Keenakan rasa Nasi Ayam Hainan memang cukup menepati selera ramai antara kita. Bukan sahaja kerana nasi ayamnya berasa malah kelembutan daging ayam yang distim memberi keistimewaannya yang tersendiri.
Apatah lagi anak-anak, dengan sebab ini memang boleh makan bertambah jika dihidangkan menu nan satu ini.
Untuk mengetahui rahsia mendapatkan menu Nasi Ayam Hainan yang asli, lelaki ini berkongsi resipi selepas berjaya ‘menuntut’ dengan kawan sepejabatnya yang berbangsa Cina.
Ini perkongsiannya.
Kehadapan makcik-makcik bawang, dan adik-adik bawang. Selepas abe menuntut selama semalaman bersama office mate yang berbangsa cina, abe korek resepi hainan steam chicken rice dari beliau.
Kalau chinesse sebut stim bukan stim dalam steamer. Mereka guna method slow simmer.
Paham tak?
Kalau tak faham meh abe terangkan macam mana sediakan juadah yang kalau laki ang jenis tak suka makan nasi ayam melayu.
Ads
1. Ayam mestilah dalam room temp, bukan yang baru keluar dari icebox kedai aceh mahupun esbox korang tu.
2. Kerat halia tua, akar ketumbar, dan daun bawang. Lempar dalam air.
3. Air mestilah dapat meng-titanic-kan ayam, pastikan tiada detik-detik jack n rose di dalam periuk rebusan!!!
Ads
4. Jerang air untuk rebus ayam bagi menggelegak. Kemudian celup ayam 3 kali, tiga kali di sini untuk bagi the whole kulit tegang macam lepas cucuk botox. 3 kali di sini bermaksud 1 kali celupan angkat kejap bagi air boiled balik dan celup balik.
5. Gunakan api yang paling rendah, tiada aktiviti rebusan yang menggila-gila, tenggelamkan ayam. Dan bagi dia rilex mandi-mandi dalam 30 ke 45minit bergantung pada size ayam. (Ini teknik slow simmer). Api masih ada tapi dia tak menggelegak.
6. Lepas settle angkat terus celup dalam air sejuk!
7. Ambil minyak-minyak yang terapung di atas untuk nasi, dan guna air rebusan untuk nasi juga.
Ads
8. Kerat halia, masukan daun pandan dan sikit je serbuk kunyit. Dan garam.
9. Untuk hainan cili, kau pi gugel sendiri! Bukan susah mana pun.
10. Untuk kicap siraman ayam, kicap cair, halia dan hujung putih daun bawang sahaja cincang gila halus dan sedikit minyak bijan.
11. Cara buat kicap, kau campur bahan di atas dalam mangkuk kaca pyrex yang mahal korang tu. Ambil 3 camca minyak, kau panaskan minyak tu, kendian masuk dalam campuran kicap kau tu. (Ni yang paling best, dia masak dalam mangkuk tu). Lepas tu siram la atas ayam kau tu.
12. Sup pula, boleh sediakan macam-macam cara, nak letak lobak masin boleh, tak nak pun takpe, campak sikit stok ayam knorr ikut tahap darah tinggi korang tu. Kalau tak masin gak tapi rasa dan bau dan naik tak reti-reti nak letak garam?
13. Kau laparkan? Pi la mengketedarah!
P/s: korang jangan ketuk pintu umah abe kalau ada bau wangi.. mana-mana anak dara nak meminang tu pastikan korang pakai baju besi, takut kena tembak dengan mem besar nanti.
Sumber : Azrul Azamzi via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Lama tak merasa makan nasi kenduri dan antara menu yang dicari adalah nasi minyak yang dimakan bersama acar rampai.
Jom cuba buat menu ini bagi menambah kelazatan menu hidangan keluarga.
ACAR RAMPAI
Bahan-bahan:
5 biji timun muda potong memanjang, bahagian tengah dia tak payah ambil
2 biji lobak merah
Cara buat :
Rendam dengan 2 sudu kapur makan 30-40minit sebelum masak untuk bagi rangup, kemudian bilas dan toskan.
SAMBAL ACAR
Bahan-bahan:
1 cawan minyak
15 ulas bawang putih-jika besar belah dua
10 biji bawang ros
2 biji bawang besar-dikisar
3 inci halia-dikisar
3 sudu cili kisar
3 sudu biji sawi
2 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu serbuk kunyit
4 sudu makan cuka
Sos tiram & sos cili
Gula
Cara buat :
1.Panaskan minyak masak kemudian masukan 15 biji bawang putih (kalau besar potong 2)
Masukkan juga bawang ros, dan tumis sekejap.
Kemudian masukan bawang besar yang telah dikisar, bersama halia kisar dan cili kisar.
4 Masukkan biji sawi dan tumis sampai wangi.
Kemudian masukan serbuk kari daging, serbuk kari ikan, kunyit.
Masukan air dan tumis sampai pecah minyak.
7.Kemudian masukan cuka makan, sos tiram sikit, sos cili sikit. Masukan gula dan perasa (acar ni kena manis-manis masam).
Masak sampai agak pekat dan tutup api. Bila dan suam baru masukan sayur tadi, boleh tambah setengah genggam bijan sangai ataupun kacang goreng tumbuk.https://youtu.be/dUpt50y0xaQARTIKEL MENARIK :
Pelbagai jenis baja berada dipasaran yang boleh dijadikan sebagai ‘makanan tambahan’ buat pokok-pokok mahupun tanaman kesayangan agar menjadi lebih subur, segar dan membesar dengan sihat.Baja juga boleh dihasilkan sendiri dan menariknya ia cukup mudah didapati dan boleh dilakukan sendiri.
Telur yang telah digunakan, jangan dibuang kulitnya. Ini kerana sisa kulit telur tersebut juga bermanfaat dan boleh dijadikan sebagai baja organik buat pokok-pokok mahupun tanaman di rumah.
Menerusi perkongsian Norisniyati Abdul Hamid beliau berkongsi cara menghasilkan baja organik daripada sisa kulit telur yang cukup mudah dilakukan. Apa yang penting ia selamat digunakan lagi menjimatkan, sekaligus mengelakkan pembaziran.
Telur kita makan.. kulit telur bagi pokok pulak makan.. so tiada pembaziran.. 🙂
Bahan-bahan:
Kulit Telur
Cara Membuat:
1.Basuh kulit telur tersebut.
2.Jemur kulit telur pada cahaya matahari.
3.Tumbuk hancur kulit telur tersebut menggunakan lesung batu.
4.Taburkan pada pokok/ tanaman seminggu sekali.
Siap! Selamat Mencuba!
Sumber:Norisniyati Abdul Hamid (Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri)
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Selalu kalau beli pisang, awal je makan beria, lepas tu dibiarkan atas meja gitu je sampai naik lebam! Dari biar terbiar je membazir, apa kata buat kek pisang. Boleh buat makan minum petang, ye dak?
Baru-baru ini Azlina Ina ada berkongsi resipi kek pisang gula perang gebu, siapa tak kenal kan pemilik akaun Facebook ni yang selalu berkongsi resipi kek dan biskut yang sedap-sedap dan confirm jadi! Jom tengok step by step nak buat keknya!
Kek Pisang Gula Perang Gebu
Bahan-bahannya :-
250g pisang berangan
270g gula perang (boleh kurangkan kalau pisang manis)
200g minyak jagung/masak
150g tepung gandum
1 sk soda bikarbinat
1 sk baking powder
3 biji telur
Cara-caranya :-
1. pisang berangan lecek yg berangan tu pisang jgn ko yg berangan mmg xsiap la kek.
pisang emas pn boleh tp sebab pisang emas semua org dah bawak belayar😂 jd guna pisang lain pisang awak boleh tp pisang awak awak kat mana😂 xjumpa
2. gula perang ok kat kedai ade jual mesti ade tanya mak gula xperang boleh😏 ko tukau la tajuk berita caption td kalau dah xnak gula perang.bukan ade org mrh pn pakai la gula ape pn kek tu kau yg makan😂
3. minyak jagung kalau gaji naik bulan depan kalau gaji cukup2 makan ko pakai je la minyak biasa jgn pkai minyak tanah je sudah kang tebakar plak perut ko😂
4. tepung gandum+baking powder+soda bikarbonat 1sk ayak lah jgn malas sgt. kot malas ayak ko nak pakai tepung self rising pn boleh klau ko pemalas tahap makan sambil baring😂
5. telur gred A telur mahal xyah banyak2 ko beli telur kat kedai acheh 5 biji 3 biji wat kek 2 biji wat telur dadar
6. blend semua bahan dalam senarai td kecuali tepung dan pisang dah sebati masuk pisang blend sekejap
7. tuang dalam tepung
8. masuk kan dalam loyang bakar suhu 180 masa 40 mnt smpai masak
Siap! Sedia untuk dihidang! Nampak gebu gebas kan?
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.