
Viral hingga perkongsian cecah 39K share, resepi kudapan jejari roti coklat nestum ini hanya menggunakan empat bahan aje. Mudah membuatnya. Tidak perlu mixer atau tepung.
Menerusi facebook Rosmah Ishak , sebuah perkongsian resipi kudapan mengunakan roti yang bersalut nestum dan coklat. Selain kudapan boleh dijadikan kuih raya tahun ni.
Malah menurut pemilik resipi ini, biskut sedap dan rangup ini boleh tahan selama dua bulan dan boleh disimpan dalam peti ais untuk lebih lama setelah dibakar walaupun sudah tamat tarikh luput. Tidak akan lemau jika disimpan dalam bekas kedap udara.
IKUTI PERKONGSIAN INI
Bahan-Bahan:
Roti
Nestum
Coco Butter 1 1/2 sudu besar.
*Jika tak ada coco butter boleh guna minyak- suku cawan.
Coklat coin
Cara penyediaan:
Selamat mencuba!
Sumber: Rosmah Ishak via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
Resipi Masak Paru Berlado, Sedap Makan Dengan Nasi Putih & Nasi Lemak

Isi Kandungan
ToggleParu sambal berlado sering dinikmati bersama nasi lemak mahupun nasi putih. Paru atau kelempung yang dimasak pedas berperisa cukup mengundang selera. Memang selera rakyat Malaysia yang sukakan masakan bercili begini.
Nak masak paru sambal berlado tidaklah sesuah mana pun. Kalau anda tak suka paru, boleh gantikan dengan daging atau isi ayam. Cara masaknya sama sahaja, cuma tukar bahan utama. Boleh cuba resipi seperti yang dikongsikan oleh Haznita Hadzmi ini.
Resipi Masak Paru Berlado
BAHAN-BAHAN:
Paru @ kelempung secukupnya
Garam
Serbuk kunyit
1 batang serai – dititik
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak
BAHAN KISAR KASAR:
Cili merah
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
(jumlahnya bergantung pada jumlah paru yang digunakan)
Sedap Makan Dengan Nasi Putih & Nasi Lemak
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan paru @ kelempung dan rebus hingga lembut dengan anggaran masak lebih kurang 30 – 40 minit.
2. Bila sudah lembut, angkat, toskan dan tunggu sejuk terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihiris.
3. Hiris paru mengikut saiz yang anda suka. Kemudian gaulkan dengan garam serta serbuk kunyit dengan secukupnya.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan paru tadi hingga sedikit garing. Api jangan kuat untuk elak paru menjadi hangus. Angkat dan toskan.
5. Sementara itu, kisar kasar cili merah, cili kering, bawang merah dan bawang putih. Jumlahnya bergantung pada berapa banyak paru yang dimasak.
6. Dengan menggunakan lebihan minyak gorengan paru tadi, tumis serai yang telah dititik.
7. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar kasar. Tumis sampai pecah minyak. Untuk rasa sambal yang lebih sedap, boleh masak guna api sederhana dan lama supaya lebih menaikkan rasa sambal.
8. Tambah gula dan garam dengan secukup rasa.
9. Bila bahan tumis sudah cukup masak, masukkan paru yang telah digoreng tadi. Gaul rata hingga semua bersalut dengan sambal.
10. Paru sambal berlado sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Haznita Hadzmi
Baca artikel yang berkaitan: Paru Goreng Sambal Garing. Bukan Makan Dengan Nasi Je, Buat Ratah Pun Sedap!
Suka Makan Paru Goreng Garing Tapi Tak Reti Masak? Ni Step Cara Basuh & Bagi Hilang Hanyir!
Petua Masak Paru Tak Rasa Hanyir & Bila Digoreng Terasa Rangup!
2 Cara Masak Kacang Tanah. Pasti Tak Hangus Punya!

