Halia, lengkuas, kunyit antara bahan masakan yang cukup penting dan mesti ada di dapur. Walaupun digunakan dalam kuantiti yang ssedikit, namun rasa makanan lebih enak dan lazat.

Penggunaannya yang sedikit dan bakinya disimpan di dalam peti sejuk.  Namun, disebabkan bahan-bahan ini tidak tahan lama, ia mudah menjadi kering, busuk dan tidak boleh digunakan lagi.

Apa kata cuba petua  dan cara yang betul penyimpanannya. Bukan sahaja dapat memastikan  kunyit, lengkuas, serai dan halia ini masih elok dan segar. Bahkan boleh bertahan sehingga dua bulan dan boleh digunakan untuk sebagai bahan memasak dalam tempoh tersebut.

Ads

Cara-caranya:

Ads
  • Pastikan air bersih ditukar tiga atau empat hari sekali, jangan biarkan sehingga air berlendir.
  • Simpan dalam peti sejuk.
  • Masukkan kunyit, lengkuas, serai dan halia yang masih segar ke dalam bekas bertutup yang berisi air.
  • Cuci bersih kunyit, lengkuas, serai dan halia.

Selamat Mencuba!

Ads

Sumber: Petua Ibu

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI