Tentu ramai yang suka makan kek coklat. Selain beli di kedai, apa kata cuba mengadun kek coklat sendiri di rumah.

Bagi yang pertama kali buat kek, tentu sukar apabila sukatan mengunakan timbangan.
Namun perkongsian ini, menunjukkan cara membuat kek menggunakan sukatan cawan.

Confirm jadi!

Gebu Je Kek Coklat Ni. Hanya Guna Sukatan Cawan Aje. Confirm Jadi!

Kek Coklat Moist xkontroversi

Bahan :

Ads

1. 6biji telur B
2. 1cawan gula halus
3. 1sdb ovelete
4. 1sdk esen vanila
Mix semua bahan hingga gebu.

Kemudian masukkan 1 cawan susu pekat.
Diikuti dengan 1 cawan minyak masak.
Baru mix semula adunan telur speed perlahan. Sampai sebati.

Bahan Ayak

Ads

Gebu Je Kek Coklat Ni. Hanya Guna Sukatan Cawan Aje. Confirm Jadi!
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung self raising)
1 cawan serbuk koko
1/2 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder
1/2 cawan susu tepung (saya guna coffemate, itu yg ada).

BEGINI CARA MEMBUATNYA

Masukkan campuran tepung ke dalam adunan telur.
Mix sebati. Kaup balik je. Dah sebati masukkan 1/2 cawan air panas. Kacau sebati.

Ads

Panaskan kukusan hingga air gelegak.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang disapu minyak dan dialas baking paper atau bekas yang sesuai.
Kukus dgn api besar sehingga masak. 40-45minit. Keluarkan dari kukusan. Sisip tepi loyang dan terbalikkannya untuk keluarkan kek sejuk kan di redai.

Siap!

Gebu Je Kek Coklat Ni. Hanya Guna Sukatan Cawan Aje. Confirm Jadi!

Sumber: Azlina Ina

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI