour lg tukar je la tajuk die??
Kek batik indulgence cheese melting
Ganace indulgence
step 1 buat ganace die dulu awal2 eh
200ml whipping dairy
250g dark compound cikgu prefere dark sbb kek batik tu dah manis
2 sb butter
ok masuk dalam pengukus ke atau oven kejap
keluakan dan whisk bg die pekat
Bahan-bahan
2 paket biskut merry xkisah korg nak gune perise asli atau coffee atau coklat.cikgu setakat ni suke gune jenama tu sebab xlembek masa digaul coklat.
1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 ketul butter cup
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan milo
Cara membuat:
1. Slow kan api eh masukkan butter cup td dalam kuali bia larut matikan api jap
dah masukkan milo plus serbuk koko kedalam kacau.
2. Tuang susu pekat n susu cair bukak api slow dan masak sampai agak pekat.
3. biskut merry tu patah2 kan xkisah la pakai lutut ko ke lutut laki memasing.kot2 tgh begaduh dgn jiran boleh buat kek batik ni mmg cantik patah die
4. Ambik 3sb gelatin larut kan dalam 1/2 cawan air panas dulu ketepikan kejap.
5. Apabil dah pekat kuah coklat td bukan kuah roti canai?masukkan biskut yg ko patah2 kan td gaul sebati.
6. lapik plastik dulu bekas yg ko rasa nak masukkan tu atau pakai loyang ade clip tepi riso ko gune tapawere gini masa nak keluakan ko sempat masuk tanjung rambutan??dah masukkan ko simpn peti kejap.
7. sementara tu buat indulgence layer cheese die 250g cream cheese 1/2 cawan susu pekat kalau xnak manis kurg kan mix sebati 1 cawan whipping dairy sejuk2 ye masukkan mix sekejap smpai sebati plus 1 cawan whipping non dairy cikgu pakai vivo mix smpai agak pekat cantik masukkan separuh larutan gelatin yg kite buat awal td kan kacau kan.ok eh skrg ko nak letak bape byk flavour sukati korg.masa ni cikgu malas?masa lain rajin masa ni je?buat flavour strawbery je kat cheese die tu.korg boleh buat ape2 flavour just tambah pasted filling dan kacau.tuang adunan atas kek batik tadi.
8. ok ganace kita masukkan lebihan gelatin yang tinggal tadi. kacau
9. tuang atas cheese layer td
10. ok masuk kan peti ais semalaman.hahaha dr semalam ade yg smpai begaduh laki bini pk camana cikgu keluakan dr bekas tu???.dah keras semua layer just panas kan air celup pisau sisip tepi2 tu tebalik kan keluakan la eleeee.pas tu cara potong pn sama.panas kan pisau lap baru potong tau.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Cili kisar antara stok wajib yang sentiasa ada di dalam peti sejuk.
Pun begitu, menyimpan cili kisar terlalu lama adakalanya buat ia menjadi berkulat malah timbul seperti kelapuk putih di permukaannya. Walaupun tidak berbau, cili kisar ini sebenarnya masih boleh digunakan ketika memasak.
Ada caranya hendak menyimpan cili kisar ini lebih lama daripada yang dijangka. Malah kulapak putih pun pasti tidak ada lagi. Ini cara yang dikongsikan oleh CT Liz.
Ini cara saya blend cili kering tahan lama. Kadang-kadang sampai sebulan masih elok tak berkulat.
1. Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api. Toskan air, tak perlu basuh untuk kali kedua. Terus masuk blender dan kisar.
2. Blend- cili kering + air tapis + minyak masak & bawang putih. Tak boleh guna air paip sebab ada klorin jadi pes akan cepat berkulat, jika tiada air tapis guna air masak yang dah dimasak.
4. Kalau nak masukkan bawang besar, selepas di blend. Cili kena masak balik hingga bawang dan cili serasi, betul-betul masak serta pekat. Pes tak tahan lama berbanding hanya masukkan bawang putih sahaja.5. Bawang putih anti bakteria, jadi tak perlu risau jika dikisar mentah sebab tak berkulat jika ikut langkah yang betul.
Apa menu hari ini ibu-ibu? Dah fikir belum atau masih buntu?
Inilah dilema ibu-ibu kan bila nak sediakan juadah berbuka untuk seisi keluarga.
Okey,hari ini admin leraikan kebuntuan, jom cuba resipi yang mudah ini. Selamat memasak!
RESEPI AYAM GORENG TOMYAM PEDAS
Bahan-bahan:
Ayam 1 ekor(dipotong Dan dibersih)
5 sudu besar cili kisar
1@2 paket perencah tomyam
8 batang cili padi merah
8 batang cili padi hijau
1 batang serai(dihiris serong)
4 helai daun limau purut
1 biji tomato (dibelah 6)
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
5 ulas bawang putih(dihiris)
2 cm lengkuas (dipotong)
Lobak merah(tambahan)
½ cawan air
2 sudu besar SOS tiram
2 sudu besar SOS ikan
Serbuk perasa(jika perlu)
Garam Dan gula(jika perlu)
Cara memasak:
1)masukkan minyak masak secukupnya untuk mengoreng ayam.lumurkan sedikit kunyit Dan garam pada ayam Dan goreng sehingga masak.
2)minyak Yang Sama(keluarkan sedikit minyak untuk menumis bahan2 tomyam)
3)tumiskan bawang putih,bawang merah,serai,daun limau purut Dan lengkuas.masak sehingga Naik bau Dan kekuningan.
4)masukkan cili kisar Dan Tumis sehingga masak Dan pecah minyak.
5)kemudian,masukkan perencah tomyam,cili padi,SOS tiram,SOS ikan Dan tambahkan garam Dan serbuk perasa(JIKA PERLU) serta Gaul rata.
6)akhir sekali,masukkan lobak merah,ayam Yang telah digoreng Dan air ½ cawan..biarkan ianya merenih sebentar Dan sedikit kering.
7)angkat Dan siap dihidang
SELAMAT BERBUKA PUASA😊
Kredit: Nurul Ateekah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Graduan berpendidikan tinggi, 1.95 juta kerja tak setara kelayakan. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), bilangan guna tenaga tidak penuh berkaitan kemahiran meningkat 1.4 peratus kepada 1.95 juta orang pada suku ketiga 2024 berbanding tempoh yang sama tahun lalu.