Antara juadah minum petang atau sarapan yang menjadi permintaan ramai sudah semestinya, cekodok pisang. Bukan sahaja digemari oleh kanak-kanak malah orang dewasa pun boleh habiskan berpinggan-pinggan cekodok pisang ini. Namun, apakah ‘rahsia’ cara buat cekodok pisang rangup dan kurang berminyak?

Ada orang cakap kalau kurang berminyak, cekodok pisang akan jadi keras, tetapi tidak apabila anda menggunakan petua yang dikongsikan ini. Jom kita cuba!

CARA BUAT CEKODOK PISANG RANGUP, JIMAT MINYAK

Bahan-bahan

-5 biji pisang besar-besar

-2 sudu besar majerin

-5 sudu besar gula pasir (boleh kurangkan ikut citarasa)

Ads

-1 sudu kecil soda bikarbonat

-1 sudu kecil garam

*Semua bahan-bahan ni dilenyek sebati

Tujuan letak majerin untuk merangupkan tekstur luaran kulitnya bila digoreng dan dia merupakan guard supaya minyak tak diserap ke dalam isi dan pastinya akan ada kelainan rasa dalam jemput-jemput pisang tu…

Cekodok Boom Pisang Rangup, Yang Penting Kurang Minyak!

Ads

Dah lenyek dengan sebati, masukkan:

-2 cawan tepung gandum

-Gaul saja bagi sebati dengan pisang yang dilenyek

-TAK PERLU LETAK AIR

Ads

Cekodok Boom Pisang Rangup, Yang Penting Kurang Minyak!Cekodok Boom Pisang Rangup, Yang Penting Kurang Minyak!

-Rehatkan dia kejap dalam 10-15 minit

Lepas tu boleh la goreng macam goreng cokodok biasa dengan api sedang-sedang slow ya. Kalau guna api kuat, confirm hangit dan tak masak dalamnya.

*Terliur bukan tengok kegebuan cekodok pisang ini? Lagi puas makan sebab kurang berminyak!

Cekodok Boom Pisang Rangup, Yang Penting Kurang Minyak!

Sumber: Cik Pooja

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI