Puas menikmati hidangan utama terasa tidak sempurna pula jika tidak disudahi dengan menikmati kemanisan hidangan pencuci mulut.

Jadi apa kata anda sediakan menu ini iaitu Som Som Sagu yang boleh disimpan di dalam peti sejuk.

Tentu nikmat menjamahnya dengan rasa manis, berlemak dan lembut teksturnya memberi kepuasan berganda buat anda seisi keluarga.

Apatah lagi untuk sediakannya tidaklah sukar, jadi usah tunggu lagi jom kita sediakan menu ini sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Mas Cotek untuk panduan semua.

Hasilkan Sum Sum Sagu Yang Lembut & Manis, Menjadi Ikut Resipi Ni!

SOM SOM SAGU /KANJI SOM ~SOM

BAHAN SAGU

1 cawan sagu

3 cawan air

2 helai pandan

sedikit pewarna hijau

CARANYA

1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau

2.Keluarkan pandan

Ads

3.Kemudian masukkan sagu

4.Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan

5.Tuang sagu ke dalam bekas kecil

6.Kukus selama 15 minit sehingga sagu jernih

7.Sejukkan

*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air opah tak nak lembik sangat jadi opah kukus.

BAHAN KANJI SOM-SOM

1/2 cawan tepung beras

Ads

4 cawan santan

Garam secukup rasa

CARANYA

1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan

2.Masak hingga hingga pekat dan meletup-meletup dengan api sederhana

3.Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul

4.Tuang adunan ke atas sagu

5.Sejukkan

Ads

Hasilkan Sum Sum Sagu Yang Lembut & Manis, Menjadi Ikut Resipi Ni!

BAHAN AIR GULA

1 1/2 cawan air

4 keping gula melaka

*boleh guna gula merah

1/4 cawan gula pasir

2 helai pandan-disimpul

CARANYA

1.Satukan semua bahan

2.Masak api sederhana hingga mendidih

3.Tapis dan sejukkan

4.Siap

Hasilkan Sum Sum Sagu Yang Lembut & Manis, Menjadi Ikut Resipi Ni!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI