Siapa kata duduk rumah sewa tak boleh nak menghias. Asalkan tidak keterlaluan dan mengundang marah tuan rumah, tak salah kan. Lagipun yang nak duduk dalam rumah tu kita kan. Pasti tuan rumah pun suka dan gembira lihat rumah mereka dijaga baik.

Masalah tikar getah selalu koyak memang menghantui ibu-ibu. Nak nak lagi jika ada anak yang lasak. Ada juga tikar getah yang jenis tak tahan lama. Bagi puan Muaz Diyana itu antara masalah yang dialami di rumah sewanya. justeru, dia mengambil keputusan untuk menggantikan tikar getah dengan cat epoxy.

Lantai yang siap di cat dan diletak karpet grey sesuai dengan rona wainscoating.

Buat sendiri lagi mudah dan jimat modal. Bukan susah pun kan, nak tahu caranya jom baca perkongsian ini siap dengan tip lagi. Memang terbaik!

Sebelum dicat ruang tamu.

No More Tikar Getah💠
Assalamulaikum Sahabat deko,
Just nak share dekat you all tips macam mana tak perlu guna tikar getah lagi. Rumah sewe kami bersimen sahaja. So kami ambil inisiatif sendiri untuk buang tukar getah yang leceh tu. Nak kene tukar setiap tahun. Bersemut bawahnya, berair, leceh.

Ingat walaupun rumah sewe jangan kedekut dan berkira nak jaga rumah orang. Kita jaga rumah orang, suatu hari nanti kita dah ada rumah untuk disewekan, insyaAllah penyewa kita jaga rumah kita. Tuan rumah tak nak pasang tiles, tak pelah. Kita cat bagi cantik.

IKLAN

Cat baru kering ni. letak tv dulu.

Sebelum tu jom follow instagram rumah kami:
http://www.instagram.com/casadeena
Banyak tips diy lain yang kami kongsikan. Jangan lupa follow ok!!
Kami guna cat Epoxy ni untuk selesaikan masalah tikar getah yg high maintanance tu.
Kenapa kami pilih epoxy cat putih?
1. Epoxy ni cat nya untuk industrial work place biasanya,so tak licin dan nampak kemas.
2. Lantai tak sejuk dah dan tak mudah berpasir.
3. Senang nak mop dan sapu.
4. Warna putih nampakkan ruang lapang dan besar jangan risau tak mudah kotor sebab senang nak lap permukaan nya.

Buat laluan sementara tunggu kering. Cat sikit-sikit. Sebab nanti susah nak lalu lalang.


.
Kami dah pakai lebih 4 bulan so memang recommended.
Tips masa nak cat:
1. Korang kene kosongkan perabut atas lantai.
2. Better korang buat part by part. Sikit-sikit sebb nanti nak jalan susah.
3. Nak keringkan ambil masa 16jam.
4. So bila bahagian yang dh dicat tu dah kering, cat pula bahagian yang dh korang lopongkan untuk laluan tu.
5. Jgn letak perabut berat selepas dah kering. Tunggu 24jam then baru kemas balik. Takut tanggal catnya.
6. Tips akhir, jangan kedekut cat, buat tebal sikit so lebih cantik dan lambat nak terkopek.

Laluan ke dapur.

Cat Epoxy jenis: NIPPON PAINT
Kene beli hardener dia sekali ok. Tong kecil tu, sila rujuk gambar.
Cost: 1 cat + 1 hardener RM86
Ratio: 1set cat boleh buat utk 150sqft.


Mana nak beli cat?
Kedai Hardware, banyak pilihan warna.
Ok tu jer tips yang nak dikongsikan, semoga bermanfaat. Dekat gmbar ada tunjuk cat code dan hardener yang kami gunakan. Anything just comment if ada pertanyaan ok. Saya sudi berkongsi.
Happy dekor😊😊
.
.
#casadeena
#deenakakidekor