Daun parsley ini antara herba yang paling popular di negara barat berbanding daun sup. Ianya banyak digunakan dalam masakan Itali seperti pasta dan spagetti serta sebagai hiasan sajian yang istimewa.

Manakala aromanya yang segar  memberikan rasa hidangan menjadi lebih berempah dan enak untuk dinikmati.

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!
Salmon Grill

 

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!
Spagetti aglio olio yang cukup menyelerakan.

Jadi tidak hairanlah, bagi penggemar masakan Barat pasti akan sentiasa ada stok daun parsley di rumah.

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!

Namun bagi kita yang sekali sekala menyediakan masakan Barat sepertinya itu, apa perlu dibuat jika terdapat lebihan daun parsley ini?

Ketahui cara terbaik untuk menyimpannya sebagaimana yang dilakukan oleh Mamak Haji  di dalam facebooknya yang sudi berkongsi tip bagaimana untuk menyediakan parsley kering. Jom semak!

IKLAN

Langkah Demi Langkah

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!

1. Leraikan daun parsley daripada tangkainya.


 

IKLAN

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!

2. Cuci dan keringkan seketika.


 

IKLAN

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!

3. Masukkan di dalam oven dan keringkan. Jangan sampai terlalu garing.


 

Keringkan Daun Parsley Begini Caranya, Barulah Boleh Di Simpan Lama!

4. Hancur-hancurkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI