Ada pelbagai jenis, antaranya ialah kek span, kek mentega, kek keju. Tapi banyak-banyak kek ini, antara yang paling popular – kek minyak.

Cara nak buat mudah dan rasanya pun sedap. Ibu-ibu nak cuba resipi Kek Minyak yang ditambah Nestum buat pelengkap rasa enak? Jom cuba air tangan dari puan Azlina Ina Fans ini. Selamat mencuba!

Asalamualaikumm..gemokning korg..mcm biasa mggu lepas mggu bz haha bile x bz ntah la..ok kite masuk kelas balik so jom support kelas free like komen share..✔✔
✅arini nak ajar kek simple sedap dan gebu yakmat..
cara die😂dah tentu paling simple punye..

💋Kek Minyak Nestum Gebu Gerenti Jadi

yeahh💪 kegebuan die terserlah di situ bersama tgn yg memegang juga turut gebu hahaa..sesuai sgt dihidangkan kat kenduri2 ke majlis kenduri atau doa selamat ke..ko pk makcik2 bawang nak makan kek cheese2 bagai tu..kek2 mcm ni yg abis dulu tau

Bahan-bahan

*4 bijik telur gred b
*1/2 cawan gule halus
*1sb ovalate
*1sk esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
kalau kukus add on 1/2sk soda bikarbonat
1/2 cawan minyak

kalau nak lg sedap kek minyak korg add on kan 30g nestum 3in 1 ni kalau xnak abaikan

IKLAN

Cara membuat:

Bahan * td masuk dalam bowl mixer dan mix 5 hngga 10 mnt atau smpai gebu

xpe la walau yg buat kek ni hitam gebu jnji ko mix tu mesti kene putih gebu masuk susu pekat sikit2

ok masuk minyak sket2 smbil putar

matikan mixer pas tu masuk tepung dan nestum sikit2 gak kacau rata

Bahagikan dan letak la warne kesukaan

loyang 8×8 atau 8 bulat lapik baking paper, panas kan oven atau pengukus. Bakar suhu 180 masa 40 minit, atau kukus api besa 35 hngga 40 minit.

ok siap dah masak

tebalik kan di redai sekejap dan tebalik kan semula d board