Perasan tak, anak-anak kita sering saja mengucapkan kata “ala… kacang je tu” bagi perkara yang dirasakan mudah untuk dilakukan.
Namun bila kita menyentuh tentang menggoreng kacang tanah, sah ini bukannya mudah!
Apa yang sering terjadi, bila goreng mesti ada yang terhangus, masak tak sekata dan paling sedih belum pun garing sudah diangkat dari kulai. Pasti rasanya tidak enak, bukan?
Oleh itu tak rugi kiranya kita ‘menuntut’ ilmu tentang bagaimana cara memasak kacang tanah agar masak sempurna.
Di sini ada 2 cara, dan anda boleh pilih yang mana lebih memudahkan anda. Jika rajin, boleh juga cuba kedua-duanya.
CARA PERTAMA
“Mak saudara saya jual nasi lemak sedap,dia kongsikan cara goreng kacang tak hangit, dan rangup krup krap. Hihi. Nampak sangat selalu hangit goreng kan? Ya, memang betul pun.”-NurSaida Nafisa Che Abdullah.
INI TIPNYA
1. Basuh kacang tanah dan tak perlu keringkan sangat,sejat sahaja dalam penyejat.
2. Sediakan kuali bersih, letak atas api sederhana besar.
3. Tuang kacang dalam kuali tadi, sangai sekejap sampai air kacang yang dibasuh tadi kering. Kacau kacau manja kacang tersebut.
4. Nampak kacang dah kering air, baru masukkan minyak. Minyak tak guna banyak ya, cukup – cukup untuk goreng kacang. Maksudnya, bukan deep fry. Minyak untuk cepat masak berbanding sangai tanpa minyak.
5.Kacau perlahan lahan kacang di atas api sederhana. Lepas tu, rasa kacang,agak -agak dia nak empuk,automatik tutup api ya. Tak perlu tunggu kacang empuk sebab nanti hangit kulit kacang dan hodoh.
6.Angkat kacang separa empuk tu letak atas tisu . Percaya ke tak percaya, kacang itu lama kelamaan empuk sendiri tau.
7.Kacang panas, biarkan dahulu pada suhu bilik. Bila kacang dah sejuk,simpan dalam bekas kedap udara supaya kekal rangup.
“Kacang pun jelita sahaja,kulit tak “sunburn”,” glow glowing”, licin bak mutiara. Rasa pun sekali rasa nak rasa lagi. Kalau makan depan television tengok drama,kacang yang habis dulu.”
CARA KEDUA
Ini lain pula caranya yang dikongsikan oleh Mariyana Razalli Via MAHN.
“Just nak kongsi tips. Bakar kacang dalam periuk “-Mariyana
CARA-CARANYA:
Panggang kacang dalam periuk dan tutup periuk tersebut. Then tunggu dalam 1 @ 1jam setengah.
” Sambil tu boleh ler korang mendeco rumah bagai! Dah tak payah nak duk tunggu tepi kuali kacau kacang tanah sampai garing.
“Kalau nak guna oven pun boleh, tapi yang ni lebih syok boleh jimat letrik! Kacang pun, masak sekata jer!!”
Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!

Susu antara minuman yang digemari oleh seisi keluarga, dari anak kecil hingga yang telah berusia akan mengamalkan minum susu untuk mendapatkan sumber nutrisi yang diperlukan tubuh. Jadi bolehlah dikatakan dalam peti sejuk akan sentiasa ada stok susu, Sama ada susu segar, susu UHT, susu kotak atau susu tepung untuk dijadikan pilihan bagi seisi keluarga menikmati keenakan rasa susu mengikut keperluan masing-masing.
Pun begitu, tahukah anda bahawa susu ini tidak tahan lama walaupun di simpan di dalam peti sejuk. Difahamkan melalui perkongsian Public Health Malaysia, susu yang telah dibuka dan jika tidak habis diminum, dan bila disimpan dalam peti sejuk hanya bertahan 3 hari. Jika tidak habis juga dalam tempoh tersebut, ia perlu dibuang kerana kualiti susu tersebut menurun!
Mungkin ada yang tidak tahu hal ini dan untuk lebih detail jom baca perkongsian penuh di bawah ini.

Susu botol/kotak (Pastur)
– Jika disimpan di peti sejuk dan belum dibuka – tahan sehingga tarikh luput atau 5 hari selepas beli (mana-mana lebih awal)
– Jika dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 3 hari.
– Jika diletakkan diluar – habiskan dalam masa tiga jam. Tidak digalakkan letak semula di peti sejuk jika sudah terdedah pada suhu bilik pada waktu yang lama.
Susu UHT atau dikenali susu kotak sekolah
– Kotak yang belum dibuka – Tahan sehingga tarikh luput
– Jika dibuka – perlu simpan di peti sejuk dan dianggap seperti susu segar. Tahan 3 hari
– Jika dibuka dan diletak pada suhu bilik- perlu habiskan dalam masa tiga jam. Jangan letak semula dalam peti sejuk.

Susu tepung
– Belum dibuka – boleh tahan sehingga 2 tahun pada suhu bilik atau tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika sudah dibuka (refil) dan masuk dalam tin lama – tahan 3 bulan atau sehingga tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika dibancuh, tahan sehingga 3 hari jika diletak di dalam peti sejuk. Jika diletak diluar, habiskan dalam masa tiga jam.

Susu frozen
– Tahan 3 bulan.
– Jika dicairkan, dipanaskan dan diletakkan di suhu bilik, habiskan dalam masa 3 jam.
Yougurt
– Belum dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 2 minggu
– Jika dibuka – habiskan dalam masa sejam. Jika pek besar, ambil kuantiti yang diperlukan dan masukkan semula dalam peti sejuk. Tahan sehingga 5 -7 hari jika penyimpanan di peti sejuk.
*Penting:
Ketahanan susu juga bergantung kepada faktor seperti keadaan peti sejuk dan juga suhu persekitran anda. Pastikan anda amalkan LIHAT, HIDU dan RASA sebelum meminum susu.
Sumber : Publick Health Malaysia
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club