Tidak dinafikan jika salah makan, tentu mengakibatkan perut jadi sebu dan berangin. Tak selesa dibuatnya. Malah jika berlarutan boleh buat sakit kepala lah.
Bagi yang gemar makan pucuk ubi, boleh cuba petua ni untuk elak kena angin dan sakit kepala.
PETUA ELAK KENA ANGIN, SAKIT KEPALA
Tau tak, ada orang kan dia alah sangat makan pucuk ubi ni. Bila makan je mesti sakit kepala atau mudah kene serang angin, sampai sebu sebu.
Ni petua dari Mak kawan Ain sendiri. Dia memang tak boleh makan sebarangan memang mudah kene angin.
Ads
Kalau nak makan pucuk ubi ni pun, teringin nak makan pun dah kena angin.
Petua ni mak kawan Ain dapat dari orang tua tua yang ajar dia, lepas dah buat, kite dapat dah menikmati keenakkan pucuk ubi rebus nak buat ulam tu.
Caranya :
Ads
1. Masukkan sedikit je beras masa masa nak rebus pucuk ubi tu.
2. Rebus la sampai empuk lembut.
Nak rebus sekali batang boleh, taknak pun takpa ikut selera memasing. Sebab batang tu pun sedap bila dah rebus lama lama tau.
Ads
Tips ni pun boleh buat untuk nak masak apa apa makanan yang berangin contohnya nangka masak lemak tu. Pun boleh try petua yang sama.
Jadi mana yang hadapi masalah yang sama sakit angin tu boleh try petua ni, dah takda masalah lepastu kita nak menikmati sayur kampung ni nak buat ulam kan hehe.
Sebab Ain sendiri pun memang minat sangat dengan ulaman dan masakan kampung ni.
Kredit: Norain Naim
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dalam usaha kita menjaga kesihatan keluarga, faktor utama yang perlu diberi fokus adalah dalam hal pengambilan makanan sihat. Ini memandangkan apa yang kita makan akan mempengaruhi tahap kesihatan seseorang.
Oleh yang demikian, hal ini tidak boleh dipandang remeh. Contohnya kesan pengambilan makanan yang mengandungi pewarna tiruan.Siapa sangka perkara ini macam biasa sahaja tapi kesannya pada jangkan panjang cukup membahayakan kesihatan.
Ini sebagaimana penerangan yang diberikan oleh doktor ini, jom semak.
PEWARNA MAKANAN DIKAITKAN HIPERAKTIF, MASALAH SENSITIF DAN KANSER
Cerita pasal vitamin C, rupanya isu bukan pada kandungan gula saja. Pewarna tiruan juga kena cakna.
Vitamin C ni bentuk serbuk putih. Bila dah lama..dah "masuk angin", ia akan bertukar kuning keperangan. Sebab tu, warna oren-kuning digunakan untuk cover lah..supaya vitamin C nampak sentiasa baru.
Warna kuning yellow sunset ni pewarna yang biasa digunakan untuk makanan, minuman dan suplemen. Kami sekeluarga memang sebolehnya elak daripada pewarna makanan dan minuman ni.
Pewarna ni dikaitkan dengan anak-anak jadi hiperaktif. Apatah lagi kalau letak dalam makanan tinggi gula macam aiskrim, gummy warna warni dan air berperisa "oren".
Kesian anak-anak..Kita rasa mereka aktif dan bertenaga..Tapi sedar tak bila anak-anak aktif tak boleh duduk dia.. merengek dan mengamuk je sokmo. Termenung, tak boleh fokus buat kerja. Asyik emo dan menjawab je..Kita marah mereka buat perangai pula. Molek kita check apa makanan kita provide mereka. Tau tak..makanan pun boleh sebabkan mereka ni jadi aktif semacam ni
Selain hiperaktif, pewarna makanan ni juga dikaitkan dengan alahan dan hipersensitif. Risau tengok sekarang kes ekzema, resdung, asma, GERD mental ni dah jadi biasa sangat.
Kesian sebab ramai tak tahu pewarna makanan ni juga mungkin sebab sakit tak pulih-pulih. Wallahua'lam. Kami elak je semampu boleh sebab tak nak sakit.
Paling takut bila ada kajian saintifik kaitkan pewarna tiruan ni dengan kanser. Pihak yang duk kata selamat pun tak tau apa punca kanser..Jadi moleklah saya educate keluarga saya jauhi yang meragukan.
Pewarna ni bukan beri nutrisi pun. Lainlah pewarna biru bunga telang, warna kuning kunyit, warna merah beetroot..Dah la natural, berkhasiat pulak tu..Kalau buat bisnes, ni boleh jadi USP..kredibiliti produk makanan pun boleh naik..Orang nak beli sebab tau kita cakna..cuma kena buat marketing sikit lah educate orang ramai.
Akhirnya, pilihlah makanan bukan saja halal ya..tetapi toyyiban untuk ahli keluarga kita..Anak-anak kecil tu amanah kita. Mulai hari ni, kita azam jangan biasakan beri pewarna+gula tak kira dalam bentuk aiskrim, gula-gula atau vitamin ya.
