Musim durian ni dimana-mana sahaja akan lihat orang menjual. Paling menarik sekarang, apabila harga durian sesetengah tempat dijual pada harga yang murah.
Namun, kepada ‘hantu durian’ terdapat beberapa peringatan sebelum mereka makan durian bagi mengelak sebarang masalah kesihatan. Ikuti panduan ini.
a. Durian kaya bahan asid amino TRYPTOPHAN – Bahan ini menenangkan fikiran dan SESUAI untuk orang yang ada masalah insomnia (susah tidur).
b. Bahan ORGANOSULFUR (bahan bau) bersifat antikanser, antioksidan, antimikrob, antihipertensi dan melindungi jantung.
Ads
Durian merupakan satu-satunya buah tropika yang tinggi kandungan organosulfur
c. 100 g durian – 147 kalori
100 g nasi – 151 kalori
d. Pesakit kencing manis TIDAK boleh makan durian secara BERLEBIHAN
Ads
e. Ada kajian menunjukkan KULIT DURIAN bersifat ANTIDIABETIS. Namun, % penurunan glukosa darah oleh kulit durian lebih rendah berbanding Glibenklamid
f. Ada kajian menunjukkan makan ISI DURIAN pada kadar TINGGI boleh tingkatkan kadar denyutan jantung. Justeru makan ikut kadarnya
g. Durian kaya POTASSIUM. untuk sesiapa yang ada masalah buah pinggang perlu makan ikut kadarnya
Ads
h. ELAK makan durian bersama PARACETAMOL @ ALKOHOL kerana mungkin boleh sebabkan kesan toksik. Wbp, perkara ini masih perlu kajian lanjut
Justeru makanlah durian ikut kadarnya dan mengikut cara yang betul
Sumber:FB Dr Suri Roowi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Memasak makanan adalah rutin harian wajib bagi kita semua. Sudah tentu kita memerlukan ruang dapur selesa dan perkakasan untuk memasak hidang buat ahli keluarga. Dalam pada kita memastikan menu yang disedikan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi, jangan culas mengenai perkakasan yang selamat digunakan.
Selain faktor kebersihan dapur, perkakasan yang selamat digunakan amat penting supaya masakan kita tidak mengandungi bahan kimia yang bahaya yang boleh menjejaskan kesihatan.
Menerusi perkongsian seorang Pakar Kimia, Dr Fatimah Salim, menerusi group Makmal Makanan (MaMa), penggunaan senduk berwarna hitam boleh membahayakan kesihatan apabila digunakan suhu yang tinggi. Beliau menasihati penggunaan senduk jenis kayu lebih selamat digunakan.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
BAHAYA SENDUK WARNA HITAM
Merujuk kepada ss di bawah, biasanya peralatan memasak yang berwarna hitam diperbuat daripada bahan plastik polyamide (PA) yang dikitar semula. Juga dikaitkan dengan kitar semula komponen plastik barangan elektronik seperti keyboard, komputer dan sebagainya.
Kajian menunjukkan terdapat potensi bocoran (leaked) bahan-bahan kimia seperti cadmium, chromium, mercury, antimony… ke dalam makanan yang dimasak, disamping bahan penebat api berbromin terutamanya apabila dipanaskan melebihi suhu 70 degree Celcius. Interaksi dengan masakan berminyak, berasid dan bergaram tinggi juga meningkatkan risiko bocoran bahan-bahan kimia tersebut. Maka ELAKKAN penggunaan plastik jenis ini pada suhu yang hampir mendidih.
Sebagai alternatif, boleh gantikan dengan senduk yang lebih selamat yang diperbuat daripada besi, keluli tahan karat, kayu atau buluh, kaca dan seramik. Bergantung kepada kombinasi bahan binaan, senduk silikon juga boleh digunakan, namun kurang tahan apabila terdedah terus kepada haba memasak.
PENGGUNAAN SENDUK KAYU
Rentetan daripada perkongsian senduk berwarna hitam, ada yang bertanya berkenaan risiko dalam menggunakan senduk kayu yang berkilat (gambar di bawah).
Benar, suatu masa dahulu, peniaga menggunakan bahan kimia berbahaya plumbum (lead) untuk mendapatkan rupa yang berkilat itu. Namun penggunaan plumbum telah diharamkan sejak tahun 1972 dalam produk yang melibatkan makanan.
