“Dulu Nak Raya Mesti Arwah Mak Suruh Buat”- Lelaki Ni Kongsi Resipi Kek Buah Kukus, Elok Kejadiannya!
Kek buah kukus diakui memang enak, rasanya yang manis dan mewah dengan buah-buahan kering seperti kismis, ceri dan sebagainya menjadikan kek buah begitu digemari. Jadi tidak rugi kiranya kita belajar untuk membuatnya.
Apatah lagi kek buah ini merupakan kek tradisional, rugi pula jika tidak dipelajari dan seterusnya diperturunkan rahsia dan resipinya pada generasi hari ini.
Berkongsi tentang resipi turun temurun dalam menyediakan kek buah kukus ini, Dapur Pak De Nashruddin berkongsi resipi daripada arwah ibunya untuk membuat kek buah kukus yang elok kejadiannya bersama warganet.
Kek yang dimasak nampak membukit dengan buah dan tidak mendap!
Jadi bolehlah jadikan panduan resipi ini buat anda yang teringin nak buat kek buah kukus untuk Raya tahun ini.
Kek Buah Syurga Hati
Bahan 1
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung Naik sendiri
1 sudu kecil bikarbonat soda
1 sudu kecil baking powder
Bahan atas tu ayak letak bekas…
Ads
Bahan 2
8 biji telur
1 cawan Gula
Asin vanilla
Satu sudu kecil overlat
Bahan atas tu pukul sampai kembang@naik..
Bahan 3
Majerin atau mentega 1 cawan setengah
Kacau dalam bekas Hingga lembut
Bahan 4
2 cawan Gula
Ads
Masak dekat kuali hingga warna menjadi coklat
Bahan 5
Susu pekat sedikit
Garam
Minyak masak setengah cawan
Bahan 6
Mix fruit@buahan 2 Kotak kecil
Ads
Cara buat :
Campurkan tepung pada buah dan Gaul rata..
Untuk buah tu timbul dan campur dalam adunan
Bahan 2 dah kembang dan Naik, masukkan bahan 1..
Gaul rata.. masukkan Pula bahan 3 dan bahan 5… Gaul rata..
Masukkan bahan 4 iaitu Gula yang di masak tadi dan Gaul cepat-cepat.. sebab Gula tu panas.. masukkan bahan 6 iaitu buahan dalam adunan dan tinggalkan sedikit untuk Tabur di adunan..
Menikmati pencuci mulut yang satu ini sememangnya cukup sedap. Cara yang dibuat juga ringkas, pasti membuatkan sekeluarga menyukainya.
Untuk ibu-ibu yang nak mencuba, ini resipi yang dikongsikan oleh Zulaikha Ghazali.
Terajin pulak buat puding lumut butter untuk pencuci mulut harini .
Nampak macem sodap nanti malem kita rasa yepppp
(Resepi langkah2 dalam gambar)
Bahan-bahan
Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan dan kacau sebati :
– Dua biji telur
– Santan 200ml
– 4 cawan air
– Gula 3/4 cawan gula ( ikut selera korang kalau nak manis boleh lebihkan gula kalau tasuke manis boleh kurangkan )
-1/2 sb garam
2. Kemudian masukkan sebungkus serbuk sehingga dan pewarna hijau. Apabila semuanya ada dan tuangkan ke dalam periuk.
3. Masak sambil kacau di atas api perlahan . Bila dan mendidih dan jadi ketul – ketul cemtu boleh tutup api . Sejukan kejap .
4. Bila dah sejuk sikit boleh tuang dalam bekas . Kalau tuang masa panas jadi tak cantik sebab ada mendapan air . Kemudian sejukan .
Memang sedap meniimati hidangan sate ini bila dimakan panas bersama seisi keluarga. Aromanya memang boleh buat kita terasa lapar.
Apatah lagi jika dibakar sendiri. Momen membakar sate pastinya menyeronokkan bila dilakukan dengan berkerjasama antara ahli keluarga.
Untuk yang ingin merasai sendiri pengalaman membuat sate, bolehlah sediakan dengan resipi yang dikongsikan ini. Mudah sahaja membuatnya.
Ini perkongsian daripada Noorlaili, melihat gambar sate yang dikongsikan olehnya ini sudah dapat dibayangkan keenakan rasanya.
Bila masih dalam #PKP sate pun buat sendiri na..kat bawah sis sertakan resepi sate simple..
RESEPI SATE
(Ayam seekor)
BAHAN-BAHAN:
*Ayam seekor (ambik isi saja potong dadu cuci & toskan)
BAHAN BLEND
*2 Labu bwg besar
*1 labu bwg putih
*2 inci halia
*4 batang serai
( Blend semua bahan di atas)
BAHAN PERAP
*2 Cawan gula
*2 sk garam
*4 sk kunyit
*3 sb jintan manis
CARA-CARA
*Dalam besen besar masukkan isi ayam, bahan blend dan bahan perap
* Gaul sebati/ perap
*bila dah perap baru cucuk
*Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas dan sedikit minyak (untuk renjis masa bakar)
KUAH KACANG
*Segenggam cili kering
*2 labu bawang besar
*2 inci halia
(Blend bahan di atas)
*1 batang serai di ketuk
*2 cawan kacang tanah yg di blend
*2 keping gula melaka
*1/2 cawan gula
*Garam
*Air secukupnya
*Asam keping
Cara-cara
*Panaskan minyak
*tumiskan bahan blend masukkan serai (tumis sampai pecah minyak)
*Masukkan kacang tanah gaul sebati
*Masukkan air kacau dan biar mendidih(api slow)
*masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping
*masak hingga pekat, rasa dan tambah apa yg kurang.
Selamat mencuba
Sumber : Noorlaili Zainal via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...