
Menu masakan paprik antara yang digemari oleh kebanyakan ahli keluarga. Jika hujung minggu, masakan ini akan menjadi menu popular. Malah, penyediaannya mudah.
Perkongsian puan Hana Karim boleh dijadikan panduan .
masak apa tu geng2? hr ni sis nk share resepi ayam padprik thai..
*serai
*kunyit
*lengkuas
*bawang putih
*bwang merah
*daun limau purut
tmbuk bahan tanda * (nk blend pn blh.. tp sis suka tmbuk )
tumis smua bahan * smpai naik bau wangi.. msuk kn ayam. garam. gula. msk smpai ayam masak.. msuk kn sayur kacau2 siap.. padprik ayam thai is done
Rujuk Gambar Penyediaan
Selamt mencuba!
Nak Masak, Tapi Tak Cukup Masa? Resipi Dry Chilli Chicken Ini Penyelamat Anda. Mudah, Cepat & Menyelerakan!

Setiap hari mak-mak masuk dapur, masak. Kadang rasa sampai ketandusan idea dah nak masak apa pula keesokan harinya. Tu belum lagi bila datang penyakit ‘M’, lagilah parah!
Kang kalau tak masak, merajuk pula che abang, iye la sentiasa nak makan air tangan isteri lah katakan… Nak tak nak, isteri masuk lah juga ke dapur sediakan makanan untuk keluarga tercinta!
Bagi yang dah ketandusan idea dan nak masak benda cepat tapi lazat, moh ler cuba resipi dari ana suliana ni! Memang terbaik lah! Jangan terkejut tau kalau keluarga tambah nasi nanti time makan. hehe.
RESIPI DRY CHILLI CHICKEN
Bahan2 kuah :
1. Sebiji bawang – bahagi kepada dua bahagian. Bahagian luar bawang potong kasar, bahagian dalam bawang potong cam biase.
2. Bawang putih 2-3 ulas – hiris nipis
3. Cili api – 3 tangkai & cili merah 1 tangkai
4. Cili kering 5 – 10 tangkai potong kasar ikut tahap kepedasan masing – (BAHAN WAJIB �)
5. Daun kari
6. Satukan sos cili, sos tomato dan sos tiram dalam mangkuk.
7. Asam jawa cup setengah sudu (masam masam baru jadi)
Bahan ayam :
1. Isi ayam potong dadu
2. Sebiji telur
3. Tepung goreng BESTARI.
Step: pecahkan 1 biji telur dalam magkuk berisi ayam tadi , sebatikan.
Celup satu2 isi ayam dalam tepung bestari dan terus goreng sampai masak.
Ketepikan jap. Kita masak sos pulak.
Cara-caranya:-
Tumis cili kering & daun kari sampai sedikit garing
Masuk bawang merah, bawang putih dan cili2. Bahagian luar bawang yang potong kasar tadi jangan masukkan,yang tu nak pakai last sekali.
Masukkan sos-sos dan tambah sedikit air.
Masukkan asam jawa, garam secubit and gula secukup rasa.
Masukkan isi ayam crunchy dan bawang bahagian luar tadi. Time ni kalau nak tambah cili benggala pun bolehh. Potong size macam bawang tu. Kacau sampai sebati
Siap! Rasa masam manis pedas gigit cili kering tu so paduuuu. Makan kering2 dengan nasi panas pun dah sedap tak payah lauk lain!
Masak Telur Itik Kalau Nak Cantik Bentuknya, Ada Petuanya!

