Penggemar kek gula hangus mesti teruja untuk menyediakan resipi yang dikongsikan ini. Bukan sahaja mudah disediakan, malah menurut pemilik resipi ini yang juga merupakan peniaga kek gula hangus turut memberi tip untuk menjadikan rasa kek ini lebih enak. Malah tidak dengan itu, kek ini juga dikatakan masih dalam keadaan baik selama 4 hari walapun tidak disimpan di dalam peti.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita cuba sediakan menu nan satu ini. Bolehlah dijadikan hidangan untuk minum petang yang istimewa. Jom semak.
Diantara kek jualan sampingan saya yang paling mudah nak buat…banyak resepi saya pernah cuba,resepi ni yang paling mudah & rasa sedap yang penting gula jangan terlampau perang,,nanti kek pahit saya sertakan resepi di bawah,,,saya izinkn kalau ade yang nak share & yang nak guna resepi ni untuk berniaga..
.
Kek gula hangus
2 cawan gula
2 cawan air panas
3 sudu majerin
4 biji telor gred A
1/2 cawan susu pekat
2 cawan gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
1. Cairkan gula guna api perlahan..bila gula dah larut dan bertukar jadi warna perang masukkan air panas..masukkan majerin 3 sudu..kacau,,bila dah berbuih tutup api dan ketepikan.
.
2. Kacau telor dengan garfu,,,(kacau manja-manja je)…masukkan susu pekat dan esen vanilla,,,kacau biar sebati
.
3. Ayak tepung dan soda,,masukkan dalam adunan tadi,,,kacau adunan hingga tidak berketul.
.
4. Masukkan gula yang dicairkan tadi dalam adunan dan kacau perlahan hingga sebati
5. Sapu minyak loyang saiz 7 inci
6. Tapis adunan tadi dalam loyang dan bakar pada suhu 150~160 api bawah sahaja 35 minit & tambah 10 minit bakar guna api atas bawah..
**Kalau nak buat jual buat sehari awal,,,rasa lagi sedap,,,kek tahan 4 hari tanpa masuk peti.
sumber : Siti Noor Aishah via MAHN