Menyediakan hidangan jemput-jemput sama ada sebagai menu minum petang atau sarapan tentu sahaja menjadi sesuatu hidangan yang cukup menyelerakan. Lebih-lebih lagi jika rasanya lembut,  gebu dan elok pula bentuknya.

Pun begitu, tidak semua antara kita tahu rahsia bagaimana untuk menyediakan hidangan jemput-jemput memenuhi kreteria seperti itu. Untuk itu, ketahui rahsia dan skil yang perlu anda praktis untuk mendapatkan hasil masakan jemput-jemput yang sempurna dan enak dimakan. Jom semak!

Tukar Satu Bahan

Seriously lepas ni tukarkan sahaja tepung gandum dengan tepung kek. InsyaAllah gebu gebas la Jemput-jemput anda.

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni! Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni! Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!

Bahan-bahan :

Telur – 1 biji
Tepung naik sendiri @ tepung kek – 500 gram
Air secukupnya sampai boleh menjemput (air suam @ air suhu biasa)
Boleh campak apa2 hiasan dan lauk pauk seperti – ikan bilis, udang, daun sup, bawang, ataupon taugeh.

Resepi ini valid untuk segala jenis jemput termasuk Jemput-jemput pisang, Jemput-jemput manis, Jemput-jemput labu, Jemput-jemput sukun dan sebagainya.

Selamat mencobaaaa!!!

sumber : Ummi Hidayah


 

Gaul Dengan Tangan

Ads

Cara masak jemput bawang+bilis cara fiza..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!

1)panaskan minyak. Set api yang paling minimum

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
2)hiris bawang . Masukkan bilis..air dan garam (kacau rata)

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
3)Masuk tepung ikut sukatan air..jangan lembik sangat..jangan keras sangat..hihi..kdg kdg fiza terbabas juga.

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
4)kacau sekata
5)sory kalau cara ni korang tak suka..tapi fiza..lebih suka guna tgan utk buat jemput..utk dapatkan bentuk yang cute. Tapi pastikan cuci tangan dulu ye..hihi..ni juga tips pikat suami, air tangan istri..boleh gitu..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
6)jemput jemputkan adunan td dan masuk dlm kuali yg minyaknya dan pans td..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
7)Masa mggoreng balik balik jemput supaya sekata

Ads

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
8)goreng smpai garing..dan hidang..
In shaa allah lembut.

sumber : Fiza Faiz Berendoi Kuantan


Plus Nasi

Rangup di luar, lembut di dalam..
Yang pasti, sampai ke petang pun still lembut lg..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!

Bahan-bahan:
– Bawang sebiji dihiris
– Kentang 2 biji dihiris nipis/dadu
– Ikan bilis siap kopek sejemput
– Daun sup agak2, dipotong nipis..
– Garam secukup rasa..
– Nasi dalam 3 senduk di blend dengan air.. Air biar melepasi paras nasi.. Macam dlm gambar.. Blend halus yer..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni! Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!

Ads

 

 

 

 

 

 

 

– Tepung dalam 3 ke 4 cawan, masuk dalam bahan2 tadi, dan nasi yang sudah di blend tadi campur kan n gaul rata..

Jemput-jemput Lagi Enak & Gebu, Bila Ibu Cuba 3 Skil Ni!
Boleh masuk kan air sikit2 sampai boleh disudu/dijemput2kan..

Goreng dalam minyak yang panas yer..
Selamat mencuba

Kredit Resepi : siti norkamilia

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI