Kuih popia antara kuih yang digemari di bulan puasa ini. Selain rasanya yang tidak muak, isi dalamnya juga sedap dan rangup di makan bersama keluarga.

Ada waktunya popia terburai isinya Ketika di goreng. Petua mudah ini boleh anda cuba supaya cantik kejadiannya. Ikuti perkongsian dari Ida Zaida ini.

Ikut Langkah Ni Nak Popia Carbonara Cantik, Inti Tak Terburai Bila Goreng!

Bahan-bahan inti
1 tin cendawan
1 cawan hirisan ayam
2 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1 paket isi ketam
1/2 batang lobak merah
Garam, gula, perasa
1 botol sos Prego carbonara/2 tin sos Prego
1 sudu makan minyak masak

Kulit popia (jenama KG)
Bancuhan tepung gandum & sedikit air supaya kulit popia melekat tidak terburai.

Ikut Langkah Ni Nak Popia Carbonara Cantik, Inti Tak Terburai Bila Goreng!

Ads

Cara membuat
1. Potong dadu semua bahan ini.

2. Tumis bawang putih,bawang merah dengan minyak masak.

3. Seterusnya masukkan isi ayam, sos Prego, isi ketam, cendawan,lobak merah. Kacau rata.

Ads

4. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa. Masak sampai pekat.

5. Bila sudah masak sejukkan dalam peti ais kemudian barulah digulung.

6. Ambil sehelai kulit popia letakkan inti tapi jangan banyak sangat supaya kulit popia tak basah.

Ads

Ikut Langkah Ni Nak Popia Carbonara Cantik, Inti Tak Terburai Bila Goreng!

7. Lipat dan gulung, letak bancuhan tepung gandum dan air hujung popia supaya melekat.

8. Untuk menggoreng, guna minyak yang banyak dan panas tapi api mesti perlahan supaya cantik bila digoreng.

INFO: Inti popia boleh ikut cita rasa dan bajet boleh juga guna gunakan sosej, isi ayam dan lobak saja.
Bagi mengelakkan inti tak terburai ketika menggoreng, pastikan terus sahaja digoreng sebaik dikeluarkan dari peti sejuk. Tidak perlu tunggu sehingga popia lembut dahulu jika dibuat frozen.

Selamat mencuba

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI