Bawang antara bahan masakan penting yang digunakan ketika memasak. Baru-baru ini berlaku kenaikan harga bawang menyebabkan ramai mengeluh. Ada yang berkongsi tip menanam sendiri bawang dan pelbagai lagi.
Selain itu puan Sue M Arukin yang juga seorang chef berkongsi tip menggunakan bahan lain menggantikan bawang. selamat mencuba!
Harga bawang yang naik mendadak kebelakangan ni membuatkan ramai tukang masak/suri rumah susah hati. Sebagai alternative kepada bawang, boleh saja gantikan dengan beberapa bahan lain dalam masakan mengikut kesesuaian atau masak menu yang tak menggunakan bawang sebagai perencah.
Antara yang boleh digunakan sebagai pengganti bawang (seperti dalam gambar):
1. Leek atau ada yang panggil bawang perai atau daun kucai cina.
2. Fennel atau dalam bahasa melayu Andas.
3. Chives atau dalam bahasa melayu kucai.
Contohnya macam dalam gambar no 4, saya gunakan hirisan leek dan tak menggunakan bawang putih mahupun merah dalam menu pasta tu. Rasanya sedap juga, tak banyak beza pun. Sedap sesuatu masakan tu bukan bergantung hanya pada satu bahan, banyak lagi bahan-bahan lain yang boleh digunakan.
Melainkan anda berniaga makanan yang memang menggunakan bawang dalam semua menu makanan. Itu tak dapat nak elaklah. Tapi kalau untuk masakan harian di rumah, boleh saja masak menu tanpa bawang. Banyak je resipi yang tak menggunakan bawang; Ayam/daging panggang, ikan bakar, masak lemak cilipadi Nismilan dan banyak lagi. Gunakan bahan perapan lain untuk rasa yang berlainan.
Another alternative, start tanam bawang sendiri. Pilihan di tangan kita kan? Don’t complicate life! Dah reda nanti, dah turun harga bawang nanti, bolehlah back to normal menu. Apa susah?
#bawangbukanmembawang
“Nama Elok Dengan Rupa, Sangat Cantik.” Zizie Ezette Dedah Wajah Anak Perempuan, Kata Netizen Ikut Muka Bapa.
Isi Kandungan
ToggleComel nya anak Bung Mukhtar… Demikian antara pujian yang diberikan netizen usai Datin Seri Zizie Ezette berkongsi gambar anak perempuan mereka.
Usai tamat berpantang selama 44 hari, Zizie Ezette, buat pertama kalinya berkongsi wajah anak perempuannya di laman Instgramnya.
Si kecil yang diberi nama Aalisa Belle Izete tampak cukup comel dalam balutan kain rona merah jambu. Gambar tersebut adalah penampilan pertama puteri sulung pasangan ini selepas dilahirkan.
Aalisa lahir pada 1 Mac lalu merupakan cahaya mata ketiga Zizie, hasil perkongsian hidup dengan suami, Datuk Sri Bung Moktar. Pasangan ini mempunyai anak kembar, Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette, 2.
Selain itu. beberapa keping gambar majlis cukur jambul Aalisa turut dikongsikan oleh Datin Rebecca Nur Islam.
nah_sinor Kiut.. Macam muka bapa
alisa_ayuni What a beautiful name ? You and I babygirl, we have the same name ??? (yours with an extra A) May you grow beautifully, gracefully and always surrounded with love and happiness, Aalisa ❤️
naaa_zuha Tahniah…sdp namanya..seindah wajahnya…semoga jd anaknyg solehah
ainzahrin Sebiji mommy nya punya senyuman
ila_umie Subhanallah..comelnya anugerah yg x ternilai????
cda_adnan Allahuakbar indah betul cipataan Allah…. Smoga awk membesar dgn sihat syg…. Stay cute…??
susukdarapj SubhanaAllah.. she is so beautiful.. ❤️❤️❤️ secantik namanya.. congrats akk dan keluarga for your newborn
eyda_rose Comel … muka daddynya
nanirostam ❤️????Anak daddy
emehmehmeh Aalisa looks a lot like her Kakak Jenna! Congratulations Zizie! What a blessing!
