Jangan ingat kalau simpan bahan masakan seperti halia, serai, kunyit di dalam peti sejuk dapat bertahan dalam tempoh yang panjang. Silap gaya tidak sampai seminggu boleh rosak atau kering dan sekali gus tidak dapat digunakan lagi.
Apatah lagi jika ada yang suka beli dalam kuantiti yang banyak untuk memudakan digunakan ketika memasak. Sayang kalau bahan yang disimpan cepat rosak.
Jadi boleh lah ikut tip yang dikongsikan oleh Rosie Zam bagi memastikan bahan-bahan seperti kunyit, halia atau serai segar dan tahan lama.
Begini caranya:
1. Isikan semua bahan seperti halia, serai dan kunyit di dalam bekas.
2. Tuangkan air sehingga menutup semua bahagian kunyit, serai atau halia. Kemudian tutup.
3. Simpanlah dalam peti sejuk. Tukarlah air setiap minggu ya.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club