Bila bercerita tentang bab memasak ini, percayalah semua antara kita ada kepakaran masing-masing dalam menyediakan hidangan untuk keluarga. Salah satunya mesti ada yang cukup mahir dalam buat resipi berasaskan sambal. Pun begitu, tidak dinafikan menumis sambal bukanlah mudah. Ada caranya yang tertentu dan jika silap gaya sambal yang ditumis boleh hangit atau pun tidak dimasak sempurna.
Perasan tak, biasanya bila kita lihat resipi sambal, ‘kata kunci’ yang digunakan untuk menumis cili adalah tumis hingga pecah minyak. Jadi apa petua dan petanda bahawa sambal yang kita tumis itu telah pecah minyak atau sebaliknya? Jom kita semak kaedahnya.
Tip Menumis Cili
1. Minyak perlu banyak
Pastikan minyak yang digunakan tidak terlalu sedikit. Ini bertujuan untuk pastikan cili yang ditumis dapat dimasak dengan sempurna, iaitu sehingga pecah minyak. Jika sedikit minyak yang digunakan, cili tidak dapat ditumis dalam masa yang lama dan cili akan cepat hangus.
Ads
2. Api sederhana
Ketika menumis, gunakan api sederhana dan bukannya api besar. Cara ini akan menjadikan sambal masak dengan lebih sempurna berbanding api besar yang akan menyebabkan sambal lebih mudah menjadi hangit.
3. Kacau selalu
Ads
Saat menumis, sambal hendaklah dikacau selalu untuk pastikan cili ditumis masak sekata.
4. Garam
Ads
Jangan lupa masukkan garam ketika menumis tumisan agar rasanya sebati ketika dimasak dan dikatakan garam juga dapat menggaringkan cili yang ditumis menjadi lebih sempurna.
Tanda Telah Pecah Minyak
1. Tumisan cili berwarna agak gelap.
2. Minyak tumisan terlihat memercik-mercik di dalam kuali.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Buat penggemar laksa, sebut sahaja laksa tentu teringin untuk menikmatinya. Laksa ini pula ada macam-macam variasi, ada laksa johor, laksa sarawak, laksa penang dan macam-macam lagilah.
Apa yang pasti, setiap satunya mempunyai rasa yang enak dan resipinya juga berbeza, contohya jika bercerita tentang lalsa kuah putih ini yang terkenal di Terengganu.
Nak tahu bagaimana caranya, jom semak.
Lahir kat Penang, menetap di Kedah. Tapi sis hard fan laksa kuah putih terengganu…
Kalau laksa penang, laksa kedah tak berapa kena sangat dengan selera sis#laksamurtadnegeri
Masa mengajar kat Terengganu dulu, sis sempat belajar masak dgn org ganu, kuah laksa putih. So, harini terciptalah laksa ganu kuah putih
Ada tak hard fans laksa kuah putih ganu kat sini?
**japgi sy update resepi
**Update Resepi
LAKSA KUAH PUTIH TERENGGANU
Bahan-bahan
Laksa beras atau gandum ( kat sini takde laksa beras, so guna laksa yang kering tu je.
Untuk kuah
1 kg ekor ikan selayang/ sardin / kembung (direbus dan diambil isinya)*
10 ulas bawang merah*
1 inci halia *
1 sudu kecil lada hitam*
500 ml santan
250ml air
2 keping asam keping
1sudu kecil gula
garam secukupnya
Cukup rasa / kiub ikan bilis.
Cara masak kuah
1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama santan ke dalam periuk.
3. Masukkan air dan asam keping
4. Sentiasa kacau sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan garam dan juga gula secukup rasa dan siap untuk dinikmati.
Untuk ulaman
Daun kesum, timun, kacang panjang, bunga kantan, taugeh.
Untuk sambal cili pula
1-2biji cili merah
Sedikit belacan
(Kedua-dua bahan ini ditumbuk sehingga lumat)
Belacan, sambal cili dan garam selalunya diletakkan dalam satu bekas, boleh adjust ikut taste masing-masing.
Selamat mencuba uolsss. Saya share , moga boleh jadi pencen kubur nanti…
Roti adalah salah satu menu yang mudah disediakan untuk minum petang atau makanan sampingan untuk berkelah. Bagi yang suka menu yang ringkas tentu sentiasa mencuba resipi yang mudah untuk keluarga.
Sebagaimana perkongsian ini. Nak buat memang mudah. Jika tiada idea nak buat menu minum petang bersama keluarga boleh cuba menu ni.
Ikuti perkongsian ini.
Resipi Roti Kukus Sosej Cheese Bahan-bahan:⠀
⠀ 1. Roti Sosej
2.Sosej
3. Cheddar Cheese⠀
4. Mayonis⠀
* Boleh tambah sos cili dll⠀
Cara-cara:⠀
⠀1. Rebus sosej dan toskan⠀
2. Amik roti belah tengah dan sapukan mayonis di dalam⠀
⠀* kalau suka sos boleh sapu sekali ni atau letak lepas masak⠀
3. Sumbatkan sosej tadi di tengah⠀
4. Kerat kepingan cheese jadi beberapa bahagian⠀
5. Lapis kan kepingan cheese di atas sosej⠀
6. Panaskan air dalam peirk kukus hingga mendidih⠀
7. Susun roti tadi periuk(Pastikan air betul-betul menggelegak dan periuk berwap)⠀
8. Tutup tudung periuk dan kecik kan api. ⠀
9.Kukus selama 2 minit paling maksima atau smpai cheese cair n roti panas n lembut.⠀
Siap!
Hidangan yang mudah, ringkas, cepat, lazat dan kenyang!⠀Selamat Mencuba
⠀
Kredit : Asmawaty N Sofian
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping patahkan jadi 4. Buat yang ni dulu sebab bila coklat dah masak boleh letak terus.
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
23. Dah siap potong tepi bolelah potong petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek angaran setiap jarak. Kek ni ariana potong 7 memanjang, 7 melintang.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila kita dipukul, apa tindakan yang perlu kita buat. Tular seorang wanita telah dipukul oleh seorang lelaki gara-gara terlanggar anaknya yang melintas secara tiba-tiba. Keganasan fizikal seperti dipukul merupakan satu perbuatan jenayah yang serius dan tidak boleh dipandang ringan.