sheilashadan Tahniah ziziezette dpt baby gegirl ..cantik n sedap nama anak padan dgn baby comel tu ..
edahali56 Sis… nama tu sgt elok dgn rupanya sgt cantik alhamdullilah congrat … soon thn depan lagi satu yea
Sumber: IG zizieizette
Macam Magik! Ayam Layu Tak Bermaya Gaul Dengan ‘Benda’ Ini 5 Minit Dah Kembali Segar
Selalunya nak jimat pasti akan pilih untuk beli ayam seekor kan? Kadang bukan sekali beli habis semua, pasti akan disimpan di dalam peti sejuk. Bila nak guna baru keluarkan semula.
Tapi, bila keluarkan semula tu warna asal kemerah merahan segar tu dah berubah seakan pucat menyebabkan kita pula rasa was-was ayam itu masih ok ke tidak.
Haaa jangan risau ada cara tau nak ubah ayam pucat lesu tadi tu nak nampak segar semula dalam masa lima minit! Jom tengok perkongsian dari Rohaida Ieda.
Bahan-bahannya :-
- garam – beli di sini
- air
Petuanya…
1) Ambil sedikit garam dan gaulkan ayam yang telah dicuci
2) Biarkan selama 5 minit
3) cuci ayam seperti biasa
4)isi ayam akan kembali kemerahan @ nampak segar
Menurut Public Health Malaysia, ayam mentah boleh disimpan di dalam peti sejuk selama dua hari.
Manakala healthline memberikan panduan ayam mentah yang dipotong boleh disimpan sehingga sembilan bulan jika dibekukan.
Bagi ayam yang belum dipotong, ia mampu bertahan selama setahun.
Ayam yang siap dimasak pula selamat disimpan di dalam peti sejuk beku selama dua hingga enam bulan.
TANDA-TANDA AYAM SEGAR TELAH ROSAK
1-Ayam mentah yang melepasi tarikh ‘best by’ berkemungkinan besar telah rosak.
2-Perubahan warna: Ayam mentah dan dimasak yang rosak akan mula bertukar warna menjadi hijau atau kelabu. Bintik-bintik kelabu-hijau ini menunjukkan pertumbuhan bakteria.
3-Bau: Kedua-dua ayam mentah dan masak mengeluarkan bau berasid yang menyerupai amonia apabila ia rosak. Bagaimanapun, bau ini sukar untuk diperhatikan jika ayam telah diperap dengan sos, herba atau rempah ratus.
4-Tekstur: Ayam yang mempunyai tekstur berlendir sebenarnya telah rosak. Mencuci atau membilasnya dengan air tidak akan memusnahkan bakteria.
Jika anda mengesyaki ayam di dalam peti sejuk anda rosak, buang sahaja bagi mengelakkan keracunan.
Sumber: Rohaida Ieda, Public Health Malaysia 1, 2 , Healthline
Wow mewarna BINTANG KECIL datang lagi!!! Hanya RM40 sahaja. Bawa pulang:
1. Akaun simpanan sspn RM20
2. Bekas pensil
3. Pensil warna
4. Sijil penyertaan
Hadiah akaun SIMPAN SSPN dan barangan keseluruhan bernilai RM1000.
Daftar sekarang! Tempat TERHAD
Saintis Ni Jelaskan Banyak Hal & Fakta Tentang Madu. Barulah Serba Serbi Kita Tahu & Tak Keliru!
Apabila menyebut amalan pengambilan madu dalam keluarga, umum mengetahui ia adalah suatu perkara yang sangat bagus. Khasiat madu dapat dimanfaatkan oleh anak-anak hinggalah orang dewasa, ini memandangkan madu juga dikenal sebagai sahabat kepada penjagaan kesihatan.
Oleh itu, ada baiknya kita mengetahui secara detail tentang khasiat, tip dan pantang larang pengambilan madu ini bersama Dr. Suri Roowi, Pakar Saintis Prinsipal dan Timbalan Pengarah Program Perekaan Makanan. Jom semak.
