Puasa pun belum, mak-mak dah sibuk buat planning untuk raya. Mana ke persiapan baju, hiasan rumah dan kuih raya all in one lah dalam fikiran hari-hari! Ye la kan, 2 tahun tak raya sungguh-sungguh, kali ni nak all out lah katakan…
Yang mana ada rancang nak buat biskut raya sendiri tahun ni, boleh cuba buat tart cadbury ni. Mudah je rupanya! Paling penting… warna sebelum bakar dan selepas bakar maintain on point tau! Nak tahu macam mana cara buatnya? Boleh tengok caranya di bawah!
Tart Cadbury Purple Menyala
Coklat memang takkan cair lepas bakar. Warna nak cantik terang menyala guna jenis oilbased color. Rajin boleh la buat.
Bahan-bahan:
250gm buttercup (Nak lagi sedap guna pure butter)
2 tbsp gula Aising
1 telur kuning
1/2 tsp esen vanila
300gm tepung gandum
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp tepung jagung (supaya tart rapuh, tak keras kejung bila sejuk)
Coklat Cadbury (minipack)
Pewarna ungu violet (kalau nak warna cantik pekat tak pudar lepas bakar, guna oilbased food colouring)
Cara-cara:
1. Pukul mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanila sehingga sebati. Gaul guna senduk saja.
Ads
2. Ayakkan kesemua tepung dan campurkan ke dalam adunan tadi. Uli sehingga menjadi doh. (boleh tambah atau kurangkan tepung sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan senang dibentuk)
3. Kalau keras boleh tambah mentega sikit demi sedikit.
4. Terap doh ke atas loyang dengan menggunakan acuan tart.
5. Letakkan coklat cadbury sebagai inti dan gulungkan. Susun atas loyang.
Panaskan oven 170°c selama 5 minit.
6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 160°c (bergantung oven masing2) sehingga masak atau sehingga biskut tak melekat dekat loyang.
Walaupun anak sudah besar tapi ada juga yang tak berapa gemar makan nasi. Ada yang lebih suka makan bihun, mi dan spageti sahaja.
Selain aneka mi, ada cara lain yang boleh kita sediakan untuk anak makan lebih banyak. Ibu kenalah lebih kreatif. Tofu Tart ini juga salah satu caranya.
Kalau kita rajin dan kreatif, contohi wanita bernama Herda Johan ini yang berkongsi resipi unik, Tofu Tart di facebooknya. Sama seperti Egg Tart, cuma ia bersifat savoury dan intinya dihasilkan daripada gabungan cendawan dan hirisan sayuran-sayuran yang ternyata unik dan lain daripada yang lain.
“Sebenarnya saya main campak-campak je bahan-bahan untuk resepi ni. Senang je nak buat. Anak-anak saya suka makan ToFu Tart ni sebab SEDAP dan MENYIHATKAN…ewah hihi. Ada dua cara anda boleh guna, samada bakar atau goreng. Untuk kaedah yang saya gunakan ni, saya bakar dalam oven. Untuk kaedah goreng akan saya terangkan dalam gambar di bawah.
TOFU TART
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur (Saiz A @ B)
Secubit garam
1 sudu makan mayonis
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu teh baking powder
Bahan Inti:
1 biji tomato – potong dadu
1 buku bawang besar – potong dadu
5 helai daun bawang – hiris halus
8 biji cendawan butang dalam tin – potong dadu
Sedikit cili merah/cili benggala (kalau nak pedas) – potong dadu
Caranya:
1. Sapu butter pada loyang muffin atau loyang cupcake bersaiz lebih kurang 2″-2.5″ diameter.
2. Masukkan bahan inti sedikit demi sedikit ke dalam loyang muffin.
3. Gunakan pisau tajam dan potong tofu. Kemudian masukkan setiap potongan di dalam loyang muffin. (Potong tofu dimulakan dengan bahagian tengah. Jangan potong bahagian hujung. Potong dua bahagian tadi kepada 9 potongan sama rata).
