Tentu ramai yang gemar makan buah naga merah atau putih. Namu tahukah anda bahawa ini sebenarnya ada perbezaanya khasiat.

Nak tahu lebih lanjut ikuti perkongsian Dr Zubaidi Hj Ahmad menerusi halaman facebooknya

Warna yang berbeza antara buah naga merah dan buah naga putih disebabkan oleh pigmen yang terdapat dalam daging buah tersebut:

Buah Naga Merah mengandungi pigmen yang dipanggil betalain. Betalain adalah pigmen yang memberikan warna merah atau ungu pada buah naga merah. Pigmen ini juga terdapat dalam bit dan beberapa jenis bunga. Buah ini memberi rasa sedikit manis dan masam.

Ads

Buah Naga Putih mengandungi pigmen yang lebih sedikit atau tiada betalain, menyebabkan isi buahnya berwarna putih. Warna putih ini adalah hasil daripada kandungan pigmen yang rendah. Rasa buah ini lebih tawar.

Pigmen ini bukan sahaja memberikan warna yang menarik tetapi juga mempunyai sifat antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan.

Ads

Kedua-dua jenis buah naga mempunyai kandungan nutrisi yang hampir sama, iaitu mengandungi vitamin dan mineral penting seperti vitamin C, serat, dan antioksidan.

Namun, buah naga merah cenderung mempunyai lebih banyak antioksidan berbanding buah naga putih.

Ads

Kedua-dua buah naga merah dan putih membantu melancarkan sistem pencernaan, mencegah kerosakan sel tubuh, menurunkan kadar kolesterol, meningkatkan kekebalan tubuh, dan menjaga berat badan.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI