Roti merupakan antara menu yang sangat sesuai untuk para ibu atau bapa yang sibuk bekerja atau mahukan sajian pantas. Selain daripada makan bersama jem buah-buahan atau coklat, mari cuba resipi yang kami kongsikan ini.
puding roti butter versi bakar yang dikongsikan oleh Syazwany Bakri ini kerana ianya sangat lembut, lemak dan berkrim lebih-lebih lagi apabila dimakan bersama sos kastard yang enak. Jadi, jika anda ada roti yang berlebihan di rumah bolehlah cuba resipi ini.
Puding Roti Butter (versi bakar)
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
– Campurkan susu, telur, gula, esen vanilla pukul guna whisk je.
– Dah sebati tapiskan, kemudian masukkan butter yang telah dicairkan tadi kacau-kacau sikit.
– Roti 3 keping setiap bekas, potong 4, susun dalam bekas, tuangkan bahan puding tadi setiap bekas bagi rata, tekan2 sikit guna spatula bagi meresap.
– Tabur topping di atas, kemudian bakar 30-40 minit suhu 150-170 (ikut oven masing-masing ye)
Sos Kastard
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
– Campur tepung kastard dengan air, kemudian campur semua bahan masak atas api sehingga pekat.
Info Tambahan:
– Kalau guna roti bonanza 1 bungkus tu boleh dpt 6 bekas kecik (kalau nak buat 2 bekas saja blh buat 1cawan susu,1/2 biji telur)
– Size 10” roti bonanza 1 bungkus (adunan 4 cawan susu, telur saya slalu lebihkan sebiji)
– Size 9” pun boleh guna roti yang pek kecik tu (adunan 3 cawan susu, telur pun saya lebihkan sebiji)
– butter kalau tak nak cairkan boleh sapu pada setiap roti. Saya malas nak sapu satu-satu saya tuang terus yang cairkan senang (sos kastard kalau nak lebih gandakan-gandakan ye)
Sumber: Syazwany Bakri