APAKAH YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG MADU?
Saya terpanggil untuk berkongsi makumat tentang artikel berkenaan madu yang menjadi tular dalam media sosial baru-baru ini yang mungkin agak mengelirukan.
Soalan 1: Adakah madu sesuai diambil bersama garam?
Jawapan
Penggunaan garam yang tinggi akan menurunkan aktiviti enzim dalam madu. Fungsi enzim dalam madu adalah untuk membantu memecahkan bahan-bahan berkhasiat dan membantu memecahkan bahan seperti karbohidrat dan protein.
Pengambilan madu beserta garam akan menurunkan aktiviti enzim dalam madu dan secara tidak langsung ianya akan mengurangkan khasiat madu tersebut.
Soalan 2: Bagaimanakah bahan berkhasiat dalam madu diserap dalam badan?
Jawapan
Kenyataan yang menyatakan bahawa makanan yang berada dalam perut melebihi 20 jam akan menyebabkan keracunan adalah kurang tepat. Kajian yang saya lakukan menunjukkan bahawa kebanyakan bahan berkhasiat (polifenol) akan dipecahkan dan diserap dalam badan di antara 5 hingga 24 jam dan ianya berlaku dalam usus besar manusia.
Madu tinggi asid fenolik (bahan berkhasiat) dan bahan ini diserap dalam perut dan usus kecil dalam masa 5 hingga 30 minit. Seeloknya diminum semasa perut kosong dan pengambilan makanan lain sebaiknya dibuat selepas 1 jam minum madu.
Soalan 3 : Bagaimana cara makan buah dan adakah madu boleh diambil bersama buah atau makanan lain?
Jawapan
Kita boleh makan buah dalam keadaan perut kosong. Ini disebabkan bahan berkhasiat antioksidan (asid fenolik) akan lebih mudah dan lebih banyak diserap. Jika seseorang itu tidak tahan dengan buah-buahan berasid, buah boleh diambil bersama sedikit makanan contohnya roti. Cuma perlu elakkan makan buah bersama makanan tinggi protein atau lemak contohnya susu.
Jika anda ingin minum madu bersama susu, sebaiknya ia diambil bersama barli. Ini berdasarkan kepada hadis Nabi yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a. bahawa “Rasulullah s.a.w. menyuruh agar talbinah disediakan kepada orang sakit dan orang bersedih atas kematian seseorang. Beliau (Aisyah) berkata `Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda . `Sesungguhnya talbinah dapat menenangkan hati pesakit dan menghilangkan sebahagian kesedihan”
Talbinah dibuat menggunakan barli + susu + madu
Barli juga tinggi beta-glukan dan bahan ini;
a. merupakan fiber larut air
b. tidak dapat diuraikan oleh enzim
pencernaan usus kecil
c. terus dibawa ke usus besar dan
difermentasi oleh mikroflora usus besar
d. bertindak sebagai prebiotik iaitu
menggalakkan pertumbuhan bakteria
baik seperti bifidobakteria, laktobasillus
dan merencatkan pertumbuhan bakteria
berbahaya seperti enterobacteriaceae.
e. membantu meleraikan bahan berkhasiat
dalam madu yang mungkin terikat bersama
bahan lain dalam usus besar manusia
Buah juga boleh diambil bersama madu kerana kebanyakan bahan berkhasiat dalam buah adalah dari jenis larut air, sama seperti dalam madu. Enzim dalam madu juga akan membantu meleraikan bahan berkhasiat dalam buah agar ianya hadir dalam bentuk bebas dan seterusnya mudah diserap dalam perut manusia
Soalan 4 : Bagaimana cara untuk menentukan madu itu asli atau tidak?
Jawapan
Menurut kaedah tradisional, keaslian madu ditentukan dengan merujuk kepada beberapa kaedah ringkas. Diantaranya adalah…
a. Madu asli akan berbentuk hexagon (segi enam) bila digoyang dalam gerakan
memusing dalam semangkuk air.
b. Madu asli membenarkan mancis yang telah dicelup ke dalamnya menyala
walaupun madu masih ada di kepala mancis – madu asli atau tiruan akan
menyala jika kandungan airnya rendah
c. Madu asli tidak membentuk mendapan walaupun disimpan bertahun-
tahun.
