Jangan selalu tanya soalan approval kepada anak-anak. Terutamanya yang masih bersekolah. Mereka akan rasa semua benda perlu ikut citarasa diorang, nanti mereka akan jadi raja di rumah.

Contoh soalan approval:

Nak ummi masak spaghetti hari ni?
Along nak hadiah apa untuk birthday?
Nak tak kita pergi pantai esok?

Soalan approval bunyi macam comel dan mesra, tapi jika diulang bertahun-tahun ia akan menyemai sifat boss pada anak-anak, suka ikut kepala sendiri.

IKLAN

Nasib baik di sekolah cikgu tak amalkan tanya soalan approval. Cikgu terus bagi kerja tanpa tanya persetujuan. Sebab tu anak-anak lebih mudah taat di sekolah berbanding di rumah.

Ibubapa perlu jadi raja yang berpendirian, barulah anak akan jadi rakyat yang taat. Nak buat sesuatu tak perlu dapatkan persetujuan anak-anak.

Nak masak apa pun masaklah. Anak akan makan sebab dah tak ada pilihan lain. Mereka akan suka. Jangan sampai terpaksa buat menu khas untuk setiap anak-anak. Seksa hidup nanti.

Didiklah anak-anak supaya ikut je aktiviti yang kita rancangkan. Sekali sekala anak-anak boleh bagi cadangan tapi tak semestinya kita ikut mereka. Bertanya untuk berbincang tak ada masalah, tapi bukan tanya untuk dapatkan approval.

Mak ayah kita dulu-dulu mana ada tanya approval dari kita. Kita gembira je ikut semua yang mak ayah tetapkan.

Jangan merajakan anak-anak.

Sumber: Mohd Yazid Ismail

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club