Menyediakan ramuan sendiri untuk dijadikan herba atau jamu bagi tujuan kecantikan dan kesihatan wanita memang diakui banyak manfaatnya. Pun begitu, ada juga merasakan agak leceh untuk menyediakan ramuan tersebut, lebih-lebih lagi jika hendak menyediakan rebusan herba untuk diminum.
Maklumlah, bukan sekejap proses merebus itu harus dibuat. Selalunya daripada air seperiuk perlu dimasak sehingga menjadi secawan air. Bayangkan berapa panjang masa yang diperlukan dan kita terpaksa menunggu di dapur untuk mengawal api bagi memastikan ramuan yang dimasak tidak menjadi kering kontang!
Pun begitu bagi ibu solid anak empat ini, sedikit pun tidak membebankannya untuk menyediakan air minuman herba untuk diamalkan sentiasa. Memandangkan dia mempunyai kaedah dan cara selamat malah menjimatkan masa dengan memasak menggunakan periuk nasi!
Step 1 : Gunakan saja Rice Cooker dan biar saja penutup dibuka. Kemudian tekan COOK.
Step 2 : Kemudian biar sehingga rebusan surut pada sukatan yang anda mahukan. Setiap no.yang ada periuk mewakili 1 cawan. Jadi lebih mudahkan.
Ads
Tip ini sangat sesuai pada yang lalai bagi mengelakkan kejadian tidak diingini dan sangat menjimatkan gas. Boleh saja rebus tidak kiralah rebusan serai halia atau rebusan akar kayu dan lain-lain herba.
[su_highlight background=”#fbfbd8″ color=”#193cd4″]REBUSAN SERAI DAN HALIA[/su_highlight]
Bahan-bahan:-
3 batang serai
4cm halia
2cm kunyit (wanita sahaja & ibu kunyit lagi power)
Ads
Cara penyediaan:-
Bersihkan semua bahan-bahan. Tidak perlu diketuk hanya hiris besar halia dan kunyit.
Direbus dengan 3 gelas air dijadikan sehingga 1gelas air. Tunggu suam,diminum selepas makan tengah hari.
[su_highlight background=”#fbfbd8″ color=”#193cd4″]Ekstra info :[/su_highlight]
Kunyit terdapat dalam rebusan sesuai di campur hanya sebulan sekali sebelum/selepas datang haid. Mak pantang boleh campurkan seminggu sekali. Sangat elok merawat rahim dan mengecutkan.
Khasiat : Rebusan ini seeloknya dibuat sekali seminggu atau bila perlu sehingga badan sihat. Sangat sesuai diamalkan kepada sesiapa yang sentiasa letih, lenguh badan, kolestrol tinggi, sakit urat-saraf,membuang toksid dan lemak. Amalan penjagaan kesihatan terutama bagi menjaga dalaman badan dan menyegarkan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Hidangan istimewa di pagi raya tentunya selain menu rendang, Daging Masak Hitam sesuai juga dijadikan menu pilihan keluarga.
Hidangan ini kalau digandingkan bersama pulut, ketupat, lemang dan sebagainya memang cukup menyelerakan.
Jadi apa kata anda sediakan terlebih dahulu rempah homemade untuk memastikan Daging Masak Hitam yang bakal dimasak nanti berasa dan enak.
Penyediaan ramuan rempah ini dikongsikan oleh Norzaleha Umar.
Sekarang sis nak kongsi rempah untuk daging masak hitam pulak..
Andai kata ilmu yang sis kongsi ni memberi manafaat utk semua dan ada ganjaran pahala untuk nya.. Sis sedekahkan semua pahala tu untuk arwah mak dan ayah sis..
Bahan-bahan :
2 sudu besar ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu lada hitam
Cara penyediaan :
1. Bahan rempah disangai
2.Setelah itu dikisar
Ekstra info :
Untuk menyediakan Menu Daging Masak Hitam hanya 2 sudu diperlukan.
Tentu kita akan rasa kecewa bila hendak menyediakan minuman kopi kegemaran keluarga namun bila dicedok serbuk kopi telah pun keras.
Hal ini terjadi disebabkan kemungkinan sebelum itu kita ada menggunakan sudu yang basah untuk menyudu serbuk kopi tersebut.
Ataupun, ada yang terlupa menutup kemas hingga menyebabkan serbuk kopi bertindakbalas dengan udara dan mengeras.
Jadi jika ini yang terjadi, apa perlu dibuat ye?
Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian daripada Nur Farina. Jom baca.
Bila Serbuk Nescafe Jadi Keras.
