Umumnya jika kita lihat senario di klinik kesihatan ibu dan anak, memang payah untuk melihat kelibat seorang suami menemani isterinya. Andai ingin juga dikira, mungkin boleh dibilang dengan jari. Itu baru bab menemankan isteri, apatah lagi untuk datang sendiri ke klinik dengan menguruskan bayi kecil yang perlukan rawatan. Mungkin orang itu adalah 1000 dalam 1.

Lantaran itu, apabila seorang suami yang bernama Muhammad Taqiyyudin berkongsi pengalaman menguruskan sendiri bayinya yang demam kuning ke klinik tanpa di temani isteri, nyata mendapat perhatian warganet. Ada yang memuji dan tidak kurang juga sebaliknya. Walau apapun reaksi orang ramai, tindakan sepertinya itu wajar dijadikan inspirasi buat lelaki bergelar suami untuk lebih menghargai isteri. Sentiasa membantu isteri, meringankan beban dan apa yang penting sentiasa ada untuk isteri tercinta.

Untuk itu, jom baca perkongsian daripada seorang suami ini.

Ini gambar semalam, bawa puteri kesayangan 'cek kuning' di klinik kesihatan.

Tiba-tiba nurse tanya, "Mana isteri awak? Tak datang ke"

Dalam hati aku, aik baru bersalin tak sampai 5 hari takkan nak bawa datang. Nurse pun minta Qiey duduk dulu di ruangan menunggu

Sambil tu nurse sempat bergurau…

"Weyh, laki datang sorang-sorang dukung anak dari tadi lagi."

Nurse lagi satu pun jawab, "Fuh kalau laki aku ni memang takkan laa"

Baru Qiey sedar, ramai lelaki di luar sana yang masih belum sedar. Tanggungjawab sebagai seorang suami teramat besar, bukan sekadar pergi kerja sahaja.

Dalam tempoh isteri lepas bersalin, layanlah dia bagai bidadari. Sakitnya bersalin takkan mampu kita tanggung walau ada 'sixpack' sekalipun. Kesakitan yang teramat dahsyat itu hanya mampu ditanggung orang yang selalu kita anggap lemah.

Cubalah, ambil alih semua tugas isteri dalam masa beberapa hari lepas bersalin. Baru kita tahu betapa penatnya isteri menjalani kehidupan setiap hari. Ya, itulah isteri yang kita anggap 'tidak bekerja'.

Kerja mereka sebenarnya jauh lebih penat dari anda. Mereka tiada 'office hour', mereka juga tak boleh claim 'overtime' walau kadang-kadang terpaksa bekerja sampai pagi ketika anak sakit.

Pesan Qiey, hargailah isteri anda. Mereka bukan 'hamba abdi', tetapi mereka bukti cinta abadi.

Qiey,
Surarumah sepenuh masa.

sumber : Muhammad Taqiyyudin