Menikmati telur itik masak lemak memang menyelerakan. Apatah lagi bila telur itik yang dimasak cantik bentuknya, tidak pecah.
Tentu timbul tanda tanya bagaimana seseorang itu boleh buat jadi sempurna seperti itu.
Mungkinkah ada petuanya?
Menjawab soalan ini, jom kita baca perkongsian daripada Asniza Shahwaty ini.
“Salam.. Pagi ni saya nak share petua untuk sesiapa nak masak lemak telur itik supaya telur tu cantik kejadiannyaa.”
“Saya dapat tempahan 200 bijik masak lemak telur itik.. Jadi bila kita msuk sekali dalam periuk jadi hancur telur tu..”
Ini petuanya
Langkah pertama : Didihkan air dalam periuk.
Langkah ke dua : Letak cuka
Langkah ketiga : Pecah telur satu persatu di dalam air yang mendidih
PASTIKAN : Api slow ya dan hanya gunakan telur itik yang fresh. Memang cantik telur itik tu.
Langkah keempat : Selepas itu bolehlah masak kuahnya dan masukkan telur yang siap dimasak tadi.
Sumber : Asniza Shahwaty Airul via MAHN
Begini Rahsia Nak Buat Bihun Tomyam Jadi Lebih Sedap. Mesti Cuba Resipi Ni.

Bagi mereka yang belum pernah cuba masak mee tomyam. Boleh cuba guna resipi ni. Memang enak apabila dihidangkan dengan meehon.
Boleh cuba lihat perkongsian ini.
Resepi Bihun Tomyam Piawww
Peminat tomyam ramai tak?
Selepas dapat buat resepi tomyam ala Siam yang pekat sedap ni, cikgu tak tukar lain dah. Masa taip ni pun telan air liur banyak kali. Ahaa sedap sangatttt. Kegemaran suami juga. Dia hirup kuah sampai berpeluh-peluh dahi. Habis licin semangkuk.
Tengok gambar pun terliur kan. Aha.
Macam biasa, resepi cikgu ada tambah satu dua bahan untuk memberi kesedapan yang luar biasa.
Silakan resepi istimewa cikgu.
1. Sediakan bahan-bahan di bawah:
– 3 helai daun limau purut
– 4 tangkai cili padi
– 1 biji bawang besar Holland
– 4 ulas bawang putih
– 1 keratan batang daun ketumbar
– 3 hiris nipis lengkuas
– i inci halia (diketuk)
– 2 batang serai dihiris pendek (diketuk hujungnya)
– 1 biji tomato
2. Panaskan satu sudu besar minyak. Masukkan terlebih dahulu bawang putih. Selepas naik bau, barulah masukkan semua bahan di atas tadi kecuali tomato.
Tomato ditumbuk sehingga hancur. Barulah masukkan sekali.
*Rahsia memekatkan kuah*
3. Sediakan pes seperti dalam gambar. Cikgu campur sekali perencah asam pedas. Selain warna tomyam cantik, rasanya juga sedap.
– 1 pek asam pedas Adabi
– 1 pek tomyam Adabi
– 1 sudu besar Thai Tom-Yum
4. Masukkan kesemua pes tadi. Kacau dan biarkan seketika.
5. Kemudian, masukkan terlebih dahulu ayam yang telah dipotong. Tutup periuk seketika.
6. Biarkan ayam separuh masak.
Seterusnya masukkan 3 gelas air.
Terus masukkan sayur pilihan. Cikgu suka kobis bunga je.
7. Rahsia seterusnya, masukkan satu senduk sos cili Life untuk kelainan rasa.
Sebelum tu tambahkan perahan asam limau nipis sebiji. Tak suka masam, kurangkan.

8. Untuk perasakan tomyam secukup rasa, cikgu masukkan garam dan gula.
Siapa tak suka rasa manis dalam tomyam tak payah letak ye.
9. Selepas kuah mendidih, masukkan sotong.
2 minit sebelum tutup api, barulah masukkan udang dan fishball.
10. Untuk menaikkan rasa tomyam seperti makan kat kedai Siam, taburkan setangkai daun ketumbar.
11. Boleh juga masukkan lagi sekali daun limau purut dan cili padi untuk mendapatkan warna yang cantik.
12. Sedia dihidangkan bersama bihun yang telah dicelur.
Cuba tau kawan-kawan MAHN.
Kalau tak rugiiiiii. Boleh kawan dengan cikgu jika suka dengan semua resepi cikgu.
Selamat mencuba!
Kredit: Afy AL Habibi