Jika sebut sahaja tentang kacang pool ini pastinya semua cakna dengan asal-usul menu ini. Makanan timur tengah ini sememangnya popular dalam masyarakat negeri Johor.
Kacang pool ini juga selalunya dihidangkan bersama roti bakar dan dijadikan sebagai menu sarapan pagi bagi sesetengah individu. Bukan itu je, menu ini juga sangat istimewa kerana menggunakan kacang parang sebagai bahan utama yang memberikan rasa yang unik dan sedap.
Tak hairan ramai penggemar kacang pool ini termasuklah seorang doktor yang turut berkongsi resipi untuk hasilkan menu ini. Selain itu, anda juga tak boleh terlepas ekstra tip yang dikongsikan oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan yang pastinya menyihatkan dan padu.
Kacang Pool (Parang)
Bahan-bahan:
1 tbs cili giling
1 tbs ketumbar
1 tbs jintan manis
1 tbs jintan putih
1 tsp lada hitam
1 tsp serbuk kunyit
1 labu bawang Holland
3 ulas bawang putih
300g daging cincang
1 tin kacang parang
1 biji tomato
1 batang cili hijau
1 labu bawang merah
1 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
Nota: Jika anda ada G6PD, tukarlah kepada kacang lain seperti kacang merah atau kacang kuda.
Cara Penyediaan:
– Bawang putih dicincang. Bawang Hollang didadu didadu didadu.
– Rempah ni semua ni ditumbuk halus atau dikisar kering. Nak pakai yang serbuk pun boleh.
Ads
– Ini kacang parang yang dah dikeluarkan dari tin. Lenyekkan dia. Tapi jangan halus sangat. Biar ada ketul-ketul. Baru sedap bila nak makan nanti.
– Ni daging kisar yang masih beku. Saya guna dalam 200-300 gram.
– Tumis bawang Holland dan bawang putih sampai jadi perang keemasan.
– Bila dah layu je bawang tu, tumis bahan kisar tadi. Jangan lama sangat tumis rempah, hangus karang.
Ads
– Masukkan cili giling. Kalau nak pedas, letak 3-4 sudu. Jangan pedas sangat, sedang-sedang elok sudahlah. Kalau nak pedas nanti, boleh tabur cili padi masa nak makan.
– Campak serbuk kunyit. Jangan banyak sangat, nanti rasa dia jadi macam kari.
– Memang rempah kari tu diperbuat dari campuran serbuk kunyit, jintan manis, ketumbar, lada hitam, cengkih dan sebagainya. Maka kalau malas nak pakai rempah yang digunakan tadi, boleh pakai rempah kari. Cuma nanti rasa dia larilah sikit.
– Masukkan daging kisar yang dah dinyahbeku. Gaul gaul gaul, sampai empuk.
Ads
– Masukkan tomato yang dipotong dadu. Ada orang letak sos tomato atau pes tomato. Boleh je.
– Akhir sekali masukkan kacang pool yang dah dilenyek. Gaul-gaul, masukkan air. Reneh sehingga rempah ratus dan kacang sebati.
– Ni lada hitam segar, kita pulas untuk kisar kasar.
– Masukkan garam jika perlu. Kacang pool dalam tu dah masin sikit, jadi jangan letak garam banyak-banyak.
– Tada! Dah siap kacang pool! Hidang dengan telur mata sapi, limau kasturi, bawang metah dan cili hijau.
Kelembutan adunan tepung beras dengan rasa lemak santan yang digabung bersama sagu dan kemanisan gula melaka menghasilkan rasa yang cukup sedap hingga tidak terkata. Namun begitu ramai yang kecewa apabila membeli bubur som Som yang tidak menepati citarasa. Apatah lagi bila mendapati adunan tepung beras yang agak keras serta gula melaka yang cair, boleh buat hilang selera untuk menjamah bubur som som tersebut.
Jadi apa kata jom buat sendiri bubur som som yang dijamin cair di mulut dan sedap rasanya. Bahkan cantik pula kejadiannya. Ini sepertimana yang dikongsikan resipinya oleh Mas Cotek atau lebih mesra membahasakan dirinya sebagai Opah di media sosial.
SOM SOM SAGU /KANJI SOM ~SOM
BAHAN SAGU
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai pandan
sedikit pewarna hijau
CARANYA
1.Masak air bersama pandan hingga mendidih/masukkan pewarna hijau
2. Keluarkan pandan dan masukkan sagu
3. Kacau hingga pekat/masa ni sagu masih bermata ikan
4. Tuang sagu ke dalam bekas kecil
5. kukus selama 15min sehingga sagu jernih
6.Sejukkan
*** boleh juga kacau hingga sagu jernih tanpa perlu dikukus dengan menambah sukatan air. Opah tak nak lembik sangat jadi opah kukus.
BAHAN KANJI SOM~SOM
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARANYA
1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk/sebatikan
2. Masak hingga hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul.
3. Tuang adunan ke atas sagu
4. sejukkan
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula kerek/melaka
*boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai pandan disimpul
CARANYA
1. Satukan semua bahan, masak api sederhana hingga mendidih
2. Tapis dan sejukkan
3. Siap
Ekstra info : Opah guna santan perah danopah tak suka santan kotak untuk buat kuih-kuih opah.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Dalam rumah tangga, hubungan suami isteri bukan sekadar berkongsi kehidupan, tetapi juga memahami keperluan masing-masing termasuk keperluan seksual.Walaupun ia sering dianggap isu peribadi, hakikatnya...