Tercari-cari menu yang enak untuk dinikmati ketika minum petang bersama keluarga, mungkin menu ini menepati selera.
Istimewanya lagi bila kita sediakan menu ini, satu rumah berbau harum dan membuatkan kita tidak sabar menjamahnya.
Jom ketahui cara penyediaannya seperti mana yang dikongsikan oleh Puan Lina Thomas.
Jom kita minum petang. Hari ni kak lina buat Homemade Cinnamon Rolls, sedap sangat. Best when serve warm!
Homemade Cinnamon Rolls
Bahan-bahan:
Bahan untuk Cinnamon Rolls:
1 cawan susu suam
2 1/4 sudu kecil yis
1 biji telur grade A
2 sudu besar unsalted butter, cairkan
4 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
3 cawan + 4 sudu besar tepung gandum/roti
Caranya:
Cara Membuat Cinnamon Rolls:
Ads
Dalam mixer masukkan 1 cawan susu suam, yis, 1 biji telur, 4 sudu besar gula, 1 sudu butter cair dan 1/2 sudu kecil garam. Putar sekejab sehingga sebati.
Masukkan 3 cawan tepung gandum putar lagi dan masukkan lebihan 4 sudu tepung tadi putar sehingga doh tidak melekat.
Keluar kan dari mixer pindahkan ke atas meja kerja yang bersih yang telah ditabur tepung dan uli dengan tangan sehingga sebati selama 3 minit.
Masukkan dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap dan biarkan naik sehingga saiznya dua kali ganda selamat 1 jam.
Tabur sedikit tepung permukaan meja kerja yang bersih, keluar kan doh,
Bentukkan doh sehingga menjadi bentuk rectangle saiz 17×10 inci persegi panjang. Sapu permukaan doh dengan butter lembut dan tabur kan campuran cinnamon dan gula.
Ads
Gulung dan seal kan hujung sekali dengan disapu air pada doh supaya melekat. Potong sebanyak 12 gulung sama saiz dengan bermula 2 bahagian, potong lagi 2 bahagian setiap satu dan seterusnya.
Susun di dalam loyang 9 x 13” yang telah dilenser butter. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
Panaskan oven pada suhu 170C, sapu butter cair dan bakar selama 20-22 minit atau sehingga keperangan.
Bolehlah dihidangkan semasa panas suam begitu sahaja atau di sapu dengan cream cheese icing.
Ads
Untuk Filling Cinnamon Rolls:
6 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
1/4 cawan gula pasir
2 sudu besar serbuk kayu manis
Dalam mangkuk kecil, kacau bersama 1/4 cawan gula dan 2 sudu besar kayu manis, ketepikan.
Untuk Cream Cheese Icing:
4 sudu besar unsalted butter, suhu bilik
4 oz (115g) cream cheese, suhu bilik
1/2 sudu besar vanilla extract
1 cawan gula icing
Dalam mangkuk medium, guna hand mixer, krim kan semua bahan sehingga sebati.
Resipi Puding Cendol, Rasa Lemak-lemak Manis, Makan Sejuk-sejuk Sedap
Puding cendol sering menjadi pilihan apabila setiap kali ada jamuan atau makan-makan selepas mesyuarat di pejabat. Puding cendol juga menjadi pilihan sajian pencuci mulut yang cukup popular.
Sedap dimakan ketika sejuk jadi sebaiknya biarkan ia sejuk di dalam peti sejuk dahulu barulah boleh dihidang. Rasanya lemak-lemak manis. Anak-anak mesti suka apatahlagi dapat kunyah-kunyah cendol yang dicampurkan bersama.
Berikut dikongsikan resipi untuk membuat puding cendol.
RESIPI PUDING CENDOL
BAHAN LAPISAN SANTAN
120 gram gula pasir
1 sudu kecil serbuk vanila
1 sudu kecil garam
10 gram serbuk agar-agar
780 ml santan
2 helai daun pandan
350 gram cendol
BAHAN LAPISAN GULA MERAH
300 gram gula merah
25 gram gula pasir
1/4 sudu kecil garam
10 gram serbuk agar-agar
780 ml air
2 helai daun pandan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam periuk masukkan gula pasir, serbuk vanila, gram, agar-agar serbuk, santan pekat. Gaul sebatikan tanpa buka api. Masukkan daun pandan. Barulah buka api. Kacau sentiasa.
2. Apabila santan telah mendidih dan agak pekat teksturnya, keluarkan daun pandan. Matikan api.
4. Sediakan loyang. Basahkan loyang dengan air. Masukkan cendol tadi ke dalam loyang. Gunakan sudu, buang buih-buih yang ada di permukaan.
5. Sejukkan dahulu adunan ini di dalam chiller selama 15 minit.
6. Sementara itu buat lapisan gula merah. Dalam periuk, masukkan gula merah, gula pasir, garam, agar-agar serbuk, air dan daun pandan. Hidupkan api. Kacau sehingga gula larut dalam air.
