Bila berkumpul tonton televisyen atau bersantai dengan keluarga mesti nak sesuatu untuk dibuat kudapan kan?
Haaa ni ada resepi kudapan mudah yang ibu anak boleh buat sama-sama, sedap dan yang pasti buat sekali pasti akan rasa nak buat banyak kali! Apa lagi kalau bukan resepi kudapan Salted Egg Crispy Cornflakes. Jom cuba!
RESEPI SALTED EGG CRISPY CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
400gm butter
15 tangkai daun kari
15 tangkai cili padi merah
15 tangkai cili kering
Ads
150gm serbuk telur masin
1kg cornflakes
LANGKAH-LANGKAH:
1. Masukkan butter ke dalam kuali yang telah dipanaskan. Kacau sehingga ia cair.
Ads
2. Kemudian, taburkan daun kari di atasnya dan kacau hingga sekat.
3. Jangan lupa masukkan pula cili padi merah dan cili kering yang telah dihiris dan gaul rata lagi.
4. Setelah itu, masukkan serbuk telur masin. Pastikan ia dikacau sehingga sebati.
5. Kacau ia hingga berbuih.
6. Barulah masukkan cornflakes ke dalam kuah yang telah dimasak tadi.
Ads
7. Tutup api dan gaul sebati.
8. Terakhir sekali, bakar dalam oven pada suhu 150 selama 5 minit.
Di dalam sebuah grup masakan, wanita ini berkongsi cerita si suami pandai menggoreng telur mata. Bakat yang ada pada suaminya itu membuatkan Dila Noordin mahu berkongsi dengan orang lain akan kaedah tersebut.
Dalam masa yang sama, dia berhasrat memiliki kaca mata baru. Melalui perkongsian tersebut, dia berharap mendapat like yang banyak bagi membolehkan keinginanya dipenuhi oleh suami.
Saya puji suami saya pandai dia goreng telur. Rangup kat luar..cair di tengah. Lepas tu saya cakap nak letak dalam fb. Dia kata, gambaq teloq pun ada orang nak like ke? Saya cakap kalau dapat like banyak saya nk spek mata baru. Sebab silau makin teruk. Hihi.. ada ke yang nak tolong sy dapatkan spek mata baru.
note: just for funnnn. ???
Update:
Tips telur gedik by hubby.
– Pilih telur yg kecik supaya bila masak putih tak melebar. – Pecahkan dalam mangkuk kalau tak yakin takut kuning pecah. Baru boh dalam kuali. – Minyak banyak telur tengelam. Tapi tak lah penuh sekuali. – Minyak betul² panas sampai berasap²..dah berasap kecikkan api baru masuk telur. – Sira minyak atas kuning telur. – Masak sekejap sahaja xsmpai 1 min. – Selamat mencuba.
Hahahaha.. Tq likers. Just made my day. 3hari demam tak kebah. Pagi ni ada food delivery. Hubby buat semua. Sebab tu sy puji dia. Alhamdulillah. Senyum saya baca komen semua. ?
Siapa sangka, perkongsian gambar telur goreng atau digelar Telur ‘gedik’ oleh Dilla mendapat lebih dari 105k likes di facebook berkenaan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Buat penggemar cendawan goreng, resipi pernah viral sebelum ini. Jika anda mahu menghidangkan menu petang yang sedap, resipi ini wajib dicuba.
Mudah disediakan dan hasilnya cendawan goreng bersalut tepung berempah ini jadi rangup dan garing. Dihidangkan bersama secawan teh O panas cendawan enoki goreng ini pasti terangkat.
Bahan-bahan:
2 bungkus cendawan enoki
1 biji telur – pukul ringan
serbuk tepung serbaguna (BESTARI)
Minyak masak secukupnya
Cara Membuat:
1. Potong akar cendawan Enoki,leraikan ia,kemudian basuh dan toskan.
2. Gaul cendawan Enoki dengan telur hingga rata.
3. Golekkan atas tepung serbaguna.
4. Goreng dalam minyak terendam dan api yang panas.
5. Angkat apabila sudah masak atau berwarna kuning keemasan. Toskan.
Info ekstra:
Kudapan ringan ini juga sedap dicecah dengan sos cili, mayonis atau dimakan begitu sahaja.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
“Kenapa ye ikan bilis yang baru digoreng terasa rangup bila dimakan. Tapi bila telah lama, terasa liat dan tidak sedap pula untuk dimakan? Tapi ada orang lain tu, masak ikan bilis elok sahaja rasanya. Malah boleh disimpan dalam tempoh yang lama dan bila dimakan kekal rangup. Apalah rahsianya ya…?”
Mungkin persoalan ini juga bermain-main difikiran sebahagian antara kita. Terasa ingin juga diketahui apa rahsianya. Untuk itu, jom kita baca perkongsian daripada Wanie Ishak berkaitan petua ikan bilis goreng lebih rangup dengan menggunakan cuka masakan.
Menurut Wanie, ikan bilis yang digoreng garing memang sedap dimakan dengan pelbagai cara. Boleh dimakan bersama nasi lemak, bubur nasi dan juga boleh dijadikan rencah dalam nasi goreng. Tapi tahukah uols cara untuk mendapatkan ikan bilis goreng yang sedap dan kerangupannya tahan lama? Jom cuba petua ini.
BAHAN-BAHAN:
Ikan bilis
Cuka makan
CARA-CARA:
1.Bersihkan ikan bilis dan masukkan ke dalam bekas.
2.Masukkan cuka dan gaulkan rata bersama ikan bilis.
3.Perap selama 5 minit.
4.Goreng ikan bilis seperti biasa. Insya-Allah ikan bilis uols akan lebih garing dan kerangupannya mampu bertahan lama.
Selain itu, menurut perkongsian daripada Mis Bie, dia mempunyai caranya yang tersendiri untuk pastikan ikan bilis yang digoreng bukan sahaja kekal rangup bahkan akan pastikan ikan bilis dicuci bersih sebelum digoreng.
Katanya masih ramai lagi yang tak tahu rupanya macam mana untuk ikan bilis kekal rangup walaupun dicuci bersih..sebab ramai yang memilih untuk tak cuci ikan bilis terus masuk dalam minyak untuk mantain rangup..
“halalan toiyiba” sayangku
Suka saya share disini untuk manfaat semua
1.cuci ikan bilis bersih sebersihnya
2,tapis, tos kan bagi kering sedikit, saya tos lebih kurang setengah jam, sebab kalu tak tos nanti bergumpal dengan tepung jadi cekodok pulak ikn bilis korang
3.lepas dah tos campak je dalam pinggan yang korang dh letak tepung.
Tepung apa?? Tepung gandum je guys..suka hati la cap apa,,cap sauh ke lili ke janji tepung gandum
*tips : pastikan korang gaul dengan tepung.. ikan bilis tu tak bergumpal..kalau tak nanti dalam kuali memang tak habis wristling la gamaknya
*tips: ikan bilis yang tak terlalu basah comfirm tak bergumpal punya..toskan jela elok-elok
Masukkan ikan bilis yang da di gaul dalam tepung td kedalam minyak panas, api jangan besar ye,,just nice je,,baru la ikan bilis tu masak elok and rangup..
Ikan bilis ni boleh la makan dengan nasi lemak / buat sambal..rangup nye tu memang power,,tak caya cubalah
Tangguh SPM, gadis 17 tahun perlu jalani rawatan kanser ovari. Seorang remaja perempuan yang sepatutnya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini terpaksa menangguhkannya kerana perlu menumpukan rawatan kanser ovari yang dihidapi sejak tahun lalu.