Bulan puasa ini tak lengkap rasanya jika tiada hidangan kuih manis sebagai pencuci mulut. Jika asyik membeli di bazar Ramadan, apa kata buat sendiri kuih muih.
Tular kuih Puding Pandan Thai yang dikongsikan puan Shahmila Radha ini. Katanya resipi itu diperolehi daripada pembantu rumahnya yang berasal dari negara Thailand.
KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)
Yang ini pun saya belajar dari maid thai.
Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding tu lembut,cair dalam mulut!! Simpan dalam peti ais dalam sejam sebelum berbuka lagi best!!
Saya share resepi kat sini..
Siapa teringin nak buat boleh try ok!!
BAHAN PUDING
2 Sudu kapur masakan (campur dengan 1gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1cawan tepung beras
1/3cawan tepung pulut
1/3cawan tepung ubi kayu
Ads
1/3cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
Tapis tepung, satukan semua bahan kat atas dan kacau bagi tak berketul. Buka api paling kecik, kacau sampai puding tu jadi jernih. Part ni susah sikit. Sebab kena kacau macam kacau dodol. Dan tak boleh tinggal walaupun sekejap. Paling cepat boleh siap setengah jam. Kena pastikan puding tu betul-betul jernih barulah masak. Bila dah masak ketepikan bagi dia suam. Bila dah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam fridge.
BAHAN KUAH SANTAN
Santan Kotak saiz kecil 2 kotak
Ads
Tepung Jangung 1 sudu kecil(bancuh dengan 1cawan air )
Gula pasir putih 1 sudu besar
Garam 1/2 sudu teh
Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung ,gula dan garam. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan dalam fridge.
KELAPA PARUT(gaul dengan garam sikit sahaja bagi rasa lemak)
BIJI BIJAN
Bila nak hidang, tuang kuah santan, letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan.
Kalau nak cantik, puding tu perlu kurangkan air sikit, bila dah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam.. Tapi dia akan keras sikit tak cair masuk mulut. Saya lebih suka puding ni lembut jadi bila lembut memang tak boleh nak bentuk. rupanya tak cantik la.. Janji masuk mulut sedap!!
Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH
Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah
Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN
KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Nasi goreng kampung diakui memang menjadi kegemaran ramai dan menjadi antara pilihan menu popular mak-mak menyediakan sarapan bila ada lebihan nasi. Bahkan jika kita rasa buntu nak order apa ketika makan di restoran sekali pun, akhirnya pasti kita akan membuat pilihan untuk makan Nasi Goreng Kampung.
Maklumlah mudah dalam nasi goreng kampung ada nasi dan sayur! Tak perlu fikir nak menu lain untuk lengkapkan hidangan yang dimakan.
Bercerita tentang keenakan rasa nasi goreng kampung pula selain rasanya pedas dengan gabungan bahan seperti cili padi, ikan bilis, kangkong dan belacan yang sempurna menjadikan menu ini mempunyai rasa yang membuatkan kita makan berselera. Ditambah pula jika ada secawan kopi O, makan tak pandang kiri kanan jadinya!
Jadi jom kita buat Nasi Goreng Kampung ikut perkongsian resipi daripada Umi Watie
Kemudian baki minyak tadi kita tumiskan 1 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 5 batang cili api yang telah dicincang menggunakan chopper. Lepas tu bubuh belacan sebesar separuh bola pinpong.
3. Kemudian masukkan ½ cawan isi ayam.
4.Bila semua bahan sudah sebati, masukkan telur ayam.
5.Perasakan dengan garam sesedap rasa.
6.Masukkan nasi sejuk 4 cawan. Peroikan dulu nasi kita tu. Kalau boleh guna nasi semalam yang tak habis. Baru nasi elok tak melekat.
7.Lagi satu wajibun juga bubuh kangkung, barulah terasa kampung lebih. Tak bubuh kangkung kira nasi goreng kita gagal. Gaulkan sebati, matikan api.