4. Pukul kesemua bahan (seperti dalam gambar).
5. Tuang telur ke dalam loyang muffin. Bakar pada suhu 120’c – 140’c atau 30 minit. (Agak-agak pantau sendiri kalau dah nampak masak bahagian atas tu bawa keluar). Bakar hingga bahagian atas keperangan.
6. Dah siap….boleh cicah dengan cili sos.
Tip:
Kalau tak suka bakar, anda boleh juga menggoreng.
Caranya, panaskan kuali dengan minyak. Letak acuan telur mata. Tabur bahan-bahan inti. Kacau sedikit bahan inti supaya garing sedikit. Letak tofu. Biarkan sekejap. Tuang telur.
Tutup kuali dan biarkan telur masak. Bila nampak dah masak. Angkat acuan dan terbalikkan telur tadi. Balik-balikkan telur dan pantau supaya tidak hangus. Siap!
Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Memang simple dan sedap. Rasa macam tak cukup sebalang, bagi anda yang alah pada kekacang boleh cuba resipi biskut Floretina ini.
Jom tengok resipi perkongsian puan Rohani Ronnie. Mudah, cepat tetapi sedap.
CARA BUAT BISKUT FLORENTINA GUNA CORNFLAKES. MUDAH, SEDAP & RANGUP! Hari ni saya try buat biskut florentina dengan menggunakan cornflakes instead of kekacang.
Saya cuma tabur badam nips, lebihan bahan buat kuih raya.
So, memang tak nak membazir. Guna apa yang ada je.
Bila nak masak sambal sudah tentu, cili kering antara bahan yang wajib ada untuk memasak menu jenis bersambal terutama bila nak buat sambal nasi lemak, sambal sotong atau ayam masak merah.
Namun, untuk membuat cili kering kisar bukan suatu yang mudah. Ada step yang paling ‘malas’ nak buat iaitu kena gunting cili kering untuk mengeluarkan biji cilinya. Inilah yang membuatkan ada para mak-mak sanggup mengunakan serbuk cili kering sebagai alternatif. Nak cepat katanya.
Tambahan pula, bagi yang berkerjaya, biasanya akan buat segala macam stok untuk kegunaan bahan seminggu. Tentu ia memerlukan masa yang lama untuk gunting cili kering dalam jumlah yang banyak.
Tapi melalui oleh Noorhaslizaliza Liza di halaman Masak Apa Hari Ni, berkongsi trik untuk mengasingkan biji cili kering dengan mudah. Yang penting cepat!
RUPANYA MUDAH AJE
Begini caranya buat mereka yang tak berapa nak rajin nak buat cili kering kisar. Ini caranya.
Langkah 1
Basuh cili kering sehingga bersih dan rebus sehingga lembut dan basuh sekali kagi sebelum kisar cili.
Langkah 2
Cilik yang telah dikisar seterusnya ditapis. Pastikan mempunyai lubang penapis bersaiz besar.
Langkah 3
Lalukan dengan air sikit ketika nak tapis cili kering. Pastikan lubang penapis besar baru mudah nak turun ekstrak cili kering.
Biji cili kering selepas dah tapis.
Langkah 4
Untuk pekatkan lagi ekstrak cili kering, rebus lagi untuk keringkan airnya. Nampak gebu kan cilinya bila dah pekat.
Siap! Dah Tak ada biji dalam cili kering.
Menariknya trik ni! Buat mak-mak boleh cuba buat cara ni. Ada juga petua, nak tahan lama seminggu boleh letak garam sikit dalam ekstrak cili kering ni. Selamat mencuba!
Mak ayah jangan ajar anak minta duit raya walaupun anggap gurauan. Sudah menjadi kebiasaan ketika menjelang Hari Raya, selepas sesi kunjung-mengunjung dan bermaafan, kanak-kanak akan menerima duit raya sebagai tanda keceriaan menyambut bulan yang mulia ini.