Sebenarnya, madu lebah asli – air (18%-20%). Maka madu lebah asli atau tiruan tetap akan mengeras jika dibiarkan lama di dalam peti sejuk beku terlalu lama.
Semua kaedah di atas BELUM lagi dibuktikan secara saintifik dan diragui kebenarannya
Cara yang terbaik untuk menentukan keaslian madu ialah dengan merujuk kepada Alquran iaitu dalam Surah AnNahl (16): ayat 69
…kemudian makanlah dari tiap-tiap buah-buahan, maka masuklah oleh engkau jalan-jalan Tuhan engkau yang dimudahkan, ia keluar dari perut-perutnya minuman (madu) yang berlainan warnanya, padanya penawar bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu, tanda-tanda bagi kaum yang mereka berfikir….
a. Madu yang banyak khasiat adalah madu yang mempunyai pelbagai warna contohnya warna kuning emas, warna gelap contohnya perang.
b. Antara komponen warna dalam madu dipanggil antosianin dan bahan ini termasuk dalam kumpulan flavonoid (antioksidan). Bahan antioksidan yang diterangkan dalam ayat ini adalah bahan penawar kepada manusia.
c. Ini menunjukkan bahawa AlQuran bukan perkataan manusia dan ianya adalah Kalam Allah yang diturunkan 1400 tahun dahulu. Sains baru sahaja menjumpai komponen warna/antioksidan boleh bertindak sebagai ubat atau penawar.
d. Ayat ini jelas menunjukkan bahawa makanan khususnya madu boleh bertindak sebagai ubat atau penawar penyakit. Dalam lain perkataan – `Food as Medicine’
e. Bahan antioksidan ini boleh dianalisa menggunakan alatan makmal yang dikenali sebagai HPLC
Kajian saya menunjukan madu kelulut lebih tinggi khasiat asid fenolik berbanding madu biasa. Hasil kajian saya juga madu kelulut asli juga ada yang mempunyai warna seperti susu tetapi kebanyakkan madu kelulut berwarna emas, perang (pekat atau pudar)
Soalan 5 : Adakah madu boleh diletak dalam peti ais?
Jawapan
Madu sebaiknya disimpan dalam chiller atau suhu bilik (jika telah dibuang airnya). Madu (khususnya madu kelulut) sebaiknya dibuang air untuk mengelakkan berlaku penapaian (yang akhirnya akan mengurangkan khasiat madu tersebut). Enzim dalam madu juga akan rosak jika didedahkan pada suhu tinggi. Bahan karbohidrat dalam madu juga akan berubah kepada hidroksimetilfurfural (HMF) jika didedahkan pada suhu tinggi seperti dimasak atas dapur atau diletakkan dalam bonet kereta pada suhu panas
Moga Bermanfaat
Ektra Info Tentang Dr Suri Roowi
Beliau adalah Saintis Prinsipal dan Timbalan Pengarah Program Perekaan Makanan – Makanan Kesihatan (Food Desigining), Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Makanan, MARDI. Beliau banyak terlibat dengan analisa bahan berkhasiat dalam madu, herba dan buah-buahan dan merupakan Pengerusi Kumpulan Kerja (WG) Standard Madu Kelulut Malaysia. Beliau juga banyak terlibat dengan pembangunan produk makanan kesihatan berasaskan madu. Dr Suri juga terlibat dengan kajian pre-klinikal (melibatkan kajian ke atas tikus) dan kajian klinikal (melibatkan kajian ke atas manusia) khususnya kajian ke atas penyerapan bahan-bahan berkhasiat dalam tubuh. Sebelum ini beliau pernah bersiaran dalam slot Rahsia Alam di bawah IKIM. Slot ini banyak berkongsi sumber-sumber alam sebagai makanan kesihatan.
sumber : Dr Suri Roowi