Memiliki rumah yang kecil dan sempit bukaannya bukanlah alasan untuk kita membiarkan tidak berhias dengan cantik. Lihat cara wanita cantik ini menghias rumahnya. Sangat hebat!

Menurut wanita bernama Watiey Abdullah ini, dia dan suaminya, Farhad Hassan menghias rumah mereka menjadi cukup indah. Dekorasinya ringkas namun sempurna, sesuai dengan bilangan ahli rumah yang terhad. Walaupun agak sempit, namun wanita ini berjaya mengubah ruang kecil menjadi lebih menarik dan hebat.

Kami kongsikan bagaimana caranya menghias syurga miliknya ini.

IDEA DEKORASI UNTUK RUANG KECIL. 

Hobi baru, bila cemuih makeup. Kadang-kadang bila travel sana sini, duduk hotel, rasa macam seronoknya kalau hari-hari daptt duduk hotel. Design minimal dan sentiasa kemas. Lepas ni kelas makeup area Melaka atau Negeri Sembilan, Watiey buat dekat rumah je. Yeayyy.

So alhamdulillah, lepas dua bulan daptt kunci, dah complete sama macam apa yang me and my husband rancang konsep rumah. So nak share la hasil dekorasi sendiri, rujukan dari internet. Walaupun tak besar macam rumah Aliff Syukri (haha), tapi setiap sudut tu ada ciri-ciri yang masing-masing nak. Tq cik abang Farhad Hassan sebab tolong realisasikan.

Tips nak deco rumah?

1) Bincang konsep rumah sebelum mula masuk rumah. So nanti takda membazir beli barang merapu tak tentu hala (walaupun ada jugak terbabas).

2) Dapatkan persetujuan dua-dua suami isteri.

3) Kalau isteri tak setuju, ulang step 1.

4) Kos? Jangan terburu-buru, buat ikut bajet. Macam kiteorang, masing-masing contribute untuk dapatkan barang yang nak. Duit saving untuk berjalan, bercuti, beli makeup, beli segala benda la kami korbankan untuk deco umah. Jangan sampai buat loan!

Rujukan Mana Barang Dapat?

Barang elektrik – House of lighting, puchong

Furniture – IKEA, Lazada

Deco – IKEA, Kaison, Mr DIY

IKLAN

Custom dining table – stuckwoodbyakubotak

Custom pallet bed – pine pallet by Al Siddiq

Vinyl Flooring – Al-Aqsa Carpet

Langsir – Tak payah la, mana-mana pun sama.

Wallpaper – Korea wallpaper

Hard pipe / dark oak solid wood loft – DIY MART

Pintu masuk, ruang tamu. Ruang paling utama sekali sebab ruang ni ruang nak lepak-lepak and most of the time akan habis dekat sini.

Ruang tamu. Kecik. Down sekejap sebab tengok macam boleh letak kerusi seketoi ja. Kalau ikut hati macam-macam konsep nak try ?

Watiey suka warna-warna sejuk suram kelam. So warna utama grey beige then tambah pokok-pokok je nak baga iada warna hijau sikit untuk nampak fresh.

Da siap deco pon still nampak ada ruang lagi, yang penting mesti cozy supaya nak lepak-lepak baca buku ke apa rasa rilek je? Dinding kami biar kosong sebb tak nak nampak crowded sangat.

modern contemporary or industrial?..ye ke? hahaha.

Bahagian depan da ada kerusi bagai..so area ni nak bagi nampak kosong and luas dekat lantai kita pasang hard pipe + dark oak solid wood by DIY MART.

DINING ROOM..masa mula-mula tengok macam rasa sempitnya..sebab dah la suka masak tapi space alahai. Macam mana nak bagi nampak cantik dan selera nak masak.

Watiey and hubby decide buat konsep ala-ala macam cabin gitu. Warna-warna batu dan hijau buat nampak sejuk je.  Meja memang dari dulu suka tengok meja kayu sebab nak ada elemen natural. Memang favourite area ni suka lepak-lepak dengan husband kat sini sbb ‘rasa’ sejuk. Nanti nak tambah fountain, boleh dengar bunyi air ala-ala kat sungai. Aduhh.

Hijau-hijau mesti ada, baru la mata dapat rehat. Saya tambah pokok hiasan sikit dengan wallpaper natural, ada lumut-lumut hijau. Tenang nak makan.

Dua-dua kaki coffee, jadi sini la tempat melepak macam zaman-zaman bercinta sambil perah coffeemaker tu.

Dapur memang sangat kecik so tak dapat nak letak banyak barang atas table top sebab nampak semak. So pakai la troli bergerak tu untuk jimatkan ruang.

Guest room, duk gaduh laki bini nak buat konsep apa. haha. Konsepnya, nak bagi guest tidur sampai taknak balik. Hijau mesti ada, tambah dengan wallpaper bricks + hardpipe/dark oak solid wood. Tak payah guna almari makan ruang, guest boleh guna pipe tu je nk gantung.

Finally my makeup room! Dah siap cop siap-siap. hahaha. Sinilah semua karya-karya Watiey terhasil. Thank you sudi baca sampai habis.

Selamat mendeco!