Masak sardin tin, telur dadar, nasi panas memang ngam kan! Selalu keluarkan sardin dalam tin, terus masak ikut resipi sendiri nak tambah itu ini untuk hilangkan hanyir ikan itu.
Tapi pernah tak rasa nak buat sendiri je sardin tin tu? Haa yang mana teringin dan rajin nak buat sendiri sardin sebijik rasa macam dalam tin tu, boleh cuba resipi ni.
Rasa instant tapi sebenarnya air tangan sendiri tau! Barulah bebas bahan diproses, lebih sedap dan lebih sihat. Nak tahu buat macam mana, tengok bawah ini!
SARDIN HOMEMADE
Bahan-bahannya :-
1 kilo ikan sardin
4 biji bawang besar
4 ulas bawang merah kecik
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia ~xyah letak banyak2
3 sudi besar cili kering blender
Sebiji tomato dadu
5 biji cili belah 2
4 sudu besar cili sos & sedikit sos tomato
1/2 tin tomato puree
Garam
2sudu besar gula
1 sudu besar sos tiram
2 cawan air ~ikut kepekatan
limau nipis 2 biji utk perap
Cara-caranya :-
1) Ikan dipotong ekor n kepala.. bersihkan…pastu perap 10 minit dgn 1/2sb garam n 2 biji limau nipis atau kasturi…dah perap basuh semula n toskan air…ketepikan…
Ads
2) Blender semua bawang dan halia dan sepotong dua tomato..tumis hingga wangi dalam minyak yg banyak sikit lebih kurang suku cawan
3) Dah garing n wangi masukkan cili blender dan tumis hingga betul2 garing n pecah minyak
4) Masukkan pati kiub…sos tiram…tomato puree…tomato potong…dan bahan lain kecuali air kacau lagi bagi sebati…rasa la masin manis n masamnya..kalau dah ok tambah 2 cawan air…xyah banyak2 sangat…kacau sebati…masuk ikan
5) tutup periuk tekanan n setkan masa dalam 80 minit lebih kurang…..tulang dah agak lembut
6) Bila dah cukup masa..lepaskan wap tekanan…ikut arahan pressure cooker masing2 la ye…kaknon guna periuk ajaib tu je…stir fry sikit dlm 2 minit bagi kuah pekat…sedia di hidangkan.
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Ads
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ramai tidak mengetahui bahawa bawang putih banyak digunakan sebagai ubat kerana ia bermanfaat untuk kesihatan kita. Malah bawang putih merupakan antara ‘superfood’ yang mempunyai banyak khasiat. Bukan sahaja bagus untuk kesihatan dalama, tetapi untuk kecantikkan luaran.
Menyedari bahawa bawang putih banyak khasiat, ia banyak digunakan dalam setiap masakan, malah ada menjadikan ia sebagai kudapan. Kini bawang goreng menjadi trend apabila dijual dalam bekas. Anda boleh memakan begitu sahaja.
Selain membeli, apa kata, kita buatnya sendiri di rumah. Cara nak buatnya mudah.
Ikuti perkongsian ini.
Malam tadi saya bagi resipi halia rangup… petang ni nk bg resipi crunchy garlic…. ni resipi yang saya buat tuk niaga selama 2 tahun. Hari ni saya berbesar hati nak sedekahkan resipi ni kt kawan2.Mana yg nak buat niaga saya halalkan. Resipi saya ni memang tak rasa pahit sebab rahsianya adalah salutan tepung TEMPURA tu.
Mcm biasa caption kt gambar ye. selamat mencuba kawan2. Resipi ini istimewa bagi saya seba saya buat RND tepung yg nk digunakan… dh guna mcm2 jenis tepung tapi tak menjadi.
Resipi saya mudah dan senang.. Tak perlu rendam air garam dulu garlic tu, sebab tepung tu bila dh tergoreng sekali akn beri rasa masin kt garlic tu. Sedap…
IKUTI GAMBAR INI CARA PENYEDIAAN
EDIT: TIPS UNTUK GORENG BAWANG PUTIH
1. Jangan tunggu kuning baru angkat nanti dah angkat dia akan hitam. Dan tak cantik kaler dia.
2. Dah 3 kali goreng nanti kena buang kerak-kerak tepung tu ye, nanti akan penuh dalam kuali sisa-sisa tepung tu tak elok kalu nak goreng lagi.
3.Gambar last tu gambar kotak penyagat ye.
Hidangan puding karamel merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Gandingan ideal pudingnya yang berlemak, tekstur yang lembut, rasa pahit manis gula karamel yang lazat, cukup enak dinikmati ketika sejuk.
Sempena bulan puasa ini, apa kata cuba resipi ini buat keluarga sebagai pencuci mulut ketika berbuka puasa nanti. Bahan yang digunakan tak banyak malah cara membuatnya juga cukup mudah.Jom kita cuba
Bahan untuk puding:
5 biji telur saiz B (jika saiz A, 4 biji)
1 tin susu cair (400ml)
150 ml air biasa
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan untuk karamel:
5 sudu besargula
2 sudu besar air
Cara membuat karamel atau gula hangus:
Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
Cara membuat puding:
Satukan semua bahan membuat puding di dalam mangkuk.
Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati.
Kemudian tapis adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang karamel.
Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Info Ekstra!
1.Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie. Caranya,letak air di dalam loyang dan tutup loyang puding dengan aluminium foil dan masak selama 45-50minit pada suhu 180 darjah Celsius.
2.Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan seperti hirisan kiwi, anggur, pic atau strawberi.
Sumber : hanamemories.blogspot.com
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jika ditanya dimana letakkan rasa sedap kuih karipap, selain rasa intinya yang lembut berasa, kurangupan kulitnya juga sangat mempengaruhi rasa. Jadi sebab ini juga, tidak hairanlah anak-anak kita kalau makan karipap akan dimakan bahagian sekeliling klim terlebih dahulu dek kerana kerangupannya.
Pun begitu, menyentuh tentang memastikan kerangupan kulit karipap ini ada orang memang boleh buat. Kalau biasanya hanya sedap ketika panas, namun petua yang dikongsikan oleh Sofea Hariss Firdaus karipap yang dimasak boleh kekal rangup hingga seharian.
Nak tahu apa tip dan petuanya, jom semak.
Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang
Sukatan marjerin
Untuk 1 kilo tepung guna 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin. Gambar kat atas tu cik kelly bancuh untuk 2 kilo ok. Bila minyak dan majerin kita tadi dah panas. Curah kan kat atas tepung tu. Awas yer panas yang amat ni. Gaul pakai sudu dulu.
2. Jenis Tepung
Pakai tepung yang ini sahaja
3. Sukatan air
Air 350ml untuk setiap 1 kilo tepung
4. Guna air kapur
Ni la rahsia che kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. Setiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur
5. Cara buat mesti betul
Tepung tadi kita gaulkan . Lepas tu letak air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi macam ni. Jangan risau kalau tak licin. Janji dah sebati.
Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni. Tak nak bagi kena angin. 4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap. Tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara che kelly buat kulit karipap. Lain orang lain caranya
Goreng panas-panas Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.