Selain daripada rupa yang cantik, tujuan selaput berkilat ini adalah untuk membuatkan senduk kayu ini kalis air dan tidak mudah calar. Antara bahan selamat yang digunakan kini ialah minyak (mineral, Tung, Linseed, walnut), selaput sintetik (shellac, Polyurethane) dan lilin (beeswax, carnauba).
Sesetengah rawatan ini sememangnya menggunakan larutan organik untuk menggalakkan perlekatan maksima selaput kepada senduk, namun proses rawatan dan permunian akhir akan pastikan kesemua larutan ini meruap dan ianya selamat digunakan.
Mungkin juga, ada lagi peniaga yang tidak bertanggungjawab menggunakan bahan kimia plumbum sebagai bahan pengilat ini. Walaupun sedikit mahal, beli lah daripada peniaga yang ada reputasi baik dan kita yakini berkualiti.
Dek kerana keletihan melampau, wajah seperti hilang serinya. Apatah lagi dikala kepenatan menguruskan rumahtangga yang tiada hentinya.
Sesekali, mak-mak manjakanlah tubuh dan aura dengan mandi air bunga. Tambah sedikit limau nipis untuk membuang segala aura negatif dalam badan. Jom cuba petua ini.
Mudah sahaja. Jom cuba!
Bahan-bahan yang diperlukan:
Limau purut 3/5/7 biji
Air mawar
Bunga mawar
Garam bukit
Cara penyediaan:
1. Potong limau purut dan masukkan ke dalam bekas berisi air.
2. Kemudian tabur bunga mawar atau sedikit air mawar yang dibeli di kedai.
3. Masukkan garam bukit dan mandi menggunakan air ini.
4. Baca Bismillah dan selawat. Niat di dalam hati:
“Ya Allah, bersihkan rohani dan jasmaniku. Naikkanlah aura dari dalam diriku.”
InsyaAllah dengan izinNya, aura negatif dalam diri dapat dibuang.
Untuk pasangan yang sedang ikhtiar hamil, jom sertai grup komuniti ‘Pejuang Garis 2 Pa&Ma’ untuk mengikuti pelbagai aktiviti yang dianjurkan serta peluang untuk memenangi pelbagai hadiah best.
Penggunaan daun pandan ketika memasak nasi lemak antara bahan wajib ada bagi memastikan nasi lemak yang dimasak berbau wangi dan menyelerakan.
Pun begitu tahukah anda, daun pandan bukan sahaja beraroma malah turut mengandungi khasiatnya yang tersendiri.
Mengetahui lanjut, ikuti perkongsian daripada saintis Dr Suri Roowi ini.
KHASIAT DAUN PANDAN
1. Daun pandan sering digunakan dalam pembuatan kuih-muih atau untuk memberikan aroma kepada nasi
2. Aroma pandan adalah disebabkan oleh bahan 2-acetyl-1-pyrroline (2AP).Bahan ini juga dijumpai pada beras wangi, beras basmati dan bunga kesidang
3. Aroma bunga kesidang pula disebabkan oleh bahan 2AP dan bahan linalool. Bahan ini bermanfaat untuk mengurangkan stres dan bertindak sebagai antikanser hati
4. Bahan aroma hadir dalam daun pandan pada kadar 10% dan mudah rosak akibat proses pemanasan. Justeru, untuk elakkan bahan aroma pandan hilang, masukkan daun pandan diakhir proses memasak anda.
5. Daun pandan juga mengandungi protein bioaktif dipanggil pandanin. Bahan ini bertindak sebagai antiviral, contohnya antivirus 1 (HSV-1) dan antivirus influenza (H1N1).
6. Daun pandan juga mempunyai pelbagai manfaat lain, antaranya sebagai antioksidan dan antidiabetis. Kajian menunjukkan pemberian ekstrak air daun pandan selama 6 minggu boleh menurunkan gula dalam darah dan memperbaiki ‘insulin resistance’.
7. Ekstrak daun pandan pada kepekatan 15% pula boleh digunakan sebagai bahan awetuntuk elakkan pertumbuhan kulat. Justeru, untuk jadikan kuih anda lebih tahan, lebihkan sedikit ekstrak daun pandan dalam kuih anda
8. Kajian juga menunjukkan ekstrak daun pandan boleh halang pertumbuhan pelbagai jenis bakteria. Antaranya adalah bakteria Shigella dysentriae. Bakteria ini adalah sejenis bakteria berbahaya yang menyebabkan penyakit disentri yang menyebabkan luka dalam usus besar.
Sumber : Dr Suri Roowi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...