Karipap Lebih Rangup Kulitnya Bila Guna Air Sejuk! Wanita Ni Kongsikan Resipinya.

Share

Menyediakan menu karipap untuk dimakan bersama keluarga sama ada sebagai hidangan sarapan atau minum petang, elok dicuba sebagaimana resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Hajarr II ini. Rasanya sedap dan paling istimewa sanggat rangup!


Hari ni nak share cara buat karipap yang ranggup bila digoreng, tipnya guna air sejuk dalam peti dan minyak masak yang panas.

Nak bagi step “Lukis” jugak lah…baru cepat faham kan..tengok gambar bawah ye (malu pulak rasa tak comey lukis )

Step 1 :

 

Step 2 :

 

Step 3

 

Step 4 :

 

Bahan untuk intinya;

2 ketul keledek- dipotong dadu
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu rempah kari
1 1/2 sudu kecil garam
4-5 sudu gula.
Air

Cara menyediakannya;

1. Tumbuk lumat bawang.
2. Tumiskan menggunakan minyak yang sedikit.
3. Kacau dan masukkan rempah kari.
4. Tumis hingga garing.
5. Masukkan keledek dan 1/2 gelas air.
6. Bila ubi separuh masak masukkan garam dan gula.
7. Kacau hingga ubinya empuk kuahnya kering/lembab