Terdapat pelbagai jenis kuih-muih tradisional Melayu yang menjadi kegilaan ramai. Apam adalah antara kuih klasik yang digemari oleh seluruh masyarakat Malaysia.
Apam juga mempunyai tekstur yang lembut dan gebu serta rasanya yang tidak terlalu manis juga sangat menjadi kegemaran orang-orang tua serta kanak-kanak.
Tetapi, resipi apam yang dikongsikan oleh nnn kali ini sedikit berbeza dan ekstra lembut. Apam solo atau apam begawan solo ini juga mempunyai inti kelapa manis yang membuatkan ianya lebih sedap.
Jadi, bagi penggemar kuih apam, memang disarankan untuk cuba. Kuih ini juga sangat sesuai untuk anak kecil.
Apam Solo Inti Kelapa Manis
Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/4 cawan gula
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar yis
- 3/4 cawan air
- Perwarna pilihan
- Inti kelapa manis
Cara-Cara:
– Masukkan tepung gandum, tepung beras, gula, yis, minyak masak dan air.
– Gaulkan sehingga sebati. Buat dua adunan asing dan letak perwarna makanan pilihan anda. Kemudian, perap adunan 1/2 jam.
– Sediakan inti kelapa manis dan letakkan adunan tadi bersama inti dalam cetak apam.
– Kukus apam selama 20 minit dan siap.
Sumber: @melissa_mohdasari
Muffin Pisang Bercoklat Cip. Wow! Nampak Sedap, Ni Resipinya.
Bila difikirkan menu apa yang enak untuk disediakan bila ada sesikat pisang yang masak di rumah. Mungkin ada yang membayangkan elok dimasak cengkodok, lempeng pisang, atau pengat pisang.
Pun begitu, perkongsian daripada Dr Hana ini menarik juga untuk kita cuba, dimana beliau sediakan muffin pisang coklat cip. Nampak cukup menyelerakan dan menyediakannya juga mudah. Buay sesiapa pun tidak sabar untuk mencuba resipi yang dikongsikannya itu.
Ayuh kita baca perkongsian penuh daripadanya.
Mama saya beri pisang muda sesikat 2 minggu lepas. Semua adik-beradik dapat, pisang yang ditanam sendiri tu. Tapi mama lupa nak pesan yang pisang tu takkan menguning bila dah masak. Kekal hijau.
Jadinya kami pun tak perasan. Tau-tau je dah hitam kulit dia. Aduhai!
Tapi di rumah ni, pisang buruk pun ada value tersendiri. Saya kupas kulitnya dan sejuk bekukan pisang benyek tu.
Ramai yang suka buat cekodok dari pisang buruk. Tapi saya suka buat muffin pisang je. Sebabnya muffin lebih cepat dibuat berbanding cekodok dan kurang minyak yang digunakan. Paling penting, saya tak perlu berlemuih berdiri di depan kuali panas.
Senang saja nak buat muffin. Tak perlu peralatan canggih pun. Perlu satu bekas untuk bahan basah, satu bekas untuk bahan kering dan senduk untuk menggaul.
Nak resepi?
Muffin Pisang Bercoklat Cip
Bahan kering (ratakan)
3 cawan tepung gandum
⅔ cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk kayu manis (optional)
1 cawan cip coklat (optional)
Bahan basah (gaulkan)
6-8 biji pisang buruk (dilecek kasar)
2 biji telur
⅔ cawan minyak sawit/ jagung/ canola
1 sudu kecil esen vanila
Satukan kedua-dua bahan kering dan basah. Gaul perlahan saja, setakat bersatu. Dilarang pukul laju, nanti gluten yang dihasilkan tepung membuatkan muffin jadi liat.
Sendukkan kedalam cawan muffin dan bakar pada suhu 170°C selama 15-20 minit bergantung kepada ketuhar masing-masing, hingga warna bertukar keemasan.
Kat atas muffin tu saya taburkan streusel. Tak nak letak pun tak mengapa.
Nota kaki:
– Semua ni sebenarnya anak-anak dara saya yang buat. Saya jadi puan director je.
– Jumlah gula yang digunakan bergantung kepada kebenyekan pisang. Lebih benyek, lebih sikit gula yang diperlukan kerana pisang dah semakin manis.
sumbet : Hana Hadzrami
Boring je, masak. Stress je, masak.
Buat Biskut Ala Famous Amos Memang Mudah, Tak Perlu Guna Mixer!
Biskut coklat chip sememangnya digemari ramai tidak mengira usia . Rasanya yang rangup bercoklat dan beraroma membuatnya enak dijadikan menu kudap-kudapan buat seisi keluarga.
Jadi buat yang ingin mencuba untuk sediakan sendiri biskut chocolate chip ala Famous Amous boleh mencuba resipi viral sebelum ini yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad.