Nak buang sayang.Lagi pun benda bukan rosak tak boleh guna cuma dia keras sahaja.
Makanya saya dapatlah idea untuk masukkan air panas dalam botol Nescafe yang serbuk dah keras tu dan kacau Ssampai dia cair dan sejukkan.
Lepas dah sejuk saya bekukan dan pesan pada peminum Nescafe dalam rumah ni kalau nak buat Nescafe, amik cube pati Nescafe dari dalam tempat beku bancuh dengan air panas dan buatlah Nescafe kegemaran mereka.
Bagi peminat kek, pasti tahu ada bermacam-macam resipi kek batik yang telah dikongsikan baik di laman Facebook atau di laman masakan internet. Ada yang mudah dan ada yang agak sukar untuk dibuat.
Bukan jer lembut dna tak keras, malah ada cara untuk dapatkan hasil yang cantik. Jom baca rahsianya.
Kek batik indulgence, lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipsnya.
Resepi Kek Batik Indulgence. Makan sambil pejam mata😋
Bahan- bahan kek batik
450g biskut marie (patah2kan)
250g butter
1 cawan milo (110g)
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g)
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1sk Esen vanila
==================
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gram cream cheese
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor
1 sudu besar susu pekat
1sk esen vanila
=================
Bahan-bahan lapisan coklat
300g milk compound coins (beryls)
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambik air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
P/S – Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
Mula-mula kena patahkan biskut marie. 1 keping patahkan jadi 4. Buat yang ni dulu sebab bila coklat dah masak boleh letak terus.
2. Dalam kuali panaskan butter. Guna api perlahan je supaya butter xhangit.
3. Bila butter dah cair masukkan terus susu pekat manis dan kacau sebati.
4. Bila dah sebati masukkan pula milo, serbuk koko dan esen vanila. Yang ni kena kacau laju supaya tak berketul. Api jangan kuat.
5. Dah sebati je, terus masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie tadi. Dan kacau sehingga sebati.
7. Pastikan semua tersalut
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper lebih tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah. Senang nak tolak nanti. Ratakan kek dalam loyang dan tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras masukkan dalam frezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese, buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin ni dicampur dalam air panas. Kacau bagi sebati dan ketepikan. Cari gelatin yang halal, ada jual di kedai bahan bakery.
10. Masukkan cream cheese, susu pekat manis, esen vanila, whipping cream dan gula. Mix sehingga adunan menjadi licin dan tak berketul.
11. Lepas tu masukkan air gelatin tadi dan mix sehingga sebati
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau, gelatin fungsinya adalah untuk memejalkan cheese.
13. Tuang cheese ke dalam loyang biskut tadi. Tuang di tengah-tengah loyang supaya cheese rata ketepi. Masukkan semula dalam peti ais. Nak cepat, letak je dalam freezer supaya cheese jadi pejal.
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tips yang pertama. Panaskan whipping cream dulu.
15. Lepas tu tuangkan ke dalam mangkuk yang dah letak milk compaund dan butter. Kacau sehingga coklat cair dan sebati
16. Cair macam ni
17. Lepas tu tuang coklat ditengah-tengah kek. Dan biarkan coklat rata ke tepi. Jangan sesekali guna sudu untuk ratakan. Kalau xrata, boleh sengetkan loyang supaya coklat bergerak ke tepi. Nak nampak coklat licin, buih-buih kecil atas permukaan tu cucuk dengan lidi. Buat ketika coklat masih cair. Sejukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6jam.
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper kat atas tu. Letak terus atas papan kek dan koyak baking paper bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Untuk potong kek, guna pisau panjang macam ni. Rendam pisau dalam air panas dalam 10 saat. Lap pisau dulu bagi kering, dan potong bahagian tepi yang tak cantik tu. Kalau makan sendiri tak potong pun xpe.
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja.
21. Yang ni dah siap potong bahagian tepi. Yang kotor-kotor boleh je lap guna tisu. Jangan tunggu kek dah sejuk@coklat dah cair baru potong, nanti bila coklat dah cair, potongan jadi tak cantik.
23. Dah siap potong tepi bolelah potong petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek angaran setiap jarak. Kek ni ariana potong 7 memanjang, 7 melintang.
Jika masa potong nampak coklat dah nak cair, masukkan semula dalam peti ais. Dalam 20-30 minit akan keras semula. Sambunglah potong atau masa potong tu kena buat cepat-cepat.
24. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tips nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau pada kek sehingga rapat sampai ke bawah. Walaupun keras, jangan stop nanti biskut pecah. Lepas tu, tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat jadi comot.
25. Ok. Selamat mencuba😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...