Puas menikmati hidangan utama terasa tidak sempurna pula jika tidak disudahi dengan menikmati kemanisan hidangan pencuci mulut.
Jadi apa kata anda sediakan menu ini iaitu Som Som Sagu yang boleh disimpan di dalam peti sejuk.
Tentu nikmat menjamahnya dengan rasa manis, berlemak dan lembut teksturnya memberi kepuasan berganda buat anda seisi keluarga.
Apatah lagi untuk sediakannya tidaklah sukar, jadi usah tunggu lagi jom kita sediakan menu ini sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Mas Cotek untuk panduan semua.
SOM SOM SAGU /KANJI SOM ~SOM
BAHAN SAGU
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai pandan
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
2.Keluarkan pandan
3.Kemudian masukkan sagu
4.Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
5.Tuang sagu ke dalam bekas kecil
6.Kukus selama 15 minit sehingga sagu jernih
7.Sejukkan
*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air opah tak nak lembik sangat jadi opah kukus.
BAHAN KANJI SOM-SOM
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARANYA
1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
2.Masak hingga hingga pekat dan meletup-meletup dengan api sederhana
3.Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul
4.Tuang adunan ke atas sagu
5.Sejukkan
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai pandan-disimpul
CARANYA
1.Satukan semua bahan
2.Masak api sederhana hingga mendidih
3.Tapis dan sejukkan
4.Siap