Hujung minggu lah ada masa nak masak sedap-sedap bagi ibu yang bekerjaya. Sama juga yang surirumah, bila weekdays nak urus rumah, nak urus anak-anak. Kalau weekend boleh minta suami tengokkan.
Yang mana weekend ni rasa nak masak sedap-sedap tu, boleh cuba buat nasi daging ni. Mudah je tau, yang pasti menjadi!
Kali pertama mencuba terus jatuh cintaaa😍😍 Sedap sangat nih …Nasi Daging Utara…Daging lembut…Nasi pun cantik helok lembut…akan repeat lagiiii….
•2sudu minyak sapi + minyak masak 2sudu
•Bwg Besar 2 biji*
•Bwg Putih 6 ulas*
•Halia 3inchi*
**Mayang halus bahan*
•4sekawan
Kulit kayu Manis/Bunga Lawang/BungaCengkih/Buah Pelaga
•Rempah Kurma 2sudu
•2 helai daun pandan
•tomato 2bj
•susu cair 3/4 tin
•3/4 sudu penuh garam
•sedikit cukup rasa
•Air rebusan daging
•Daun Ketumbar
Ads
Cara-caranya :-
– Tumiskan 4sekawan, bhn* yg dimayang, garingkan masukkan daun pandan dan rempah kurma. Masuk air rebusan air 4 1/2 cwn pot yg sama dan susu cair. Didihkan sekejap masukkan garam, cukup rasa & tomato.
– Toskan beras basmathi ke periuk nasi dan masukkan tumisan dan daging yg dh direbus empuk. Last sekali bila nasi dh masak baru masukkan daun ketumbar. Nasi akan helok gebu dan wangi 😊
– Nasi tu jgn dikacau masa sedang masak utk elakkan beras patah..😉
– Resepi nasi sy ni lembut skit..klau nk nasi berderai kurgkan 1/2 cawan air rebusan daging
Resepi air asam kerisik bawang
Bawang besar 2biji
Tomato 2 biji
Cili api 10biji
Air asam Jawa 1 mangkuk
Kerisik 3 sudu
Belacan bakar
Garam
Gula
Cukup rasa
Ads
Resepi Rendang Telur
Bahan A
10bj Bawang Kecik
5 ulas Bawang Putih
3 inchi Halia
2 Btg Serai
** Blender lumat
Bahan B
1/2 genggam Cili Api
1 ketul Kunyit Hidup
**Blender lumat
5bj telur – direbus
1 Btg serai diketuk
2 senduk Cili blender
3 sudu Kerisik
Santan kotak
2 helai Daun Kunyit
1 kpg Asam Keping
Garam
Gula
Cukup Rasa
Caranya :
Tumis Bahan A & 1btg serai yg diketuk garingkan, mskkan cili blender garingkan sekejap baru mskkan Bahan B, garingkan betul2 baru msk garam, santan dan tambah air. Last sekali perasakan dgn gula, cukup rasa, daun kunyit,asam keping dan mskkan telur, kacau sekejap, siap.
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kekurangan air dalam tubuh badan selain keadaan cuaca yang tidak menentu menyebabkan sebahagian daripada kita mudah menghidap penyakit batuk,selesema dan sakit kerongkong.
Selain perubatan moden, ia juga boleh diredakan melalui cara Perubatan Tradisional Cina yang cukup popular diamalkan di negara China dan Korea terutama pada musim luruh.
Menerusi perkongsian oleh Jes Tham, beliau berkongsi tiga resipi yang boleh dicuba mengikut pilihan citarasa untuk atasi penyakit ini.Berkesan atau tidak ia bergantung pada kesesuaian tubuh badan dan antibodi individu, namun tidak salah untuk kita mencuba.Mana lah tahu serasi!
Resipi 1
Bahan-Bahan:
2-3 biji Korean Pear / Pear biasa yang berwarna kuning sahaja
Gula Batu secukup rasa
Sedikit Goji Berries
2 sudu besar White Chinese Almonds. (Jika guna Loh Hon Kor lebih efektif)
1-2 kuntum Fungus Putih
500 ml air
*Cara Membuat :
1.Rendam Fungus putih sampai kembang dan lembut.
2.Kupas kulit buah pear, potong separuh dan buangkan bijinya.
3.Sediakan mangkuk besar atau loyang untuk buat kukusan.
4.Masukkan semua bahan-bahan dan kukus selama 30-60 minint.Lagi lama lagi bagus.
Resipi 2
Bahan-Bahan:
Korean Pear
Gula Batu / Honey
Air dan Goji Berries
Resipi 3
Bahan-Bahan:
Korean Pear
3 keping halia
Gula Batu / Honey
Air dan Goji Berries
*Cara memasak untuk resipi 2 dan 3 sama seperti resipi 1.
Info Ekstra:
Walaupun Buah Oren, Pear, Epal adalah antara buah-buahan yang sejuk dan boleh mengakibatkan batuk. Namun, apabila sudah di masak, ia adalah disebaliknya.
Kepada anda yang selalu amalkan makan Goji Berries, boleh tambahkan didalam sup ini sebagai minuman harian.
Selamat mencuba!
Sumber Facebook: Jes Tham
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.
Bila rasa teringin nak makan pasta seperti spaghetti ataulasagna, tentu kita akan membeli sos pasta dalam tin.
Namun bagi yang mementingkan kualiti penyediaan makanan secara sihat tanpa pengawet, boleh cuba membuat sos pasta di rumah.
Asyik pakai yang dalam tin saja, apa kata cuba buat sendiri sos rasanya tentu sedap sebab kita guna bahan segar.
Sebagaimana perkongsian puan Izani Shadila di facebooknya, berkata resipinya sos pasta ini dipelajari daripada seorang chef. Memang rasanya sedap!
Hari ni nak share resepi homemade pasta sauce .Berbaloi buat sendiri, bahan pun mudah dan murah. Boleh jadi sumber pendapatan juga tau. Jangan tak percaya Firstly nak say thanks banyak-banyak pada guru saya, Chef Adrian yang ajarkan resepi ni. Worth to cook sebab as you can see, hasilnya dapat penuh satu bekas aiskrim ni. Mother of pasta sauce ni boleh buat masak pelbagai jenis pasta, topping pizza, lasagna of course my favourite mamma mia, roti sausage, dipp utk any artisan bread & pastries pun boleh. Resepi seperti di bawah. Saya halalkan untuk share ya.
1. Bahagian bawah tomato dikelar 4. Untuk mudahkan tanggalkan kulit nanti. (dalam video kelar atas, silap kelar pulak. sepatutnya bawah tau) 2. Rebus fresh tomato sampai lembut. Keluarkan dan toskan. Buang kulit. Simpan stock rebusan tu. 3. Dalam pan yg lain, panaskan olive oil. Tumis garlic dan onion sampai layu sikit. Tak perlu caramel sangat. Masukkan bay leaf. 4. Masukkan tomato, stock tomato dan tomato paste. Boleh hancur-hancurkan tomato tu tadi ya. Stock tomato tak semestinya semua ya. Masuk sikit demi sikit ikut nak pekat dia macam mana.
5. Masukkan bahan2 lain. Perasakan dgn garam, gula dan blackpepper course. Masak sampai color dah cantik, dah siap dah. 6. Boleh simpan dalam freezer/chiller. Anytime nak guna just defrost jer. *Nak blend kasar-kasar sikit pun boleh.
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...