Dari awal tahun sampai la sekarang dah bulan 11, pasang target nak kurus! Tapi….. Sampai sekarang tak nampak lagi gayanya.
Pantang nampak makanan sedap sikit, terus lupa niat asal nak kuruskan badan. Hmmmm
Yang mana simpan niat tu, jom laksanakan sekarang! Paling pun tak boleh nak mula secara drastik, ubah la ssedikit demi sedikit dengan ubah habit makan makanan sampingan yang menjadi punca berat naik ke puding chia seed yang sihat dan mudah sahaja cara penyediannya. Jom cuba!
Puding Chia seed ni saya mula belajar makan dalam 3 tahun yang lalu. Diperkenalkan oleh guru saya yang pakar tentang otak, DrRizal Abu Bakar.
Saya suka sebab ia alternatif kudapan sihat. Bolehlah merawat craving saya pada puding manis yang kaya gula putih dan tak berkhasiat huhu.
Bahan-bahan yang diperlukan:
250 ml santan segar
1/4 cawan Chia seed
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar madu
Topping dan penyedap rasa:
Buah-buahan pilihan – mangga/ buah naga/ strawberi/ blueberry/ kiwi
Kekacang – walnut, badam (boleh letak jika suka)
1. Tuang santan di dalam bekas yang boleh ditutup.
Ads
2. Campurkan chia seed. Kacau rata. Jangan bagi berketul.
3. Masukkan esen vanilla
4. Perasakan dengan madu. Kacau bagi rata seketika selama 5-10 minit.. Lepas tu kacau semula pastikan chia seed tak berketul. Tekstur akan jadi pekat. Ok dah boleh masuk fridge. Minima sejukkan dalam 3 jam. Nak semalaman pun boleh. Tahan Insya-Allah 3-5 hari simpan dalam peti sejuk. Ini rupa selepas semalaman. Puding agak pekat lepas dikeluarkan.
Ads
5. Ambil beberapa sudu masukkan ke dalam cawan. Kalau terus senduk lepas keluar peti sejuk ginilah rupa. Hodoh sikit. Nanti dia cairlah kena air buah.
6. Selang selikan dengan buah-buahan. Buatlah berapa layer pun.
Ads
Beginilah rupa kejadian lepas dah penuhkan cawan. Meriah kan?
Hah boleh dah makan. Koreklah chia seed yang tersorok kat bawah tu. Kang buah habis chia seed tinggal
Nota newbie: Chia seed ni tak ada rasa, memang kena campur buah sebagai gandingan untuk rasa yang enak.
Kenapa kalian perlu cuba puding chia seed?
1. Tinggi fiber, protein dan kalsium. Juga tinggi zink, zat besi, fosforus dan magnesium. Tak padan dengan kecik saiznya kan?
2. Kaya lemak baik omega 3. Bayangkan hanya 2 sudu besar chia seed dapat khasiat omega 3 sama dengan 110 gram ikan salmon.
3. Bantu rasa kenyang. Chia seed apabila direndam akan mengembang 10 kali ganda saiz asal. Hah dia punya tahap serap air tu memang terbaik. Itu yang makan rasa kenyang. Bertahan lama.
4. Chia seed ejen semulajadi untuk pekatkan puding. Tak perlu dah nak guna tepung jagung ke telur ke.
5. Senang yakmat nak buat. 5 minit je nak sediakan.
6. Boleh jadikan santapan untuk sarapan atau dessert di waktu petang. Kalau untuk sarapan, buat sebelah malam, esok pagi potong buah dan hidang.
#izwahbraindiet
Kredit: Puan Izwah Saaiddutdin
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kelapa parut memang banyak kegunaannya untuk masakan. Yang menjadi masalah adalah cara penyimpanan kepala parut itu. Jika tersalah cara simpannya, kelapa parut akan mudah rosak.
Tip Simpan Kelapa Parut Supaya Tahan Lama
Mak-mak biasanya membeli kelapa parut dalam jumlah yang banyak supaya mudah untuk digunakan. Jika anda mahu kelapa parut itu kekal lama, boleh cuba cara yang dikongsi oleh Ani Zam. Cara ini mampu menjadikan kelapa parut kekal tahan sehingga tiga bulan.
Tak Adalah Santan ‘Masam’ Lepas Diperah
CARA SIMPAN KELAPA PARUT SUPAYA KEKAL LAMA:
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagar agen yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik.
5. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.
6. Kukus semula bila hendak menggunakannya.
Kelapa parut boleh bertahan sehingga dua atau tiga bulan. Untuk mendapatkan santan yang pekat, kisar kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Kelapa tersebut boleh dikisar sehingga tiga kali untuk mendapatkan santan yang pekat.
Jika ditahun baharu ini ada yang berazam untuk lebih jimat dalam belanja dapur, apa kata mulakan dengan menanam sayur-sayuran di rumah.
Selain berjimat, anda juga akan mempunyai hobi baharu untuk mengisi masa terluang dengan menanam pelbagai jenis tanaman lain. Paling seronoknya juga bila hendak makan sayur, terus petik dan sedia untuk dimasak!
Menariknya mengenai tanaman bayam ini, ia tidak memerlukan tanah dan amat mudah penjagaannya. Ingin ketahui caranya, jom semak.
Bahan-bahan:
Biji benih, tapis, baldi, span aquarium dan sabut hancur.
Langkah 1 : Tebuk bahagian bawah tapis seperti ini.
Langkah 2 : Letakkan penapis dalam baldi dan tandakan seperti di dalam gambar untuk membentuk lubang overflow.
Info : Lubang overflow untuk mengelakkan air belebihan bertakung di dalam medium sabut.
Langkah 3 : Masukkan span aquarium seperti ini untuk hubungkan dengan air baja dan medium sabut.
Manakala bahagian dalam penapis buat begini.
Langkah 4 : Masukkan sabut hancur.
Langkah 5 : Taburkan benih bayam dan sembur dengan sedikit air. Kemudian tutup dan biarkan selama 2 hari.
Langkah 6: Bila hari ke 5 akan tumbuh daun, dedahkan pada cahaya dan mula isi baldi bersama air baja.
info : Keadaan tanaman bayam pada hari ke 3.
sumber :EuzieByna via Fasa Green Agro
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila dah petang ni, berangan nak panaskan lauk tengahari tadi untuk makan malam. Sekali tengok eh lauk dah habis tapi nasi masih banyak!
Dek kerana tak berapa nak rajin masak lauk beria untuk makan malam, apa kata nasi lebihan tu buat goreng je!
Dah tak rajin nak masak lauk tu, takkan nak buat simple pecah telur je kan nasi goreng tu. Apa kata meh cuba resipi yang mudah juga, dan paling penting sedap!
Apa lagi kalau bukan nasi goreng sardin! Ni kalau anak-anak tengah ralit main, bau je nasi goreng ni terus beratur ambil pinggan nak makan tau! Tak percaya? Jom cuba resipi dari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni!
Resipi Nasi Goreng Sardin
Bahan-bahan :-
Kacang panjang
Kubis
Cili api (ikut kepedasan yang dimahukan)
Sardin
Telur
Bawang besar
Bawang putih
Ikan bilis
1 sudu cili kisar
Cara membuatnya :-
1. Tumbuk bawang, cili api dan ikan bilis
2. Nak senang masukkan dulu garam siap-siap
3. Goreng terlebih dulu ikan sardin yang dikeluarkan dari dalam tin
4. Ikan digoreng sedikit garing dan hancurkan untuk dicampurkan dalam nasi
5. Tumis hingga naik bau bahan yang ditumbuk tadi dan masukkan cili kisar.
6. Masukkan isi ikan sardin dan gaul sebati dalam bahan tumisan
7. Selepas tu masukkan telur, gaul rata dan boleh lah masukkan nasi
8. Nak gelapkan sikit warna nasi, boleh letak kicap manis. Tuang je kicap ikut citarasa sendiri. Nak nampak gelap letaklah lebih
9. Masukkan sayur, gaul rata hingga betul-betul layu
10. Bila dah gaul sebati bolehlah dihidangkan
Dah tau resipi sedap ni, mesti cuba buat. Makan pula panas-panas, tak cukup sepinggan. Anak dan suami mesti puji!
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...