Insha Allah, hidup lebih sihat dan sejahtera bila kita pilih makanan yang fitrah kepada badan kita.
Salah satu cara untuk menjaga kesihatan tubuh bagi seorang ibu adalah dengan mengamalkan minuman air jus daripada bahan-bahan terpilih. Bukan sahaja elok untuk kesihatan dalaman, malah boleh membantu seorang ibu rasa lebih bertenaga dan segar sepanjang hari.
Minuman jus ini telah diamalkan oleh Puan Sharinaz atau lebih mesra dengan sapaan Kak Naz di dalam facebook. Jom semak apa yang telah dikongsikannya untuk menfaat bersama.
Pagi ni kaknaz nak share satu resepi jus peberet kaknaz ni. Lepas minum korang akan rasa kenyang berpanjangan, badan rasa fresh, rasa fit je.
Ok, ini sukatan jus yang kaknaz buat untuk 1 gelas.
1 biji epal hijau
1/2 biji timun
2 slice lemon, amil jus sahaja
1-2 sudu besar madu
Air suam untuk kisar
Cara penyediaan :
Semua bahan di atas di blender.
Kemudian tapis atau tak nak pun boleh. Kaknaz tak suka tapis. Minum macam tu je. Rugila kalau tapis. Sebab fiber tinggi hampas dia.
Sedia untuk dinikmati.
Ko pejam mata telan je. Air ni sedap tauuu. Bau fresh yakmat!
Bila cantik dalam, baru lah terserlah kat luar. Nak pakai pape skincare pun meletop dik.
Nak cantik kena seimbang. Bukan jaga kulit ,tepek tu tepek ni, pemakanan pun kena jaga tau. Baru kebabom!
EKSTRA INFO : Khasiat bahan-bahan yang digunakan.
TIMUN –ada banyak khasiatnya, antaranya ia mengandungi tinggi kalium, magnesium dan silikon yang sangat berguna untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Sebab itu banyak terdapat rawatan spa yang berasaskan timun. Selain tu timun ni jugak boleh buang toksin dalam badan dan bagi sejuk badan.
EPAL HIJAU – ia dapat kurangkan kolestrol dalam badan, kurangkan risiko sakit jantung. Siapa yang ada masalah sembelit, elok makan epal hijau ni tau.
LEMON – tak dinafikan lagi ia tinggi dengan Vitamin C, boleh kurangkan risiko kanser dan juga dapat membersihkan usus kita.
MADU – mempunyai banyak manfaat dan khasiat yang baik untuk tubuh. Bahkan Ratu Cleopatra telah menggunakan madu untuk merawat kesihatan dan kecantikannya.
Baru-baru ni,penyanyi terkenal Justin Bieber(JB) umumkan dia terpaksa tangguh konsert jelajah dunia yang sedang berlangsung apabila mengalami sindrom Ramsay Hunt. Di mana ia mengalami kelumpuhan di sebelah mukanya,
Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan berkongsi pandangan mengenai sindrom ini.
FAKTA TENTANG SINDROM RAMSAY HUNT
Sindrom ini hanya berlaku kepada orang yang pernah mengalami cacar air(chicken pox). Ini kerana ia disebabkan oleh jangkitan virus varicella-zoster, iaitu virus yang sama yang menyebabkan cacar air dan kayap(shingles).
Selepas seseorang pulih dari cacar air, sebahagian virusnya akan kekal di saraf. Ia kemudian boleh aktif kembali. Jika ia berlaku di saraf rusuk, maka ia menjadi kayap, manakala di saraf muka pula menjadi sindrom Ramsay Hunt.
Secara teori, pengaktifan virus itu semula berlaku kerana penurudan sistem imun. Sistem imun boleh menurun pada individu yang kurang zat, stress, warga emas, wanita hamil, serta penghidap kanser, serta penyakit kronik.
Sindrom Ramsay Hunt kelihatan yang hampir serupa dengan Bell’s palsy, tetapi gejalanya lebih banyak, iaitu:
▪️sakit telinga
▪️pendengaran terjejas
▪️kelumpuhan sebelah muka
▪️ruam berlepuh (seperti kayap)
▪️vertigo(pening berpusing)
▪️kering mata dan mulut
Rawatan untuk sindrom ini adalah sama seperti rawatan untuk cacar air dan kayap:
▪️ubat antiviral
▪️ubat kortikosteroid
▪️analgesik(tahan sakit)
▪️terapi(fisioterapi dan carakerja)
Lebih cepat dapat rawatan, lebih tinggi peluang pulih. Pemulihan boleh memakan masa berbulan-bulan. Sebahagian besar pesakit pulih sepenuhnya, manakala selebihnya lagi mengalami kelumpuhan muka dan masalah pendengaran yang kekal.
Semoga bermanfaat!
Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
#kesihatandanperubatan
*Jemput follow untuk dapatkan ilmu kesihatan dan perubatan daripada sumber sahih dan bertauliah.
Pernah tak beli oxygen absorber tanpa tahu fungsinya? Kisah yang dikongsikan oleh Saiful Azmi ini jadi peringatan buat kita semua—jangan percaya bulat-bulat cakap penjual...