Permintaan untuk Kuih Tart sentiasa ada. Tidak hairanlah jika ada yang membuat duit dengan kuih Tart ini.

Bagi ibu-ibu yang baru mahu membuat sendiri Kuih Tart, boleh baca perkongsian  dari Datin Anida Azmi  di dalam page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN). Mana tahu boleh hasilkan sendiri Kuih Tart untuk raya nanti. Tak perlu lagi nak tempah atau beli. Malah, anda juga boleh menjana pendapatan sampingan dengan menjualnya. 

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!


25 tahun dulu saya dpt Ilmu belajar buat kueh tart dgn yuran RM10…ilmu yg saya dpt manafaatkan utk tambah pendapatan saya.. Alhamdulilah walaupun dah lama saya tingalkan perniagaan ini tp hg kini kuih ni mmg menjadi kegemaran tetamu dan biskut yg wajib ada setiap kali raya.

Dgn ikhlas hati saya kongsikan resipi ni utk teman2 disini. Mana tau bole dijadikan pendapatan sampingan musim raya nanti.

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!

Royal Pineapple Cheese Tart

Bahan-bahan

Ads

Tepung gandum 350grm (anggaran)
Buttercup 250grm
2sb tepung kastad
2 sb tepung jagung
6 sb Cream Cheese (saya guna jenama Tantura) klu nak letak lebih pun bole
Sedikit garam halus
1 biji kuning telor

Jem nenas secukupnya
Dulu masa niaga saya buat Jem sendiri
Tp skrg dah byk jual.. Senang beli je (saya beli di Bagus Bakery)

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!

Cara caranya: 

Ads

♦ Satukan Buttercup cream cheese dan garam.

♦ Masukkan kuning telor kacau sebati kemudian masukkan tepung gandum, tepung kastad dan tepung jagung.

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!

♦ Uli sebati. Kalau adunan agak lembut boleh tambahkan sedikit lagi tepung.

Ads

 

♦ Terap mengunakan acuan semperit dan gulung seperti biase. Bila hendak dibakar sapukan kuning telor yg telah dicampurkan sedikit pewarna kuning.

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!

 

♦ Bakar dlm suhu 170~180 darjah Celsius selama lebih kurang 25min hg 30min mengunakan api atas bawah.

Cara Buat Royal Pineapple Cheese Tart Yang Gebu & Cair Di Mulut. Ikut Resipi 25 Tahun Wanita Ni, Memang Superb!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI