Tidak dinafikan jemput-jemput antara menu paling mudah untuk disediakan. Cukup ada tepung dan ikan bilis pun sudah boleh sediakan jemput-jemput yang ringkas.

Guna Tepung Kek Dalam Ramuan Jemput-jemput, Tip Jadikan Lebih Gebu!

Pun begitu, jika inginkan jemput-jemput yang lebih gebu dan lembut, sebenarnya ada beberapa petua.

Selain perlu memasukkan telur di dalam ramuan, tahukah anda pilihan tepung yang digunakan juga memberi kesan untuk hasilkan jemput-jemput yang lebih istimewa dan pastinya nampak gebu.

Lazimnya, tepung yang digunakan adalah tepung gandum. Pun begitu apa kata kali ini cuba gantikannya dengan tepung kek.

Ads

Guna Tepung Kek Dalam Ramuan Jemput-jemput, Tip Jadikan Lebih Gebu!

Secara ringkasnya, resepi jempot lembut ini ada mengandungi;

Guna Tepung Kek Dalam Ramuan Jemput-jemput, Tip Jadikan Lebih Gebu!

Ads

Telur – 1 biji
Tepung naik sendiri @ tepung kek – 500 gram
Air secukupnya sampai boleh menjemput (air suam @ air suhu biasa)
Boleh campak apa2 hiasan dan lauk pauk seperti – ikan bilis, udang, daun sup, bawang, ataupon taugeh

Resepi ini valid untuk segala jenis jompot termasuk, Jemput-jemput pisang, Jemput-jemput manis, Jemput-jemput labu
Jemput-jemput sukun dan sebagainya.

Ads

Guna Tepung Kek Dalam Ramuan Jemput-jemput, Tip Jadikan Lebih Gebu!

Seriously lepas ni tukarkan sahaja tepung gandum dengan tepung kek. InsyaAllah gebu gebas la jemput-jemput anda.

Selamat mencuba.

Sumber : Ummi Hidayah 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI