Sudah pastinya hidangan aneka kek dengan pelbagai rasa dan rupa akan membuatkan anak-anak suka. Lebih menarik lagi, jika hidangan itu, di makan panas-panas.
Ingin membuat kek, ringkas, tetapi sedap. Boleh cuba perkongsian oleh Deyana Hatazad melalui halaman Masak Apa Hari Ini. Boleh cuba resepi ini.
Bahan-bahannya :
250g butter
4 biji telur gred A
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri
Cara-caranya :
1) Pukul butter dan gula sampai putih dengan pemukul telur ( masa nie kak DH dah panaskan oven dulu )
2) Masukkan telur 1 persatu pukul lagi. Kemudian masukkan tepung sikit demi sikit dan bagi nampak texture cantik
4) Sapu butter kat loyang. Bakar api atas bawah 180′ 30 minit
Kak DH suka bakar yang ini garing cikeddd. Sedapp
Boleh cuba resipi ini. Memang mudah!
Cara Buat Mee Jawa Mudah, Pekat & Menjilat Jari. Wanita Ni ‘Belanja’ Resipi Sejak Tahun 2009 Lagi. Simple Tapi Sedap!
Rasa nak makan Mee Jawa tapi tak pandai nak buat. Meh admin Kongsikan resipi dari puan Marina Ismail.
Simple je cara membuat, bahan pun tak banyak. Jom cuba untuk hidangan minum petang nanti.
Yuhuuuu…hari minggu datang lagi. Awaak masak apa arini? Mesti masak best-bestkan sebab semua ada kat rumah.
Hari ni kan Kak M nak share resepi Mee Jawa yang kak M rasa kena sangat dengan tekak kak M sekeluarga. Lama sangat dah rasanya tahun 2009 dulu, Kak M dapat resepi ni dari Yahoo Group Restoran Pak Amir. Tak tau la group ni wujud lagi ke tidak. Tapi memang puas hati dan dah banyak kali Kak M masak guna resepi ni.
Meh tengok resepi dia. Simple je sebenarnya. Kalau nak derhaka sesikit takpe, macam nak tambah cucur udang ke kan. Kak M memang tak sempat nak menyucur bagai..hehehe. Tapi yang pasti, kuah tu kan lepas perangat banyak kali lagi umph rasa dia!
#RESEPI_MEE_JAWA
Bahan-Bahan:
1 kilo mee kuning – celur
2 cawan keledek kuning/oren – rebus dan blend
1 cawan udang kering – goreng dan blend
1 cawan udang hidup – rebus dan blend
5 cawan air (lebih/kurang ikut nak pekat macam mana)
Minyak untuk tumis
Garam dan gula secukup rasa – guna gula melaka lagi sedap tau
Bahan Kisar (A)
15 tangkai cili kering – blend
5 ulas bawang putih – blend
8 ulas bawang merah kecil – blend
1 inci halia – blend
Sikit belacan – bakar
Bahan hiasan:
Telur rebus – potong separuh
Tauhu 3 keping – goreng dan potong kecik-kecik
Cili hijau dan cili merah dihiris
Bawang goreng
Daun saderi dan daun bawang, dihiris
Taugeh – celur
Limau kasturi – belah
Blend sampai betul-betul halus.
Cara:
- Rebus keledek oren sampai empuk. Blend sampai betul-betul halus.
2. 1 cawan udang kering – goreng dan blend
1 cawan udang hidup – rebus dan blend
3. Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia.
4. Panaskan minyak di dalam periuk. Pastu tumiskan bahan yang dah blend dalam Bahan Kisar (A) sampai naik bau.
3. Masukkan udang-udang yang dah kisar halus dan gaul sampai sebati.
4. Masukkan air dan biar mendidih. Dah mendidih tu kan masukkan keledek yang dah di blend.
5. Kacau sampai pekat, kalau terlalu pekat,tu tambahkan je air.
6. Masukkan gula melaka. Last sekali sesuaikan rasa gula dan garamnya Kuah mee jawa ni agak manis sket. Kita adjust2 je ikut kesukaan kita.
7. Masukkan air dan biar mendidih. Dah mendidih tu kan masukkan keledek yang dah di blend.
Cara nak hidang:
Masukkan mee yang dah kita celur tu dalam mangkuk. Letak cili hijau, cili merah, bawang goreng, tauhu goreng dan taugeh di atas mee tu.
Curahkan je 1 atau 2 senduk kuah kat atas mee. Letak la telur rebus yang dah potong kat atas. Last sekali tabur daun saderi ngan daun bawang. Ehh lupa plak letak jugak limau kasturi. Dah boleh hidangkan dah yeayyy!
