Bulan puasa ini tak lengkap rasanya jika tiada hidangan kuih manis sebagai pencuci mulut. Jika asyik membeli di bazar Ramadan, apa kata buat sendiri kuih muih.

Tular kuih Puding Pandan Thai yang dikongsikan puan Shahmila Radha ini. Katanya resipi itu diperolehi daripada pembantu rumahnya yang berasal dari negara Thailand.

KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)

“Kanom Piak Poon”, Puding Pandan Ikut Resipi ‘Maid Thai’, Rasa Lemak Manis, Nak Buat Pun Mudah!

Yang ini pun saya belajar dari maid thai.

Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding tu lembut,cair dalam mulut!! Simpan dalam peti ais dalam sejam sebelum berbuka lagi best!!

Saya share resepi kat sini..

Siapa teringin nak buat boleh try ok!!

BAHAN PUDING

2 Sudu kapur masakan (campur dengan 1gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)

1cawan tepung beras

1/3cawan tepung pulut

1/3cawan tepung ubi kayu

Ads

1/3cawan gula perang

1 cawan air

1/2 cawan santan pekat

Secubit garam

1 sudu paste pandan

Tapis tepung, satukan semua bahan kat atas dan kacau bagi tak berketul. Buka api paling kecik, kacau sampai puding tu jadi jernih. Part ni susah sikit. Sebab kena kacau macam kacau dodol. Dan tak boleh tinggal walaupun sekejap. Paling cepat boleh siap setengah jam. Kena pastikan puding tu betul-betul jernih barulah masak. Bila dah masak ketepikan bagi dia suam. Bila dah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam fridge.

BAHAN KUAH SANTAN

“Kanom Piak Poon”, Puding Pandan Ikut Resipi ‘Maid Thai’, Rasa Lemak Manis, Nak Buat Pun Mudah!

Santan Kotak saiz kecil 2 kotak

Ads

Tepung Jangung 1 sudu kecil(bancuh dengan 1cawan air )

Gula pasir putih 1 sudu besar

Garam 1/2 sudu teh

Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung ,gula dan garam. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan dalam fridge.

KELAPA PARUT(gaul dengan garam sikit sahaja bagi rasa lemak)

BIJI BIJAN

Bila nak hidang, tuang kuah santan, letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan.

Kalau nak cantik, puding tu perlu kurangkan air sikit, bila dah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam.. Tapi dia akan keras sikit tak cair masuk mulut. Saya lebih suka puding ni lembut jadi bila lembut memang tak boleh nak bentuk. rupanya tak cantik la.. Janji masuk mulut sedap!!

Ads

Sumber: Shahmila Radha

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH

Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah

Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN 

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

“Kanom Piak Poon”, Puding Pandan Ikut Resipi ‘Maid Thai’, Rasa Lemak Manis, Nak Buat Pun Mudah!

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI