Jika ditanya dimana letakkan rasa sedap kuih karipap, selain rasa intinya yang lembut berasa, kurangupan kulitnya juga sangat mempengaruhi rasa. Jadi sebab ini juga, tidak hairanlah anak-anak kita kalau makan karipap akan dimakan bahagian sekeliling klim terlebih dahulu dek kerana kerangupannya.
Pun begitu, menyentuh tentang memastikan kerangupan kulit karipap ini ada orang memang boleh buat. Kalau biasanya hanya sedap ketika panas, namun petua yang dikongsikan oleh Sofea Hariss Firdaus karipap yang dimasak boleh kekal rangup hingga seharian.
Nak tahu apa tip dan petuanya, jom semak.
Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang
- Sukatan marjerin
Untuk 1 kilo tepung guna 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin. Gambar kat atas tu cik kelly bancuh untuk 2 kilo ok. Bila minyak dan majerin kita tadi dah panas. Curah kan kat atas tepung tu. Awas yer panas yang amat ni. Gaul pakai sudu dulu.
2. Jenis Tepung
Pakai tepung yang ini sahaja
3. Sukatan air
Air 350ml untuk setiap 1 kilo tepung
4. Guna air kapur
Ni la rahsia che kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. Setiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur
Tepung tadi kita gaulkan . Lepas tu letak air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi macam ni. Jangan risau kalau tak licin. Janji dah sebati.
Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni. Tak nak bagi kena angin. 4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap. Tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara che kelly buat kulit karipap. Lain orang lain caranya
Goreng panas-panas Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.
sumber : Sofea Hariss Firdaus
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club