7. Masak sehingga bancuhan menjadi sedikit pekat dan gelap warnanya. Tutup api apabila air telah mendidih.
8. Tapis air gula merah tadi. Ketepikan.
9. Keluarkan adunan cendol daripada chiller. Cucuk-cucuk sedikit permukaannya dengan garpu. Perlahan-lahan, tuangkan air gula merah di atas permukaan adunan cendol. Biarkan seketika pada suhu bilik supaya sejuk sedikit air gula merah tadi.
10. Setelah sejuk, barulah masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam.
11. Keluarkan puding dari peti sejuk. Sediakan pinggan leper. Letakkan loyang berisi puding dan terlungkupkan supaya adunan keluar daripada loyang. Siap.
Lembut, gebu dan manis gabungan istimewa bila menikmati hidangan Kek Coklat Puding Karamel ini. Sungguh enak dimakan pada bila-bila masa, dan untuk itu apa kata dicuba resipi yang dikongsikan ini.
Cara buat karamel:
ina guna 8 sudu besar gula sebab loyang lebar. Masuk dalam periuk ke kuali ke dan biar atas api kecil sampai larut dan jadi perang terus tuang dalam loyang
gelek-gelekkan loyang bia rata karamel. Ok biar keras
Bahan-bahan puding:
2 roti putih carik-carik dan buang tepi
1 tin susu cair
3 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil esen vanila
Cara buat:
ok senang masuk semua dalam blender dan blender halus tapis atas karamel yang dalam
loyang tadi ok..tepi-tepi loyang tadi basah kan siket supaya puding senang keluar dan elok tak koyak.
Kukus la 30 minit. Keluarkan dan biar 10 minit atau puding keras cakar siket
permukaan.
Cara buat :
ok mix kembang, masukkn 1/2 cawan susu pekat ina tak nak manis sebab puding kan dah manis. Mix lg sementara tu ayak kan 1 3/4 cawan tepung dengan 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu 1/2 baking powder dan 1 cawan serbuk koko, sedikit garam halus
masukkan berselang dengan 1 cawan minyak. Ok 1 cawan susu cair didihkan. Masukkan dalam adunan tadi masa panas-panas ye dan kacau guna senduk je. Ok masukkan atas puding tadi dan terus kukus 40 minit siap.
Bila terbaca sahaja laporan berkenaan Yahoo Groups akan menutup operasinya pada 15 Disember, tentunya timbul kerisauan berkenaan akaun fb yang mana ada diantara kita menggunakan email Yahoo.
Jadi apa perlu buat? Boleh ke kita menukar email lain atau bagaimana?
Menjawab persoalan ini, ada baiknya kita baca perkongsian ini berkenaan langkah yang boleh kita buat untuk menukar ke alamat baru.
Ini perkongsiannya.
Yahoo bakal DITUTUP?
Kecoh yang Yahoo Group akan menutup operasi syarikatnya bermula 15 Disember 2020.
Walaupun dengan penutupan operasi Yahoo Group, Yahoo Mail mungkin tak terjejas bagi suatu masa yang belum pasti.
Dan semestinya ramai antara kita yang menggunakan emel Yahoo sebagai emel bagi FB ni kan? Sebelum apa2 berlaku, anda boleh menukarkan emel tersebut ke emel baru.
Sebelum menukar, sila pastikan anda sudah mempunyai emel lain selain daripada Yahoo
Penukar emel FB Yahoo ke emel lain
1) Sila ke Apps FB (guna mobile la senang sikit ) ada perhatian 3 garisan di atas belah kanan tangan anda (bagi Android) atau dibawah belah kanan tangan anda (iOS user). Klik, dan cari SETTINGS
2) Pada SETTINGS, sila klik dan anda akan melihat paparan ACCOUNT SETTINGS. Pilih PERSONAL INFORMATION
3) Di paparan PERSONAL INFORMATION, klik CONTACT INFO
4) Pada paparan CONTACT INFO, anda akan melihat emel yang anda gunakan untuk mendaftar dahulu. Untuk penambahan emel baru, klik ADD EMAIL ADDRESS
5) Masukkan emel baru anda (untuk menggantikan emel Yahoo), dan PASSWORD FACEBOOK anda (password user/emel yang sedang digunakan). Kemudian, klik
ADD EMAIL ADDRESS
6) Anda akan menerima CONFRIMATION CODE di emel baru yang anda telah ‘ADD’ tadi. Masukkan code tersebut pada paparan CODE CONFRIMATION dan klik submit.
7) Selesai, anda akan menerima satu emel yang menyatakan emel anda telah ditukar. Dan sila kembali ke lokasi sama di CONTACT INFO untuk menukarkan PRIMARY EMAIL daripada emel Yahoo ke emel baru.
8) Selesai urusan tersebut, anda boleh la REMOVE emel Yahoo. Maka selesai la urusan penukar emel baru anda
SELAMAT MENCUBA!
P/s: log out fb anda, dan login kembali menggunakan emel dan password yg sama seperti emel yang lama
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...