Jom Ibu-Ibu Buat Sardin Sendiri, Lebih Jimat & Bebas Bahan Pengawet

Share

Sardin antara makanan dalam tin yang menjadi kegemaran ramai.Ia enak dimasak sambal, dijadikan inti sandwich mahupun dimakan begitu sahaja.

Buat penggemar sardin yang sering membelinya memang akan mengeluh ketika ini kerana harga satu tin sardin kian mahal dan tidak berbaloi dengan kuantitinya yang sedikit.

Kalau dah begitu apakata cuba buat sendiri sardin di rumah. Cara ini lebih menjimatkan dan yang penting hidangan sardin bebas daripada bahan pengawet. Memang berbaloi.

Bahan-bahan:

1 kg Ikan Sardin

2-3 labu bawang besar (dipotong dadu)

3 ulas bawang putih (dipotong dadu)

1 inci halia (dihiris)

2 biji tomato (dipotong dadu)

1 sudu besar tomato puri

3 sudu besar sos cili

3 sudu besar sos tomato

2 sudu besar cili kisar

2 keping asam keping

1/2 cawan minyak masak

1/2 cawan Air

Sedikit garam dan perasa

Cara membuat:

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia seketika di dalam periuk tekanan tinggi (presurre cooker)

Masukkan tomato diikuti bahan-bahan sos cili, sos tomato, cili kisar dan tomato puri, kacau sebati.

Masukkan air setengah cawan dan gaul rata.

Tambahkan garam dan perasa.

Masukkan ikan dan tutup periuk. Set high pressure selama 60-90 minit. Masak sardin hingga betul-betul lembut (sampai tulang ikan rapuh).

Info Ekstra:

1. Lepaskan ‘pressure’ perlahan-lahan dan buka penutup.

2. Sekiranya terlalu berkuah, reneh sebentar (tanpa bertutup) untuk memekatkan kuah.

3. Boleh dimakan terus atau dimasak semula mengikut kegemaran.

4. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam peti sejuk selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.

5. Boleh juga mengguna periuk biasa cuma perlu menjaga api (api tidak terlalu besar) dan selalu dikacau supaya ikan tak melekat. Masa memasaknya pun lebih kurang sejam lebih bergantung kepada kuantiti ikan.

Sumber Resipi: Junaidah Bujang