COOKIES ALA FAMOUS AMOS
Bahan-bahan:
* 250 gram Butter
* 1 1/4 cawan Brown Sugar
* 1 sudu kecil Essence Vanila
* 1 biji Telur
* 2 1/2 cawan Tepung Gandum
* 1/2 cawan Tepung Jagung
* 1 sudu kecil Baking Powder
* 1 sudu kecil Soda Bikarbonat
* 6 sudu besar Minyak Masak
* 2 cawan Coklat Cip
* Almond nips / almond flakes –jika suka
Cara-cara:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebiji. Kacau bagi sebati je, tak perlu bersungguh sangat
[UPDATE: Ramai yang buat silap kat sini. Jangan pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati.
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra. Masih lagi dengan kacau slow2
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Saya asingkan sikit untuk letak almond nips, so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati juga
6. Adunan yang dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Tutuplah sikit adunan tu, nanti bercampur pula dengan bau bawang, petai, budu hehe. Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni
7. Sapu tray dengan butter. Tak perlu letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dalam gambar okay
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yang sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah, kipas on. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Jangan gatal2 nak buka oven kejap2 nanti bantat jadinya
9. Dann Famous Amous cookies is DONE! Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy
Sumber : Baizura Muhammad
Cara Buat Dumpling Inti Ayam Dan Sos Di Rumah. Satu Famili Boleh Makan. Garenti Licin!
Tentu ramai gemar masakan cina. Salah satunya adalah dumpling yang merupakan antara makanan tradisi masyarkat Cina yang sangat popular. Biasanya ingin menjamu selera kita akan ke kedai. Menariknya pada hidangan ini, terletak pada inti dan sosnya.
Kepada yang gemar menu ini apa kata buat aje di rumah. Lebih lagi sekarang ni, nak makan satu keluarga kena ada SOP pulak.
Jika teringin apa kata buat aje. Bahan-bahan nak buat pun mudah. Macam mana nak buat? Jom ikut resipi yang dikongsikan oleh Nazeerath Nsr melalui group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Menu tengahari ni. Siapa yang suka dumpling ayam? .Ni saya buat pkai idea sendiri dengan bermotivasikan cerita masak dalam tv.
Saya bagi resepi siapa yang buat. Rujuk resepi di setiap gambar. Resepi mudah 123.
Ini cara penyediaanya.
1) Untuk Doh (sukatan saya main agak je)
Tepung pulut dan tepung gandum( Kuantiti saya lebihkan tepung pulut dari tepung gandum, dalam nisbah 2:1), dan sedikit garam kemudian diadun bersama air panas sedikit demi sedikit, diuli smpai sebati dan kental sehingga mnjadi doh, rehatkan doh dlm 10 minit atau sehingga doh sejuk untuk dibentuk.
Untuk jadikan bentuk bulat macam gambar diatas, saya pakai tudung botol shj, cari la size tu agk2
2) Untuk Inti
Isi ayam, bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia, cili merah, carrot, daun selasih (option), kuib pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
Semua Bahan diatas dikisar sehingga hancur.
Masukkan hirisan daun Kucai (option), boleh ganti dgn daun sup pun no hal lah… n gaul sebati.
* Yang (option) tu sbb ade tanam depan rumah petik jooo
3) Sos kicap
Cili kering, bawang merah, bawang putih, cili api, smua bahan digoreng kasar sehingga layu terkulai, kemudian kisar, dan ditumis dengan minyak dan tambah sedikit air, kmudian perasakan dengan kicap, gula, dan garam ikut citarasa tekak masing2.
4. Rebus
Yang ni nampak macam goreng, tapi saya rebus dengan air, kira lebih kurang macam rebus la . Cara masak terpulang samaade nak rebus,kukus,goreng. (sekejap shaja tempoh masak dalam 2 ke 3 minit.)
Kalau kukus kne sapu myk sedikit di pengukus utk elak die melekat.
Goreng pun lau nk goreng boleh kukus atau rebus telebih dahulu, spya dumpling x melekat semasa digoreng.
Ni hias dengan daun pudina hok petik depe rumoh jugok.
Yang ni nampk macam goreng, tapi saya rebus dengan air, kira lebih kurang macam rebus la. Cara masak terpulang samaade nak rebus,kukus,goreng. (sekejap shaja tempoh masak dalam 2 ke 3 minit.)
Kalau kukus kena sapu minyak sedikit di pengukus untuk elak melekat.
Goreng pun lau nk goreng boleh kukus atau rebus telebih dahulu, supaya dumpling tak melekat semasa digoreng.
Ni hias dgn daun pudina hok petik depe rumoh jugok.
Siap.
Memang sedap. Mudah aje buat di rumah. Tak perlu beli dah. Rasa pun sedap.
Sumber: Nazeerath Nsr