Keenakan rasa Nasi Ayam Hainan memang cukup menepati selera ramai antara kita. Bukan sahaja kerana nasi ayamnya berasa malah kelembutan daging ayam yang distim memberi keistimewaannya yang tersendiri.

Apatah lagi anak-anak, dengan sebab ini memang boleh makan bertambah jika dihidangkan menu nan satu ini.

Untuk mengetahui rahsia mendapatkan menu Nasi Ayam Hainan yang asli, lelaki ini berkongsi resipi selepas berjaya ‘menuntut’ dengan kawan sepejabatnya yang berbangsa Cina.

Ini perkongsiannya.

Kehadapan makcik-makcik bawang, dan adik-adik bawang. Selepas abe menuntut selama semalaman bersama office mate yang berbangsa cina, abe korek resepi hainan steam chicken rice dari beliau.

Kalau chinesse sebut stim bukan stim dalam steamer. Mereka guna method slow simmer.

Paham tak?

Kalau tak faham meh abe terangkan macam mana sediakan juadah yang kalau laki ang jenis tak suka makan nasi ayam melayu.

1. Ayam mestilah dalam room temp, bukan yang baru keluar dari icebox kedai aceh mahupun esbox korang tu.

2. Kerat halia tua, akar ketumbar, dan daun bawang. Lempar dalam air.

3. Air mestilah dapat meng-titanic-kan ayam, pastikan tiada detik-detik jack n rose di dalam periuk rebusan!!!

4. Jerang air untuk rebus ayam bagi menggelegak. Kemudian celup ayam 3 kali, tiga kali di sini untuk bagi the whole kulit tegang macam lepas cucuk botox. 3 kali di sini bermaksud 1 kali celupan angkat kejap bagi air boiled balik dan celup balik.

5. Gunakan api yang paling rendah, tiada aktiviti rebusan yang menggila-gila, tenggelamkan ayam. Dan bagi dia rilex mandi-mandi dalam 30 ke 45minit bergantung pada size ayam. (Ini teknik slow simmer). Api masih ada tapi dia tak menggelegak.

6. Lepas settle angkat terus celup dalam air sejuk!

7. Ambil minyak-minyak yang terapung di atas untuk nasi, dan guna air rebusan untuk nasi juga.

8. Kerat halia, masukan daun pandan dan sikit je serbuk kunyit. Dan garam.

9. Untuk hainan cili, kau pi gugel sendiri! Bukan susah mana pun.

10. Untuk kicap siraman ayam, kicap cair, halia dan hujung putih daun bawang sahaja cincang gila halus dan sedikit minyak bijan.

11. Cara buat kicap, kau campur bahan di atas dalam mangkuk kaca pyrex yang mahal korang tu. Ambil 3 camca minyak, kau panaskan minyak tu, kendian masuk dalam campuran kicap kau tu. (Ni yang paling best, dia masak dalam mangkuk tu). Lepas tu siram la atas ayam kau tu.

12. Sup pula, boleh sediakan macam-macam cara, nak letak lobak masin boleh, tak nak pun takpe, campak sikit stok ayam knorr ikut tahap darah tinggi korang tu. Kalau tak masin gak tapi rasa dan bau dan naik tak reti-reti nak letak garam?

13. Kau laparkan? Pi la mengketedarah!

P/s: korang jangan ketuk pintu umah abe kalau ada bau wangi.. mana-mana anak dara nak meminang tu pastikan korang pakai baju besi, takut kena tembak dengan mem besar nanti.

Sumber : Azrul Azamzi via MAHN