“Kenapa ye ikan bilis yang baru digoreng terasa rangup bila dimakan. Tapi bila telah lama, terasa liat dan tidak sedap pula untuk dimakan? Tapi ada orang lain tu, masak ikan bilis elok sahaja rasanya. Malah boleh disimpan dalam tempoh yang lama dan bila dimakan kekal rangup. Apalah rahsianya ya…?”
Mungkin persoalan ini juga bermain-main difikiran sebahagian antara kita. Terasa ingin juga diketahui apa rahsianya. Untuk itu, jom kita baca perkongsian daripada Wanie Ishak berkaitan petua ikan bilis goreng lebih rangup dengan menggunakan cuka masakan.
Menurut Wanie, ikan bilis yang digoreng garing memang sedap dimakan dengan pelbagai cara. Boleh dimakan bersama nasi lemak, bubur nasi dan juga boleh dijadikan rencah dalam nasi goreng. Tapi tahukah uols cara untuk mendapatkan ikan bilis goreng yang sedap dan kerangupannya tahan lama? Jom cuba petua ini.
BAHAN-BAHAN:
Ikan bilis
Cuka makan
CARA-CARA:
1.Bersihkan ikan bilis dan masukkan ke dalam bekas.
2.Masukkan cuka dan gaulkan rata bersama ikan bilis.
Ads
3.Perap selama 5 minit.
4.Goreng ikan bilis seperti biasa. Insya-Allah ikan bilis uols akan lebih garing dan kerangupannya mampu bertahan lama.
Ads
Selain itu, menurut perkongsian daripada Mis Bie, dia mempunyai caranya yang tersendiri untuk pastikan ikan bilis yang digoreng bukan sahaja kekal rangup bahkan akan pastikan ikan bilis dicuci bersih sebelum digoreng.
Katanya masih ramai lagi yang tak tahu rupanya macam mana untuk ikan bilis kekal rangup walaupun dicuci bersih..sebab ramai yang memilih untuk tak cuci ikan bilis terus masuk dalam minyak untuk mantain rangup..
“halalan toiyiba” sayangku
Suka saya share disini untuk manfaat semua
Ads
1.cuci ikan bilis bersih sebersihnya
2,tapis, tos kan bagi kering sedikit, saya tos lebih kurang setengah jam, sebab kalu tak tos nanti bergumpal dengan tepung jadi cekodok pulak ikn bilis korang
3.lepas dah tos campak je dalam pinggan yang korang dh letak tepung.
Tepung apa?? Tepung gandum je guys..suka hati la cap apa,,cap sauh ke lili ke janji tepung gandum
*tips : pastikan korang gaul dengan tepung.. ikan bilis tu tak bergumpal..kalau tak nanti dalam kuali memang tak habis wristling la gamaknya
*tips: ikan bilis yang tak terlalu basah comfirm tak bergumpal punya..toskan jela elok-elok
Masukkan ikan bilis yang da di gaul dalam tepung td kedalam minyak panas, api jangan besar ye,,just nice je,,baru la ikan bilis tu masak elok and rangup..
Ikan bilis ni boleh la makan dengan nasi lemak / buat sambal..rangup nye tu memang power,,tak caya cubalah
Berbudi kepada tanah banyak manfaatnya, selain dapat menjimatkan perbelanjaan membeli keperluan dapur, ia juga boleh membantu anda menjana pendapatan. Lepas untuk duit poket pun jadilah kan.
Seperti mana lelaki ini yang berkongsi cara menanam pokok cili dengan kaedah yang mudah tapi hasilnya sangat memuaskan.
Pengguna Twitter yang dikenali sebagai Petani Kampung, berkongsi mengenai penanaman cili dengan menggunakan tanah yang sebetulnya bagi mendapatkan hasil tanaman yang memuaskan.
Ikuti perkongsian beliau di bawah ini!
Cili merah naik harga? Apa kata kau start tanam sendiri.
Tanam pokok cili ni sebenarnya tak perlu space beso pun. Cukup kalau ko ada kotak semaian, ataupun polibeg.
Isikan kotak tu 3 bahagian: tiga bahagian tanah, satu bahagian baja kompos (nak subur, taik ayam) dan pasir.
Cili merah naik harga? Apa kata kau start tanam sendiri.
Tanam pokok cili ni sebenarnya tak perlu space beso pun. Cukup kalau ko ada kotak semaian, ataupun polibeg.
