Jangan Buang Roti Berlebihan! Puding Roti Butter Bakar, Sajian Lengkap Untuk Keluarga

Share

Roti merupakan antara menu yang sangat sesuai untuk para ibu atau bapa yang sibuk bekerja atau mahukan sajian pantas. Selain daripada makan bersama jem buah-buahan atau coklat, mari cuba resipi yang kami kongsikan ini.

puding roti butter versi bakar yang dikongsikan oleh Syazwany Bakri ini kerana ianya sangat lembut, lemak dan berkrim lebih-lebih lagi apabila dimakan bersama sos kastard yang enak. Jadi, jika anda ada roti yang berlebihan di rumah bolehlah cuba resipi ini.

Puding Roti Butter (versi bakar)

Bahan-Bahan:

  1. Roti gardenia pek bonanza
  2. Susu segar/full cream 3/4cawan
  3. Telur A 3/4biji
  4. Gula 3-4sdb (gula ejas tahap manis yg nk)
  5. Esen vanila
  6. Butter 3-4sdb (saya cairkan)
  7. Topping blh letak mix fruits/kacang2/coklat chip

Cara-Cara:

– Campurkan susu, telur, gula, esen vanilla pukul guna whisk je.

– Dah sebati tapiskan, kemudian masukkan butter yang telah dicairkan tadi kacau-kacau sikit.

– Roti 3 keping setiap bekas, potong 4, susun dalam bekas, tuangkan bahan puding tadi setiap bekas bagi rata, tekan2 sikit guna spatula bagi meresap.

– Tabur topping di atas, kemudian bakar 30-40 minit suhu 150-170 (ikut oven masing-masing ye)

Sos Kastard

Bahan-Bahan:

  1. 1 tin susu cair
  2. 2sdb tepung kastard
  3. 1/2 cawan air
  4. 3-4sdb gula (yang ni ikut tahap manis yang nak)
  5. Sedikit esen vanila (creamy vanilla best sikit)

Cara-Cara:

– Campur tepung kastard dengan air, kemudian campur semua bahan masak atas api sehingga pekat.

Info Tambahan: 

– Kalau guna roti bonanza 1 bungkus tu boleh dpt 6 bekas kecik (kalau nak buat 2 bekas saja blh buat 1cawan susu,1/2 biji telur)

– Size 10” roti bonanza 1 bungkus (adunan 4 cawan susu, telur saya slalu lebihkan sebiji)

– Size 9” pun boleh guna roti yang pek kecik tu (adunan 3 cawan susu, telur pun saya lebihkan sebiji)

– butter kalau tak nak cairkan boleh sapu pada setiap roti. Saya malas nak sapu satu-satu saya tuang terus yang cairkan senang (sos kastard kalau nak lebih gandakan-gandakan ye)

Sumber: Syazwany Bakri