Tadaaa dah siap, jom ajak anak dan suami makan. Kalau rajin tapaukan sepiring buat jiran. Selamat menjamu selera.
Bila tengok drama korea, selalunya rata-rata akan mengagumi jalan cerita dan semestinya akan ‘cuci mata’ melihat pelakon mereka. Betul tak?
Bila dah ‘in love’ dengan wataknya, apa yang mereka buat semua benda kita suka, termasuklah babak semasa mereka makan. Gittew!
Dari makanan tu biasa-biasa je kat negara mereka, bila kita tengok kesungguhan mereka makan terus rasa macam sedap level melampau! Haha. Waktu tu jangan cakap la, perut dari dah diisi penuh pun boleh berubah bunyi keroncong balik tau!
Yang mana mudah sangat terpengaruh makanan korea tu, apa kata jom cuba salah satu menu yang mudah untuk kita cuba iaitu daging bulgogi dari Steak and Teeth ni. Mudah je rupanya, yang pasti lepas makan terus lancar cakap Korea. Kihhh ok tak min tipu je. Hehe. Jom cuba!
RESEPI DAGING BULGOGI
Bahan:
– 400-500g daging
– kucai (dihiris)
– bawang (dihiris)
– lobak merah (dihiris)
– daun bawang (dihiris)
– 2 sudu minyak bijan
– 1 sudu bijan
Bahan perap:
– 3 sudu besar gulang perang
– 1 sudu besar minyak bijan
– 8 sudu besar kicap
– 1 sudu besar minyak sayur / minyak zaitun
– 2 sudu kecil bawang putih cincang
– 2 sudu kecil halia cincang
– 1 buah pir yang telah diparut
– 1/2 sudu kecil lada hitam
Cara penyediaan:
1. Sediakan bahan perap – campurkan kicap, gula perang, minyak, bawang putih dan halia, lada hitam dan parut buah pir ke dalam campuran. Masukkan sekali potongan daging dan gaul sebati.
2. Biarkan daging diperap seketika, selama satu malam ataupun sejam.
3. Hiris bawang, lobak merah, daun bawang dan kucai.
4. Grill daging pada suhu tinggi selama 5 minit, bersama sayur dan letakkan sekali. Kecilkan suhu, masukkan bijan dan biarkan daging masak selama beberapa minit.
5. Ataupun masukkan daging dan sayur ke dalam pressure cooker dan masak dengan perlahan selama 2 jam atau lebih.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tak ada idea nak buat kuih apa untuk minum petang, apa kata cuba buat kuih kaswi. Cara masak kuih ini mudah. Hanya dikukus. Rasa lembut, tak manis sangat, sedikit kenyal dan dihidangkan bersama salutan kelapa.
Merupakan sejenis kuih legend. Rasanya memang sedap. Antara kuih tradisional yang popular. Biasa dimakan sewaktu sarapan atau petang bersama keluarga.
Buat yang nak cuba buat, ini resipinya. Hanya mengunakan sukatan cawan.
Resipi kuih Kaswi pandan
2 cwn tpg gandum 1 cwn tpg ubi 1 cwn gula(sy kurangkn sikit sbb manis. sukatan dlm 3/4cwn gula) 1 cwn air daun pandan 4 cwn air Garam
Cara penyediaan:
Guna kapur makanan elak jadi lembik
Sedikit kapur makan (saya guna 1sudu plastik kfc). Caranya , campurkn kesemua bhn2 tersebut dn kacau bagi sebati. sblm tue sapu minyak ke dlm loyang supaya nti kuih xmelekat. masukkn adunan ke dlm loyang. sblm itu masak air hingga mendidih. bila air dh mendidih brulh di kukus. kukus hingga masak (lebih kurang 40min)…cucuk dgn lidi..klu xlekat d lidi tu dh masak kaswinya. Saya letak pewarna hijau epal campur dgn air daun pandan*sbb daun pandan tk cukup. Slmt mencuba. Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim Sumber resepi : Zarina Ahmad Chin
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...