Ini Rahsianya Nak Buat Tekstur Kek Sarang Semut Berenjut Dan Kenyal. Resipi Ikut Sukatan Cawan Aje.

Share

Resipinya mudah nak buat kek sarang semut cuma kalau tak kena cara sarang semutnya entah ke mana. Antara tanda-tanda ‘kejayaan’ dan rasa  macam nak lompat bintang dalam membuat kek ini ialah apabila dipotong ianya bersarang & dari segi teksturnya ia berenjut dan kenyal.

 

Resepinya

1 cawan gula pasir

1 cawan air panas

1/2 cawan butter/marjerin (sy pkai butter)

4 biji telur (sy pkai gred b)

1/2 cawan susu pekat manis

1 sk esen vanila

1 cawan tepung gandum

1 sk soda bikarbonat (ayak bersama tepung)

Cara-caranya

  1. Masak gula sehingga keperangan (jgn smpai hangus)
  2. Masukkan air panas
  3. Masukkan butter, sejukkan & ketepikan
  4. Dlm bekas yg lain, satukan telur, susu pekat manis & esen vanilla (kacau-kacau manja ajerr, x perlu nk pukul lebih-lebih)
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (yg ni pun kacau-kacau manja jugak)
  6. Masukkan gula hangus
  7. Perap adunan selama 1 jam
  8. Bakar pd suhu 170-180 degree celcius selama 45-50 minit/sehingga kek masak
  9. Siap

Tips

  1. Jgn ‘over’ bila kacau adunan (kacau-kacau manja shj)
  2. Jgn lupa perap adunan (sy perap 1 jam)…sy x berani nk derhaka pd resepi kali ni
  3. Bila potong kek tu…potong secara melintang…br laaa nanti dpt sarang yg cantik okey

Semoga bermanfaat & selamat mencuba!