#kakMmasak
Masinnya! Elak Buang Makanan, Selamatkan Dengan 5 Cara Ni!
Memasak ni, kita tak boleh nak jangka. Hari ni masak sedap, esok lusa belum tahu sama rasanya disebabkan sukatan yang tidak sama. Mungkin hari ni terlebih manis, esok terlebih masin. Mana tahu kan?
Kalau terlajak sikit-sikit tak mengapa, tapi bila dah terlajak banyak tu, takkan nak buang pula lauknnya tu. Membazir tau!
Sabar semua, setiap masalah mesti ada penyelesaiannya! Yang mana makanan terlajak masin tu boleh cuba guna beberapa cara ni untuk selamatkan kembali makanan anda. Bahan pun mudah je nak dapat. Letsss tengok!
1. Pelepah pisang
Pelepah pisang merupakan salah satu bahan yang boleh seimbangkan semula rasa pada masakan yang terlebih masin.
Sediakan saiz kecil potongan pelepah ini, lalu masukkan ke dalam masakan anda dan biarkan hingga mendidih. Kemudian buang pelepah ini bila hendak menghidang.
2. Kentang
Potong ubi kentang dengan potongan dadu kemudian masukkan ke dalam masakan dan biarkan sehingga ubi kentang empuk. Selain dapat mengurangkan rasa masin, secara tidak langsung anda telah menambahkan lauk ke dalam masakan anda.
Jika tiada ubi kentang, boleh juga guna sayur-sayuran yang mempunyai kandungan air yang banyak seperti timun dan terung.
3. Imbangkan rasa manis dan masam
Boleh gunakan perasa lain untuk meneutralkan kembali rasa makanan. Tambahkan sesudu gula, kacaukan dan kemudian tambahkan sesudu perasa masam seperti cuka atau perahan limau nipis.
Boleh ulang beberapa kali sehingga mencapai rasa yang diinginkan. Boleh juga cuba untuk memekatkan kuah lagi dengan cara menambah santan sehingga cukup rasa.
4. Beras
Sediakan sehelai kain nipis kemudian masukkan segenggam beras dan ikatkan seperti sup bunjut. Lalu anda bolehlah masukkan ke dalam masakan anda. Beras ini akan menyerap lebihan rasa masin dan bila rasa masakan itu sudah mula seimbang, bolehlah keluarkan bunjut beras tersebut.
5. Hampas kelapa
Dengan teknik yang sama seperti membuat bunjut beras, anda boleh ambil sejemput hampas kelapa ikatkan supaya menjadi bunjut. Masukkan bunjut ke dalam lauk dan masak bersama dalam 15 ke 20 minit.
Bunjut hampas kelapa dapat membantu membuang rasa masin berlebihan dan turut memberi rasa lemak pada lauk. Kemudian, boleh keluarkan bunjut tadi dari lauk.
Jadi untuk mereka yang sering kurang yakin untuk mengagak bahan perasa yang perlu dimasukkan ke dalam masakan bolehlah cuba cara-cara ini.
Jangan mudah panik dan jangan putus asa bila masakan yang dimasak tidak jadi seperti yang diinginkan. Semoga bermanfaat.
Sumber: Masterclass
Wanita Kongsi Cara Mudah Frozenkan Durian. Wrap Satu- Satu Pangsa, Masukkan Dalam Bekas & Boleh Tahan Lama!
Musim durian sekarang, boleh dilihat merata tempat ada yang menjual. Bagi yang tinggal di kampung dan mempunyai dusun sendiri, pasti seronok melayan raja buah ini. Tapi bila sudah habis musimnya, kena tunggu sebelum dapat merasa kembali.
Tapi kalau anda cuba kaedah frozen, pasti tiada masalah nak makan bila-bila je. Bagi ibu bapa yang nak simpankan untuk anak cucu, boleh cuba kaedah ini. Maklumlah dengan situasi pandemik ini nak balik kampung entah bila dapat peluang kan.
Jadi, frozenkan durian, simpan dalam peti dan nanti boleh makan sama-sama. Inilah cara yang dikongsikan oleh puan Nor Tipah Zakaria
Mai Che Pah nak tunjuk cara simpan durian frozen.
Sapa yang tak dak dusun boleh beli.
Harga durian dah menjunam.
Simpan baik2 kot covik ghaib, bila anak cu2 or sudara2 balik boleh merasa.
Wrap setiap pangsa dgn wraper, masukkan dlm tupperware/tipuware n frozenkan.
Besok In Syaa Allah Che Pah tunjuk satu lagi cara menyimpan durian yg d buat lempuk.
Sekarang dalam proses.
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster