Hanya Guna Sukatan Cawan, Confirm Jadi Buat Kuih Kaswi Pandan Lemak Ni!
Selalu kita nampak yang dijual di gerai-gerai makanan adalah kaswi gula merah, pun begitu kaswi pandan jarang-jarang kita jumpa. Buat penggemarnya pasti tahu betapa enak rasanya dan boleh buat kita makan berkali-kali. Lebih-lebih lagi bila mengenangkan rasa lemak manis dan aroma pandan yang mengharum!
Oleh itu untuk yang teringin menyediakannya bolehlah cuba buat sendiri. Memandangkan tidaklah susah, hanya menggunakan sukatan cawan sahaja pasti jadi kuih yang dimasak.
Perkongsian daripada Ismariyam Ali ini boleh dijadikan panduan jika ada yang belum pernah menyediakan kuih kaswi pandan ini. Selamat mencuba.
Kaswi Lemak Pandan
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung tepung ubi
1 1/2 cawan gula
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 cawan air pandan(10 helai daun pandan)
sedikit pewarna hijau
1/2 sudu kecil kapur makan
kelapa parut
Secubit garam
Cara
1.Blend semua bahan-bahan kecuali kelapa parut dan garam.
- Setelah sebati, tapis dan masukkan ke dalam loyang.
- Kukus sehingga masak.
4.Biarkan sejuk dan barulah boleh dipotong. Gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.
- Sedia untuk dinikmati.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club