Dengan lebih 4K share, perkongsian wanita ini mengenai resipi membuat karipap yang disediakan untuk jamuan yang dihadiri oleh Perdana Menteri Dr Tun Mahathir telah menarik perhatian ramai.

Jom ikuti resepi viral ni.

Petang tadi dapat berita mengejutkan, diberi amanah besar kena sediakan karipap untuk Tun Mahathir

Tak tau nak kata bangga ka, syok ka, nervous pun ada. Dalam hati masih tak percaya. Uish betul ka Tun M nak makan karipap aku nih.

Apa lagi mlm ni juga aku start menguli haha. Dan esok, lusa tulat pun anak-anak dan suamiku tahanlah makan karipap hari-hari, nak praktis punya pasal hinggalah hari event hujung bulan ni InsyaAllah hihi.

Macam mana depa boleh shortlist karipap aku?
Hmm semuanya bermula dari majlis makan-makan dengan geng Malaysian Embassy aku bawa buah tangan karipap kasih sayang home made. Depa heboh kata sedap, senyum ja lah..

Apa yang sedap sangat?
Ini bahan dia dan cara buat. Korang buatlah sendiri. Kita tak buat jual pun, tempahan pun tak terima. 

Cara buat Inti:

1. Tumis bawang besar atau bawang merah kisar hingga keemasan
2. Masukkan daging cincang dalam 200g
3. Masukkan serbuk kari dalam 2 sudu. Saya guna serbuk kari Babas
4. Daging dah separuh masak, Masukkan air dalam 1.5 cawan
5. Masikkan kentang yang dah dipotong dadu.
Garam secukup rasa. Tunggu hingga kentang empuk dan airnya kering.

Sambil tunggu kentang empuk elok tu dah boleh buat pastrinya.

Cara buat pastrinya:

 

1. Gaulkan tepung gandum dalam 6-7 sudu besar (sudu cedok gulai, size bawah sikit dari senduk) (anggaran 25-30 biji karipap).
Dalam 1/2kg

2. Masukkan butter / margerin / minyak masak. Saya guna minyak zaitun dalam 5 sudu besar.
Kalau nak buat jual gunalah yang paling ekonomi hehe. Paling sedap butter
Paling sihat minyak zaitun. Aku terpaksa pakai ni untuk buat ke Tun M

3. Masukkan air garam sikit demi sedikit dan uli hingga tak melekat di tangan.

4. Jika terlebih air, dia melekit, susah nak gelek nanti. Jadi campur tepung sikit.

5. Dah siap uli, tak perlu rehatkan pun macam buat donut, terus boleh gentel bulat- bulat sebesar bola pingpong dan canaikan

6. Lepas dah canai gelek leper, Masukkan inti dalam anggaran 1 sudu kecil.

7. Bolehlah kelim bagi cantik-cantik

Dah siapkan dalam sepiring gitu bolehla mula menggoreng

Selamat mencuba ya korang.

Noraliza Alwi
Moga ada rezki selfie dengan Tun nanti😁