Isikan kotak tu 3 bahagian: tiga bahagian tanah, satu bahagian baja kompos (nak subur, taik ayam) dan pasir. pic.twitter.com/IhJ2x7fq8l
Dalam pada itu, lelaki ini turut berkongsi beberapa tip dalam menanam cili.
Tanah ni seeloknya tanah hitam. Tanah hitam ni selalu kalau ko berkebun, ko bakar rumput ke, lalang ke, nanti dah habis terbakor tu warna hitam tu, ha yang tu la.
Tapi kalau ko orang bando, payah nak bakar rumput, kau beli je tanah hitam tu kat nurseri atau kau boleh order kat Shopee. Biasanya tanah ni sisa pelepah pokok sawit yang dibakar. pic.twitter.com/IPOSzGld1l
Baja pulak ko pakai ler baja taik ayam la, sebab yang ni banyak dijual sama ada kat nurseri atau kat Shopee. Kat Lazada pun ada jual hari tu aku nampak. pic.twitter.com/4uLY21Gzin
Pasir pulak kau pakai pasir sungai. Pasir nak buat rumah tu aku rasa cam tak berapa nak best sangat. Kalau pasir kucing pulak, mana pulak port kucing kau nak melepas? pic.twitter.com/RTPKJUlx9e
Biji cili dari cili yang dah start mereput tu, kau rendam dia semalaman. Biji yang timbul maksudnya tak boleh pakai, biji yang tenggelam, yang tu ok boleh hidup. pic.twitter.com/FFijZkzTVM
Tips lain, masa pokok tu dah keluar daun, letak hampas serbuk kopi yang kau gunakan tu, amatlah mujarab. Kalau kau minum kopi tu, hampasnya jangan dibuang.
Atau kau try tanya kedai White Coffee ke, mamak ke, ada tak hampas kopi tu. Mujarab. pic.twitter.com/pC67Obkgam
Kebiasaannya daun-daun hijau seperti ketumbar, daun kunyit, limau purut dan sebagainya jenis sayuran hijau yang mudah busuk dan tidak bertahan lama. Tapi ada cara jika ibu-ibu mahu sayuran ini tahan lebih lama.
Jom ikut petua yang dikongsikan oleh Nik Hazifah jika mahu kekalkan kesegaran dedaun. Tak perlu lagi nak ke kedai beli yang baru jika mahu menggunakannya.
“Aiskrim” ketumbar, daun kunyit dan daun limau purut.
Guna plastik aiskrim, masukkan daun-daun tu, masukkan air paip dan ikat. Masukkan dalam freezer. Jimat space dalam freezer.
Ni adalah cara untuk kekalkan kesegaran daun-daun ni.. Kadang beli nak pakai sikit, yang lain kering layu dalam peti sejuk.
Nak defrost pun kejap je..keluarkan dari plastik tu, Lalukan bawah air paip, setel.
Satu batang tu untuk sekali guna.
Kredit: Nik Hazifah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tak sangka, tepung kek beli di kedai eco pun dapat hasil sebegini elok. Bukan je sedap malah gebu hasilnya. Beli je tepung dekat kedai Eco macam dalam gambar tu.
Sedap dia boleh buat teringat sampai bila-bila tau. Orang yang tak pandai baking pun boleh buat kek Red Velvet ni. Confirm menjadi punya kalau menggunakan resepi dekat bawah ni.
Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Siti Rosnida ini.
Si Baldu merah ni sy beli Kat Eco .. gebu gebass..
hanya RM2.10 1 paket.. beli 2 paket dpt 2 biji kek ..😄 nk buat pon senang jee.. cara2 ada kt Plastik.. Guna Cheese Tatura ..pukul dgn whiping cream + susu pekat sikit … ikut manisan tekak masing².. klu nk leleh lagi letak susu full cream…
Tips kek gebu :
Pukul telur sampaii gebuuu .. telur x gebu kek jd bantat.. INGAT TU 🥴
Pukul telur dulu sampai gebu .baru masukkan gula kastor , minyak masak, tepung… mix sebati .. Sy guna acuan biru saiz kecik . baru kek jd tinggi .. leset minyak dulu pd acuan supaya kek x lekat .. Kukus sampai masak.
Penyanyi Syura Badron berdepan detik cemas apabila suaminya, Muhammad Farizat, mengalami kecederaan melecur teruk akibat insiden letupan gas yang berlaku pada Jumaat lepas.Penyanyi lagu...