Jika jadi ibu ni, mesti segalanya nak masak cepat dan sedap.
Pelbagai resipi boleh cuba termasuk masakan Kari Ayam Masak Nyonya. Nak buat memang mudah.
Kepada yang ingin mencuba, boleh ikuti perkongsian ni.
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Santan 1 bungkus kecil
Bawang merah 6 ulas
bawang putih 4 ulas
Serai 3 batang hiris
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
kunyit hidup 1 inci
Buah Keras 4 biji
Cabai Kering ikut pedas
Serbuk rempah daging 1 sudu besar
Blend semua kecuali ayam pastu tumismasukkan rempah kari, daun kari dan kacau sampai wangi masuk ayam. Masuk santan dan kentang serta daun limau purut dah siap.
Selamat mencuba!
Kredit: Maina Mohamad
Begini Cara Buat Kuih Cakoi Jadi Lebih Sedap Dan Lembut. Siap Ada Resipi Kuah Kaya Pandan.
Bagi yang mengemari kuih Cakoi tentu rindu keenakannya. Jika makan panas-panas tentu boleh licin sekejap je. Tambah pula cicah dengan kuah kaya tentu lagi sedap.
Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Cuma kena tahu skillnya barulah rasanya lebih lembut dan rangup.
Bagi yang ingin cuba, apa kata ikuti resipi ni mudah sangat. Siap ada petua dan resipi cara buat kuah kaya.
Resepi Cakoi Lembut dan Mudah
Bahan-bahan cakoi :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
Nota Cakoi Lembih Lembut.
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati. Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut. Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)
Bahan kuah pandan untuk cakoi :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)
Cara-caranya:
Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.
Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!
Sumber: Resepi Meletop
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Roti Rangup Di Luar, Coklat Melting Di Dalam. Ni Menu Special, Paling Ringkas Nak Buat!
Roti sering dijadikan pilihan menu sarapan paling ringkas dan mudah untuk dimakan oleh seisi keluarga.
Pun begitu, jika roti dan coklat digabungkan ia tentu akan menjadi hidangan sarapan yang digemari oleh anak-anak.
Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Masriza Basri, mencipta menu berasaskan roti yang digoreng rangup berinti coklat leleh di dalamnya.
Andai ingin mencuba untuk dihidangkan kepada keluarga, ini resipinya. Jom semak!
Roti Goreng inti coklat cadbury in the house today!!! Rangup diluar melting di dalam… fuhhh!!!
Cepat, mudah dan semestinya sedap.
Resepi mudah guna dua bahan jer…
Roti Gardenia
Coklat cadbury
Cara-cara :
1. Ambil sekeping roti gardenia
2. Gelek guna penggelek bagi nipis(tak gelek pun boleh)
3.Letak dua coklat cadbury kat tengah-tengah roti. Saya pakai mini cadbury (Nak ganti dengan cadbury bar pun lagi boleh )
4. Lipat roti jadi tiga segi pastu tekap guna cawan
5. Dah siap tekap boleh ready panaskan minyak untuk menggoreng.
6. Minyak dah panas bolehlah goreng roti tadi sehingga kekuningan.
7. Siap! Boleh la ngapppp.
*** Nak letak coklat lagi di atas roti pun boleh… kasi terangkat lagi.S Selamatmencuba…
Sumber : Masriza Basri via MAHN
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Sumber: Chef Ahmad Shukri Amiruddin